Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

13. sunnuntai helluntaista

3.9.2017

Ihmisiä on monenlaisia. Jotkut ovat puheliaita, toiset vaitonaisempia. Näin on myös kristillisessä seurakunnassa.

Huulille tulevat sanat, oli niiden määrä suuri tai pieni, kertovat joka tapauksessa jotain siitä, mitä ihmisen sydämestä löytyy. Kun puhumme uskonasioista sanamme kuvailevat sitä, mihin sydämemme pistää toivonsa.

Jotkut uskovat omiin tekoihinsa. ”Katso, kuinka avulias olen ollut.” ”Katso, kuinka hyvin olen yrittänyt.” ”Olen ainakin tehnyt parhaani.” Omaan – edes välttävään – hyvyyteen vetoaminen ei kuitenkaan anna kunniaa sille, jolle kuuluu kaikki kunnia pelastuksestamme. Olivat teot kuinka hyviä tahansa, on siksi kuitenkin tällainen puhe huonoa hedelmää.

Toiset puolestaan purkavat epätoivoansa sen vuoksi, että näkevät tekojensa vähäisyyden. ”Olen aivan liian syntinen.” ”En millään voi pelastua, koska tekoni ovat auttamatta liian huonoja.” Näin riistämme kunnian häneltä, jolla on valta ja tahto pelastaa joka ikinen ”toivoton” tapaus.

Sen sijaan usko Kristukseen ainoana toivonamme myös kantaa hyvää hedelmää. ”Minä itse olen läpeensä syntinen, mutta Kristuksen vuoksi minulla on syytä uskoa, että olen pelastettu tästäkin huolimatta. Syntini on suuri, mutta Kristus on sen kaiken sovittanut.” Tästä uskosta syntyvä tunnustus on Jumalalle mieleinen; se myös antaa kunnian hänelle, jolle se kuuluu. Näin on siitäkin huolimatta, ettemme sanoillamme aina pysty täydellisesti kuvaamaan sitä, kuinka suuri Jumalan armo meitä kohtaan Kristuksessa on.


Kynttilöitä: 2 Liturginen väri: vihreä.2. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: Ps. 106:2 Psalmi: Ps. 30:3–6 12–13 tai Ps. 146:5–10 Hallelujasäe: Mark. 7:37
1. lukukappale: Sananl. 18:4–8 21 2. lukukappale: Jaak. 3:2–12 Evankeliumi: Matt. 12:33–37


1. lukukappale

Sananl. 18:4–8
Syviä vesiä ovat sanat miehen suusta, ovat virtaava puro ja viisauden lähde. Ei ole hyvä pitää syyllisen puolta ja vääräksi vääntää syyttömän asiaa oikeudessa. Tyhmän huulet tuovat mukanaan riidan, ja hänen suunsa kutsuu lyöntejä. Oma suu on tyhmälle turmioksi ja omat huulet ansaksi hänelle itselleen. Panettelijan puheet ovat kuin herkkupalat ja painuvat sisusten kammioihin asti. Kielellä on vallassansa kuolema ja elämä; jotka sitä rakastavat, saavat syödä sen hedelmää.

2. lukukappale

Jaak. 3:2–12
Sillä monessa kohden me kaikki hairahdumme. Jos joku ei hairahdu puheessa, niin hän on täydellinen mies ja kykenee hillitsemään myös koko ruumiinsa. Kun panemme suitset hevosten suuhun, että ne meitä tottelisivat, niin voimme ohjata niiden koko ruumiin. Katso, laivatkin, vaikka ovat niin suuria ja tuimain tuulten kuljetettavia, ohjataan varsin pienellä peräsimellä, minne perämiehen mieli tekee. Samoin myös kieli on pieni jäsen ja voi kuitenkin kerskata suurista asioista. Katso, kuinka pieni tuli, ja kuinka suuren metsän se sytyttää! Myös kieli on tuli, on vääryyden maailma; kieli on se meidän jäsenistämme, joka tahraa koko ruumiin, sytyttää tuleen elämän pyörän, itse syttyen helvetistä.
Sillä kaiken luonnon, sekä petojen että lintujen, sekä matelijain että merieläinten luonnon, voi ihmisluonto kesyttää ja onkin kesyttänyt; mutta kieltä ei kukaan ihminen voi kesyttää; se on levoton ja paha, täynnä kuolettavaa myrkkyä. Kielellä me kiitämme Herraa ja Isää, ja sillä me kiroamme ihmisiä, Jumalan kaltaisiksi luotuja; samasta suusta lähtee kiitos ja kirous. Näin ei saa olla, veljeni. Uhkuuko lähde samasta silmästä makeaa ja karvasta vettä? Eihän, veljeni, viikunapuu voi tuottaa öljymarjoja eikä viinipuu viikunoita? Eikä myöskään suolainen lähde voi antaa makeata vettä.

Evankeliumi
Matt. 12:33–37
Jeesus sanoi:
Joko tehkää puu hyväksi ja sen hedelmä hyväksi, tahi tehkää puu huonoksi ja sen hedelmä huonoksi; sillä hedelmästä puu tunnetaan. Te kyykäärmeitten sikiöt, kuinka te saattaisitte hyvää puhua, kun itse olette pahoja? Sillä sydämen kyllyydestä suu puhuu. Hyvä ihminen tuo hyvän runsaudesta esille hyvää, ja paha ihminen tuo pahan runsaudesta esille pahaa. Mutta minä sanon teille: jokaisesta turhasta sanasta, minkä ihmiset puhuvat, pitää heidän tekemän tili tuomiopäivänä. Sillä sanoistasi sinut julistetaan vanhurskaaksi, ja sanoistasi sinut tuomitaan syylliseksi.”

Rukoukset

1. Kaikkivaltias ja laupias Jumala, jonka armosta uskovaisesi otollisesti ja uskollisesti sinua palvelevat! Suo meidän minkään estämättä saavuttaa, mitä olet luvannut. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta. Amen.
2. Kaikkivaltias, iankaikkinen Jumala, kaiken Luoja, joka olet ruumiin terveyden lähde ja varjelus kaikessa vaarassa. Suo meille armosi, että oikein käyttäisimme ruumiimme jäseniä, varsinkin että korvillamme ahkerasti kuulisimme ja tarkkaisimme sinun sanaasi ja kielellämme kiittäisimme ja ylistäisimme armoasi, emmekä lähimmäistämme pahentaisi, vaan auttaisimme parannukseen. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta. Amen.

Päivän psalmi

Antifoni:
Ps. 106:2
Kuka voi kertoa Herran voimalliset teot, *
julistaa kaiken hänen ylistyksensä?
Psalmi:
Ps. 30:3–6, 12–13
Herra, minun Jumalani, sinua minä huusin, *
ja sinä paransit minut.
Herra, sinä nostit minun sieluni tuonelasta, *
sinä herätit minut henkiin hautaan vaipuvien joukosta.
Veisatkaa kiitosta Herralle, te hänen hurskaansa, *
ylistäkää hänen pyhää nimeänsä.
Sillä silmänräpäyksen kestää hänen vihansa, *
eliniän hänen armonsa;
ehtoolla on itku vieraana, *
mutta aamulla ilo.
Minä sanoin menestykseni päivinä: *
”En minä ikinä horju”.
Sinä muutit minun murheeni ilokarkeloksi, *
sinä riisuit minun surupukuni ja vyötit minut riemulla,
että minun sieluni veisaisi sinulle kiitosta, eikä vaikenisi. *
Herra, minun Jumalani, sinua minä ylistän iankaikkisesti.
Kunnia Isälle ja Pojalle *
ja Pyhälle Hengelle,
niin kuin oli alussa, nyt on ja aina, *
iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.

Tiedot

Päivämäärä:
3.9.2017
Tapahtumaluokka:


Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos