29.3.2024 • Yleinen

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

Pyhien muistopäivät: Laurentius

10.8

Pyhä Laurentius on yksi tunnetuimmista marttyyripyhimyksistä. Hän todennäköisesti syntyi 200-luvun alussa Espanjassa ja kärsi marttyyrikuoleman Roomassa keisari Valerianuksen vainoissa vuonna 258.

Laurentius oli yksi Rooman seurakunnan seitsemästä diakonista, ja hän vastasi seurakunnan varoista sekä vähäosaisten auttamisesta. Hän oli Rooman piispan Sixtus II:n hyvä ystävä ja Rooman seurakunnan päädiakoni.

Roomassa keisari Valerianus oli määrännyt kristityt vangittaviksi, heidän omaisuutensa takavarikoitaviksi ja kirkon papit tapettaviksi. Yksi ensimmäisistä Valerianuksen uhreista oli Sixtus II. Oltuaan alle vuoden piispan virassa hänet vangittiin kesken jumalanpalveluksen toimittamisen ja mestattiin 6.8.258. Myös kaksi seurakunnan seitsemästä diakonista saivat surmansa. Vain muutamaa päivää myöhemmin Laurentius tuotiin viranomaisten eteen. Häneltä vaadittiin kirkon koko omaisuuden luovuttamista Roomalle. Kun Laurentius myöhemmin palasi kuulusteluihin, hän olikin antanut kaiken omaisuuden vähäosaisille. Rahan sijaan hän toi mukanaan köyhät, rammat ja sokeat ja sanoi kuulustelijoilleen: “Tässä ovat kirkon ikuiset aarteet.”

Tämän jälkeen Laurentius määrättiin teloitettavaksi halstarilla pariloimalla. Hänen kerrotaan huutaneen kesken teloituksensa liekkien keskeltä surmaajilleen: “Tämä puoli on jo kypsä, kääntäkää ja syökää.” Laurentius kuoli marttyyrikuoleman 10.8.258 – vain muutamaa päivää ystävänsä ja piispansa Sixtus II:n jälkeen.

Roomalaiset kristityt ovat alusta asti muistaneet marttyyrina kuollutta diakoniaan, ja hyvin pian pyhän Laurentiuksen muistopäivä levisi Roomasta muualle kirkkoon. Mm. Britanniassa on 600-luvulta lähtien Laurentiuksen marttyyrikertomus ollut tunnettu.

Laurentiuksen muistopäiväksi vakiintui hänen kuolinpäivänsä, 10.8. 1700-luvulta lähtien hänen nimensä esiintyy kalentereissamme muodossa Lauri tai Lars.

Suomessa on pyhää Laurentiusta muistettu keskiajalta lähtien. Varhaisin kirkon kalentereista löytyvä maininta hänestä on vuodelta 1347. Suomalaisista keskiaikaisista kirkoista on löydetty yhteensä yli 40 Laurentiusta esittävää kuvaa, ja kymmenkunta suomalaista kirkkoa on nimetty hänen mukaansa.

 

Kirjallisuus

Cronin, Vincent (1963). A calendar of saints. Westminster, Md.: Newman Press.

Hallam, Elizabeth & Pentti Laukama (1996). Pyhiä miehiä ja naisia: keitä he ovat ja miten he auttavat.  Yli 150 taivaallista pyhää Agneksesta Zitaan. Hämeenlinna: Karisto.

Luoma, Tuula (2015). Käsikirja katolisista pyhimyksistä. Valkeakoski: Amanda-kustannus.

Oja, Heikki (2011). Suomen kansan pyhimyskalenteri. Helsinki: Kirjapaja.

Parvio, Martti (1990). Pyhä Laurentius maamme kirkollisessa perinteessä. Lohjan kirkko : rakennushistoria, maalaukset ja sisustus. Lohja: Lohjan seurakunta, 283–303.

Weedon, William (2016). Celebrating the Saints: The Feasts, Festivals, and Commemorations of Lutheran Service Book.

 

Täältä näet kaikki luterilainen.net -sivustolla julkaistut Pyhien muistopäivät.

Tiedot

Päivämäärä:
10.8
Tapahtumaluokka:


Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos