Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

Juhannuspäivä, Johannes Kastajan päivä

22.6

Juhannuspäivä


Kynttilöitä: 4 Liturginen väri: valkoinen.1. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: Jes. 49:1 3 Psalmi: Ps. 92:2–6 Hallelujasäe: Luuk. 1:76
1. lukukappale: Jes. 40:1–8 2. lukukappale: Ap. t. 13:23–26 Evankeliumi: Luuk. 1:57–66


1. lukukappale

Jes. 40:1–8

“Lohduttakaa, lohduttakaa minun kansaani”, sanoo teidän Jumalanne.

“Puhukaa suloisesti Jerusalemille ja julistakaa sille, että sen vaivanaika on päättynyt, että sen velka on sovitettu, sillä se on saanut Herran kädestä kaksinkertaisesti kaikista synneistänsä.”

Huutavan ääni kuuluu: “Valmistakaa Herralle tie erämaahan, tehkää arolle tasaiset polut meidän Jumalallemme. Kaikki laaksot korotettakoon, kaikki vuoret ja kukkulat alennettakoon; koleikot tulkoot tasangoksi ja kalliolouhut lakeaksi maaksi. Herran kunnia ilmestyy: kaikki liha saa sen nähdä. Sillä Herran suu on puhunut.”

Ääni sanoo: “Julista!” Toinen vastaa: “Mitä minun pitää julistaman?” Kaikki liha on kuin ruoho, ja kaikki sen kauneus kuin kedon kukkanen: ruoho kuivuu, kukkanen lakastuu, kun Herran henkäys puhaltaa siihen. Totisesti, ruohoa on kansa. Ruoho kuivuu, kukkanen lakastuu, mutta meidän Jumalamme sana pysyy iankaikkisesti.

2. lukukappale

Ap. t. 13:23–26

Niin Paavali nousi ja sanoi:

Tämän jälkeläisistä on Jumala lupauksensa mukaan antanut tulla Jeesuksen Israelille Vapahtajaksi, sittenkuin Johannes ennen hänen tuloansa oli saarnannut parannuksen kastetta kaikelle Israelin kansalle. Mutta kun Johannes oli juoksunsa päättävä, sanoi hän: ‘En minä ole se, joksi minua luulette; mutta katso, minun jälkeeni tulee se, jonka kenkiä minä en ole arvollinen jaloista riisumaan’.

Miehet, veljet, te Aabrahamin suvun lapset, ja te, jotka Jumalaa pelkäätte, meille on tämän pelastuksen sana lähetetty.

Evankeliumi

Luuk. 1:57–66

Mutta Elisabetin synnyttämisen aika tuli; ja hän synnytti pojan. Ja kun hänen naapurinsa ja sukulaisensa kuulivat, että Herra oli tehnyt hänelle suuren laupeuden, iloitsivat he hänen kanssansa. Ja kahdeksantena päivänä he tulivat ympärileikkaamaan lasta ja tahtoivat antaa hänelle hänen isänsä mukaan nimen Sakarias. Mutta hänen äitinsä vastasi ja sanoi: “Ei suinkaan, vaan hänen nimensä on oleva Johannes”. Niin he sanoivat hänelle: “Eihän sinun suvussasi ole ketään, jolla on se nimi”. Ja he kysyivät viittomalla lapsen isältä, minkä nimen hän tahtoi hänelle annettavaksi. Niin hän pyysi taulun ja kirjoitti siihen nämä sanat: “Johannes on hänen nimensä”. Ja kaikki ihmettelivät. Ja kohta hänen suunsa aukeni, ja hänen kielensä vapautui, ja hän puhui kiittäen Jumalaa.

Ja tuli pelko kaikille heidän ympärillään asuvaisille, ja koko Juudean vuorimaassa puhuttiin kaikista näistä tapahtumista; ja kaikki, jotka niistä kuulivat, panivat ne mieleensä ja sanoivat: “Mikähän tästä lapsesta tulee?” Sillä Herran käsi oli hänen kanssansa.

Rukoukset

1. Herra Jumala, joka lähetit valitsemasi palvelijan, Johannes Kastajan, saarnallansa ja kasteellansa valmistamaan tietä Pojallesi Jeesukselle Kristukselle. Anna armosi, että me hänen opetuksensa mukaan parantaisimme syntisen elämämme ja uskossa turvaisimme hänen osoittamaansa Jumalan Karitsaan, meidän Herraamme Jeesukseen Kristukseen. Rakkaan Poikasi, meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta. Amen.

2. Me kiitämme sinua, Herra Jumala, taivaallinen Isä, suuresta armostasi, ettet ainoastaan ole antanut meille pyhää lakiasi, vaan myöskin lähettänyt pyhän Johanneksen osoittamaan meille Kristusta ja ilmoittamaan meille hänen kauttansa saavutettavaa syntien anteeksisaamista, pyhyyttä ja vanhurskautta. Me rukoilemme sinua: valaise sydämemme Pyhällä Hengelläsi, että ottaisimme elävällä uskolla vastaan hänen saarnansa ja pelkäämättä palvelisimme sinua pyhyydessä ja vanhurskaudessa kaikkena elinaikanamme. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta. Amen.

3. Ole kiitetty, Herra Jumala, taivaallinen Isä, että olet katsonut kansasi puoleen ja valmistanut sille lunastuksen, että me, vapahdettuina vihollistemme käsistä, pelkäämättä palvelisimme sinua pyhyydessä ja vanhurskaudessa kaikkina elinpäivinämme. Me rukoilemme sinua: auta meitä armosi voimalla vapautumaan synnin kahleista, vaeltamaan valkeudessa ja tuottamaan Hengen hedelmiä. Tukahuta meissä lihan himo, silmäin pyyntö ja elämän korskeus, ja kuoleta lihan työt Henkesi kautta, että eläisimme sinun yhteydessäsi. Ole kanssamme ja kuule meitä. Sinun rakkaan Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta. Amen. (Luuk. 1:67–79)

Päivän psalmi

Antifoni:

Herra on minut kutsunut hamasta äidinkohdusta saakka, hamasta äitini helmasta minun nimeni maininnut. *
Ja hän sanoi minulle: “Sinä olet minun palvelijani, sinä Israel, jossa minä osoitan kirkkauteni”.

Jes. 49:1, 3

Psalmi:

Ps. 92:2–6

Hyvä on Herraa kiittää *
ja veisata kiitosta sinun nimellesi, sinä Korkein,

aamulla julistaa sinun armoasi *
ja yön tullen sinun totuuttasi

kymmenkielisillä soittimilla ja harpuilla, *
kannelta soittaen.

Sillä sinä ilahutat minua, Herra, töilläsi; *
minä riemuitsen sinun kättesi teoista.

Kuinka suuret ovat sinun tekosi, Herra! *
Sinun ajatuksesi ovat ylen syvät.

Kunnia Isälle ja Pojalle *
ja Pyhälle Hengelle,

niin kuin oli alussa, nyt on ja aina, *
iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.

Antifoni toistetaan.

Hallelujasäe

Luuk. 1:76

Ja sinä, lapsukainen, olet kutsuttava Korkeimman profeetaksi, *
sillä sinä olet käyvä Herran edellä valmistaaksesi hänen teitään,

Tiedot

Päivämäärä:
22.6
Tapahtumaluokka:


Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos