Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Kynttilänpäivä

4.2.2018

Evankeliumitekstissä Maria ja Joosef tuovat pienen Jeesuksen pyhäkköön. Siellä häntä odottaa vanha Simeon, jolle Pyhä Henki oli antanut ihmeellisen lupauksen: Simeon saisi elää niin kauan, että näkisi Israelin Messiaan.
Pyhäkössä oli varmasti paikalla paljon ihmisiä. Moni heistä ei ehkä kiinnittänyt mitään huomiota pieneen vauvaan ja hänen vanhempiinsa. Mutta Simeon pyytää lapsen syliinsä ja puhkeaa kiitokseen: ”Herra, nyt sinä lasket palvelijasi rauhaan menemään” (Lk.2:29)
Miten kummalliset ovatkaan nuo sanat lapselle osoitettuna. Aivan kuin tuo vauva olisi Simeonin Herra! Aivan kuin Simeon tuossa vauvassa näkisi Jumalan valmistaman pelastuksen, pakanoiden valkeuden ja Israelin kirkkauden. Ja miksi Simeon nyt on valmis kohtaaman kuoleman?
Ei kai Simeon sentään laske elämäänsä tuon pienen vauvan käsien varaan, jota hän katselee sylissään? Voisivatko nuo pienen Jeesuksen kädet todella olla ne kädet, joista Mooseksen kirjoissa puhutaan: ”Sinun turvasi on ikiaikojen Jumala, sinua kannattavat iankaikkiset käsivarret” (5.Moos.33:27)
Meidänkin elämässämme Jumala usein kätkee voimansa. Hän lähestyy sinua kätkeytyneenä evankeliumin sanaan, leipäpalaseen ja tilkkaan viiniä. Silti ehtoollisen lahjassa sinä todellisesti vastaanotat Kristuksen ruumiin ja veren.
Siksi uskossa kätkeytyen Kristuksen tekoon sinäkin olet valmis taivasta varten. Mitään enempää et voisikaan saada, vähempi ei silti riittäisi. Kristuksessa sinulla kaikki, mitä autuuteesi tarvitset.
Siksi ehtoollispöydästä noustessasi saat yhtyä Simeonin kiitokseen ja laulaa Jeesukselle sydämestäsi: Herra nyt sinä lasket palvelijasi rauhaan menemään, Sanasi mukaan. Sillä minun silmäni ovat nähneet sinun autuutesi.


Kynttilöitä: 6 Liturginen väri: valkoinen maanantaista lauantaihin vihreä.3. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: Ps. 48:10 Psalmi: Ps. 48:11–15 Hallelujasäe: Ps. 138:2
1. lukukappale: Mal. 3:1–2 2. lukukappale: 1. Joh. 1:5–7 Evankeliumi: Luuk. 2:22–33 Vaihtoehtoisia saarnatekstejä Joh. 1:14–18 Joh. 12:35–36


1. lukukappale
Mal. 3:1–2
Katso, minä lähetän sanansaattajani, ja hän on valmistava tien minun eteeni. Ja äkisti on tuleva temppeliinsä Herra, jota te etsitte, ja liiton enkeli, jota te halajatte. Katso, hän tulee, sanoo Herra Sebaot. Mutta kuka kestää hänen tulemisensa päivän, ja kuka voi pysyä, kun hän ilmestyy? Sillä hän on niinkuin kultasepän tuli ja niinkuin pesijäin saippua.

2. lukukappale
1 Joh. 1:5–7
Ja tämä on se sanoma, jonka olemme häneltä kuulleet ja jonka me teille julistamme: että Jumala on valkeus ja ettei hänessä ole mitään pimeyttä. Jos sanomme, että meillä on yhteys hänen kanssaan, mutta vaellamme pimeydessä, niin me valhettelemme emmekä tee totuutta. Mutta jos me valkeudessa vaellamme, niinkuin hän on valkeudessa, niin meillä on yhteys keskenämme, ja Jeesuksen Kristuksen, hänen Poikansa, veri puhdistaa meidät kaikesta synnistä.

Evankeliumi
Luuk. 2:22–33
Ja kun heidän puhdistuspäivänsä, Mooseksen lain mukaan, olivat täyttyneet, veivät he hänet ylös Jerusalemiin asettaaksensa hänet Herran eteen – niinkuin on kirjoitettuna Herran laissa: “Jokainen miehenpuoli, joka avaa äidinkohdun, luettakoon Herralle pyhitetyksi” – ja uhrataksensa, niinkuin Herran laissa on säädetty, parin metsäkyyhkysiä tai kaksi kyyhkysenpoikaa.
Ja katso, Jerusalemissa oli mies, nimeltä Simeon; hän oli hurskas ja jumalinen mies, joka odotti Israelin lohdutusta, ja Pyhä Henki oli hänen päällänsä. Ja Pyhä Henki oli hänelle ilmoittanut, ettei hän ollut näkevä kuolemaa, ennenkuin oli nähnyt Herran Voidellun. Ja hän tuli Hengen vaikutuksesta pyhäkköön. Ja kun vanhemmat toivat Jeesus-lasta sisälle tehdäkseen hänelle, niinkuin tapa oli lain mukaan, otti hänkin hänet syliinsä ja kiitti Jumalaa ja sanoi:
“Herra, nyt sinä lasket palvelijasi rauhaan menemään, sanasi mukaan; sillä minun silmäni ovat nähneet sinun autuutesi, jonka sinä olet valmistanut kaikkien kansojen nähdä, valkeudeksi, joka on ilmestyvä pakanoille, ja kirkkaudeksi kansallesi Israelille”.
Ja hänen isänsä ja äitinsä ihmettelivät sitä, mitä hänestä sanottiin.

Rukoukset
1. Kaikkivaltias, iankaikkinen Jumala! Niinkuin ainokainen Poikasi ihmislapsena on temppelissä eteesi asetettu, niin anna meille, köyhille lapsillesi, armoa, että me, puhdistettuina kaikista synneistämme, aina pelkäämättä ja sinulle, otollisina tulisimme pyhien kasvojesi eteen. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta. Amen.
2. Herra Jumala, taivaallinen Isä, joka olet antanut meille Poikasi Vapahtajaksi, että hän olisi pakanain valkeus ja Israelin kirkkaus. Me rukoilemme sinua: valaise sydämemme, että Kristuksessa tuntisimme sinun armosi ja isällisen tahtosi, turvautuisimme häneen perkelettä, syntiä ja kadotusta vastaan, ja perisimme hänen kauttansa iankaikkisen autuuden. Amen.

Päivän psalmi
Antifoni:
Jumala, me tutkistelemme sinun armoasi *
sinun temppelissäsi.
Ps. 48:9
Psalmi:
Ps. 48:11–15
Jumala, niinkuin sinun nimesi, niin ulottuu sinun ylistyksesi maan ääriin saakka; *
sinun oikea kätesi on vanhurskautta täynnä.
Siionin vuori iloitsee, *
Juudan tyttäret riemuitsevat sinun tuomioistasi.
Kiertäkää Siion, käykää sen ympäri, *
lukekaa sen tornit.
Tarkatkaa sen muurit, kulkekaa sen linnat, *
kertoaksenne niistä tulevalle polvelle.
Sillä tämä on Jumala, meidän Jumalamme, aina ja iankaikkisesti; *
hän johdattaa meitä kuolemaan asti.
Kunnia Isälle ja Pojalle *
ja Pyhälle Hengelle,
niin kuin oli alussa, nyt on ja aina, *
iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.

Tiedot

Päivämäärä:
4.2.2018
Tapahtumaluokka:


Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos