Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

2. sunnuntai loppiaisesta

14.1.2018

Ensimmäinen ja toinen sunnuntai loppiaisesta käsittelevät aiheita, jotka vanhassa kirkossa liittyivät loppiaisjuhlaan. Näin ne muodostavat jatkon loppiaiselle, Herran ilmestyksen juhlalle (epifania), jolloin juhlimme sitä, miten Kristus ilmoitti jumaluutensa ja sovittajanvirkansa itämaan tietäjille, kasteessaan ja Kaanaan hääjuhlassa.
Kirkkovuodessa on siirrytty Jeesuksen syntymästä (joulu ja loppiainen) hänen kasteensa kautta (1. sunnuntai loppiaisesta) hänen julkisen toimintansa ensimmäisiin tapahtumiin (2. sunnuntai loppiaisesta): Kaanan häihin, Jeesuksen toimintaan Sykarissa ja kotikaupungissaan Nasaretissa sekä hänen julistustoimintansa alkuun.

Ensimmäisen vuosikerran evankeliumiteksti, joka on vanhassa kirkossa ollut loppiaisen tekstinä, kertoo Jeesuksen ihmeteosta Kaanan häissä. Siellä hän muutti veden viiniksi ja otti näin hoitaakseen sulhasen roolin, häiden juomapuolesta huolehtimisen. Näin Jeesus julisti olevansa Jumalan kansan varsinainen Sulhanen, Kirkko-morsiamen sulhanen ja aviomies, joka Golgatan hääjuhlassa kihlasi morsiamensa itselleen omalla verellään. Jeesus on todellinen Veriylkä, josta Vanha testamentti on ennustanut. (2. Moos. 4:24-26) Lisäksi Jeesuksen ihmeteossa näemme ennakkokuvat Uuden testamentin sakramenteista: vesi ja viini, kaste ja ehtoollinen. Jeesuksen ihmettä on verrattu myös ehtoolliseen: niin kuin hän Kaanan häissä muutti veden viiniksi, hääjuhlan juomaksi, nin hän muuttaa ehtoollisessa viinin asetussanojen kautta omaksi verekseen, Karitsan taivaallisen hääjuhlan juhlajuomaksi.

Toisen ja kolmannen vuosikerran evankeliumitekstit korostavat Kaanan häiden tapahtumien tavoin Jeesuksen jumalallista voimaa ja Pelastajan tehtävää. Sykarissa hän opettaa samarialaiselle julkisyntiselle naiselle kaivon äärellä olevansa itse elävän veden lähde, joka antaa iankaikkisen elämän vettä janoavalle. Omassa kotikaupungissaan Nasaretissa Jeesus julistaa olevansa Vanhan testamentin pyhien kirjoitusten lupaama Messias. Markuksen evankeliumin lyhyessä katkelmassa Jeesus tiivistää julistuksensa Johannes Kastajan tavoin kahteen kohtaan, katumukseen ja uskoon: “Aika on täyttynyt, ja Jumalan valtakunta on tullut lähelle; tehkää parannus ja uskokaa evankeliumi.” (Mark. 1:15) Tämän nojalla luterilainen kirkko opettaa: “Parannus näet sisältää varsinaisesti seuraavat kaksi asiaa. Toinen on katumus eli synnintunnosta johtuva pelästyminen, joka ahdistaa omaatuntoa. Toinen on usko, joka syntyy evankeliumista eli synninpäästöstä ja joka luottaa siihen, että synnit annetaan anteeksi Kristuksen tähden, ja antaa omalletunnolle lohdutuksen ja vapauttaa sen pelosta. Tämän jälkeen tulee seurata hyvien tekojen, jotka ovat parannuksen hedelmiä.” (Augsburgin tunnustus, XII, Parannus)


Kynttilöitä: 2 Liturginen väri: vihreä.3. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: Ps. 105:1 Psalmi: Ps. 105:2–5 39–42 Hallelujasäe: Joh. 1:14
1. lukukappale: Jes. 62:1–3 2. lukukappale: Tit. 1:1–3 Evankeliumi: Luuk. 4:16–21 tai Mark. 1:14–15


Hallelujasäe
Joh. 1:14
Me katselimme hänen kirkkauttansa, *
senkaltaista kirkkautta, kuin ainokaisella Pojalla on Isältä.

1. lukukappale
Jes. 62:1–3
Siionin tähden minä en voi vaieta, ja Jerusalemin tähden en lepoa saa, ennenkuin sen vanhurskaus nousee kuin aamunkoi ja sen autuus kuin palava tulisoihtu. Ja kansat näkevät sinun vanhurskautesi, kaikki kuninkaat sinun kunniasi; ja sinulle annetaan uusi nimi, jonka Herran suu säätää. Sinä tulet kauniiksi kruunuksi Herran kädessä ja kuninkaalliseksi päähineeksi Jumalasi kädessä.

2. lukukappale
Tit. 1:1–3
Paavali, Jumalan palvelija ja Jeesuksen Kristuksen apostoli Jumalan valittujen uskoa ja sen totuuden tuntemista varten, joka on jumalisuuden mukainen, apostoli sen iankaikkisen elämän toivon perusteella, jonka Jumala, joka ei valhettele, on luvannut ennen ikuisia aikoja – mutta kun aika oli tullut, ilmoitti hän sanansa saarnassa, joka on uskottu minulle Jumalan, meidän vapahtajamme, käskyn mukaan.

Evankeliumi
Luuk. 4:16–21
Ja hän saapui Nasaretiin, jossa hänet oli kasvatettu, ja meni tapansa mukaan sapatinpäivänä synagoogaan ja nousi lukemaan. Niin hänelle annettiin profeetta Esaiaan kirja, ja kun hän avasi kirjan, löysi hän sen paikan, jossa oli kirjoitettuna: ”Herran Henki on minun päälläni, sillä hän on voidellut minut julistamaan evankeliumia köyhille; hän on lähettänyt minut saarnaamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen, saarnaamaan Herran otollista vuotta”. Ja käärittyään kirjan kokoon hän antoi sen palvelijalle ja istuutui; ja kaikkien synagoogassa olevien silmät olivat häneen kiinnitetyt. Niin hän rupesi puhumaan heille: ”Tänä päivänä tämä kirjoitus on käynyt toteen teidän korvainne kuullen”.
Tai:
Mark. 1:14–15
Mutta sittenkuin Johannes oli pantu vankeuteen, meni Jeesus Galileaan ja saarnasi Jumalan evankeliumia ja sanoi: ”Aika on täyttynyt, ja Jumalan valtakunta on tullut lähelle; tehkää parannus ja uskokaa evankeliumi”.

Rukoukset
Kaikkivaltias, iankaikkinen Jumala, taivaan ja maan hallitsija! Me rukoilemme sinua: kuule armollisesti kansasi anomus ja anna meidän nauttia rauhaasi kaikkina elinpäivinämme. Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta. Amen.

Päivän psalmi
Antifoni:
Ps. 105:1
Kiittäkää Herraa, julistakaa hänen nimeänsä, *
tehkää hänen suuret tekonsa tiettäviksi kansojen keskuudessa.
Psalmi:
Ps. 105:2–5, 39–42
Laulakaa hänelle, veisatkaa hänelle, *
puhukaa kaikista hänen ihmeistänsä.
Hänen pyhä nimensä olkoon teidän kerskauksenne; *
iloitkoon niiden sydän, jotka etsivät Herraa.
Kysykää Herraa ja hänen voimaansa, *
etsikää alati hänen kasvojansa.
Muistakaa hänen ihmetöitänsä, jotka hän on tehnyt, *
hänen ihmeitänsä ja hänen suunsa tuomioita,
Hän levitti suojaksi pilven *
ja tulen valaisemaan yötä.
He pyysivät, ja hän pani tulemaan viiriäiset, *
ja hän ravitsi heitä taivaan leivällä.
Hän avasi kallion, ja vettä vuoti; *
se juoksi virtana kautta erämaan.
Sillä hän muisti pyhän sanansa, *
muisti Aabrahamia, palvelijaansa.
Kunnia Isälle ja Pojalle *
ja Pyhälle Hengelle,
niin kuin oli alussa, nyt on ja aina, *
iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.
Antifoni toistetaan.

Tiedot

Päivämäärä:
14.1.2018
Tapahtumaluokka:


Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos