Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

Hiljaisen viikon tiistai

16.4

 


Kynttilöitä: 3 Liturginen väri: violetti tai sininen.1. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: Ps. 71:4 Psalmi: Ps. 69:2–5 (7–10)
1. lukukappale: Jes. 52:13–15 2. lukukappale: 1. Kor. 1:18–19 Evankeliumi: Luuk. 22:63–23:12


1. lukukappale

Jes. 52:13–15

Katso, minun palvelijani menestyy, hän on nouseva, kohoava ja sangen korkea oleva. Niinkuin monet kauhistuivat häntä – sillä niin runneltu, ei enää ihmisenkaltainen, oli hänen muotonsa, hänen hahmonsa ei ollut ihmislasten hahmo – niin hän on saattava ihmetyksiin monet kansat, hänen tähtensä kuninkaat sulkevat suunsa. Sillä mitä heille ei ikinä ole kerrottu, sen he saavat nähdä, mitä he eivät ole kuulleet, sen he saavat havaita.

2. lukukappale

1. Kor. 1:18–19

Sillä sana rististä on hullutus niille, jotka kadotukseen joutuvat, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima. Onhan kirjoitettu: ”Minä hävitän viisasten viisauden, ja ymmärtäväisten ymmärryksen minä teen mitättömäksi”.

Evankeliumi

Luuk. 22:63–23:12

Ja miehet, jotka pitivät Jeesusta kiinni, pilkkasivat häntä ja pieksivät häntä. Ja he peittivät hänen kasvonsa ja kysyivät häneltä sanoen: ”Profetoi, kuka se on, joka sinua löi!” Ja paljon muita herjaussanoja he puhuivat häntä vastaan. Ja päivän valjetessa kansan vanhimmat ja ylipapit ja kirjanoppineet kokoontuivat ja veivät hänet neuvostonsa eteen ja sanoivat: ”Jos sinä olet Kristus, niin sano se meille”. Hän vastasi heille: ”Jos minä teille sanon, niin te ette usko; ja jos kysyn, ette vastaa. Mutta tästedes Ihmisen Poika on istuva Jumalan voiman oikealla puolella.” Silloin he kaikki sanoivat: ”Sinä siis olet Jumalan Poika?” Hän vastasi heille: ”Tepä sen sanotte, että minä olen”. Niin he sanoivat: ”Mitä me enää todistusta tarvitsemme? Sillä me itse olemme kuulleet sen hänen omasta suustansa.” Ja he nousivat, koko joukko, ja veivät hänet Pilatuksen eteen. Ja he alkoivat syyttää häntä sanoen: ”Tämän me olemme havainneet villitsevän kansaamme, kieltävän antamasta veroja keisarille ja sanovan itseään Kristukseksi, kuninkaaksi”. Niin Pilatus kysyi häneltä sanoen: ”Oletko sinä juutalaisten kuningas?” Hän vastasi hänelle ja sanoi: ”Sinäpä sen sanot”. Pilatus sanoi ylipapeille ja kansalle: ”En minä löydä mitään syytä tässä miehessä”. Mutta he ahdistivat yhä enemmän ja sanoivat: ”Hän yllyttää kansaa opettaen kaikkialla Juudeassa, Galileasta alkaen tänne asti”. Mutta kun Pilatus sen kuuli, kysyi hän, oliko mies galilealainen. Ja saatuaan tietää hänen olevan Herodeksen hallintoalueelta hän lähetti hänet Herodeksen eteen, joka hänkin niinä päivinä oli Jerusalemissa. Kun Herodes näki Jeesuksen, ihastui hän suuresti; sillä hän oli jo kauan aikaa halunnut nähdä häntä, koska oli kuullut hänestä, ja hän toivoi saavansa nähdä häneltä jonkin ihmeen. Ja hän teki Jeesukselle monia kysymyksiä; mutta tämä ei vastannut hänelle mitään. Ja ylipapit ja kirjanoppineet seisoivat siinä ja syyttivät häntä kiivaasti. Mutta Herodes joukkoineen kohteli häntä halveksivasti ja pilkkasi häntä; ja puetettuaan hänet loistavaan pukuun hän lähetti hänet takaisin Pilatuksen eteen. Ja Herodes ja Pilatus tulivat sinä päivänä ystäviksi keskenään; he olivat näet ennen olleet toistensa vihamiehiä.

Rukoukset

1. Kaikkivaltias, iankaikkinen Jumala, anna meidän niin sinun pyhän Poikasi kärsimisen muistoa viettää, että me sen kautta kaikki meidän synnit anteeksi saisimme. Sinun Poikasi, Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme kautta. Amen. (Agricola)

2. Kaikkivaltias Jumala, joka meidän rikkomustemme tähden olet antanut Poikasi meidän tähtemme pilkattavaksi ja piinattavaksi. Herätä omatuntomme, että tuntisimme syntimme, jotka saattoivat hänet ristille. Anna meille rikkomuksemme anteeksi ja lahjoita meille se mieli, joka Jeesuksella Kristuksella oli, että kaikessa taipuisimme sinun tahtoosi. Tätä pyydämme Poikasi Jeesuksen Kristuksen nimessä. Aamen. (KK2013)

Päivän psalmi

Antifoni:

Ps. 71:4

Jumalani, vapauta minut jumalattoman kädestä, *
väärän ja väkivaltaisen kourista.

Psalmi:

Ps. 69:2–5 (7–10)

Pelasta minut, Jumala, *
sillä vedet käyvät minun sieluuni asti.

Minä olen vajonnut syvään, pohjattomaan liejuun, *
olen joutunut vetten syvyyksiin, ja virta tulvii minun ylitseni.

Minä olen väsynyt huutamisesta, minun kurkkuni kuivettuu, *
minun silmäni ovat rauenneet odottaessani Jumalaani.

Enemmän kuin hiuksia päässäni on niitä, jotka minua syyttömästi vihaavat; *
paljon on niitä, jotka tahtovat tuhota minut, jotka syyttä ovat vihollisiani;

(Älä anna minussa häpeään joutua niiden, jotka odottavat sinua, Herra, Herra Sebaot. *
Älä salli minussa pettyä niiden, jotka etsivät sinua, Israelin Jumala.

Sillä sinun tähtesi minä kärsin herjausta, *
pilkka peittää minun kasvoni.

Veljilleni minä olen tullut vieraaksi, *
olen tullut oudoksi äitini lapsille.

Sillä kiivaus sinun huoneesi puolesta on minut kuluttanut, *
ja niiden herjaukset, jotka sinua herjaavat, ovat sattuneet minuun.)

Antifoni toistetaan.

Tiedot

Päivämäärä:
16.4
Tapahtumaluokka:


Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos