Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

23. sunnuntai helluntaista

12.11.2017

Päivän raamatunkohdat puhuvat sovusta, anteeksiantamisesta ja parannuksesta. Vanhan testamentin lukukappaleessa kerrotaan kuinka Aabrahamin ja hänen veljenpoikansa Lootin paimenten välillä oli syntynyt riitaa. Kummallakin oli omaisuutta ja palvelusväkeä niin paljon, etteivät he mahtuneet samaan paikkaan asumaan. Jotta sopu säilyisi, heidän tuli lähteä eri teille. Hyvän tahdon eleenä Aabraham antoi vanhempana nuoremman Lootin ensin valita, mille alueelle hänen väkensä siirtyisi.

Päivän epistolassa apostoli Pietari opettaa, kuinka yksittäisten kristittyjen tulisi elää ja toimia muiden kanssa. Kristittyinä meidät on kutsuttu siunaamaan ja rakastamaan lähimmäisiämme – myös niitä, jotka eivät mielestämme sitä meiltä ansaitse. Ovathan kristitytkin saaneet Jumalan siunauksen ja Jumalan vanhurskauden ilman omia ansioitaan.

Evankeliumissa Jeesus opettaa, kuinka kristillisen seurakunnan keskellä toimitaan väärin tehneitä kohtaan. Edellä Jeesus on varoittanut väheksymästä niitä, jotka ovat meidän silmissämme kaikkein vähäisimpiä (Matt. 18:3–6, 10). Hän on myös varoittanut, kuinka tuhoisia seurauksia viettelyksiin lankeamisella voi olla (Matt. 18:7–9). Ja näitä varoituksia vasten Jeesus on opettanut, kuinka suurella rakkaudella Jumala etsii vähäisiä ja langenneita, jotta he pelastuisivat.

Siksi kirkon tulee suhtautua lankeemuksiin samanaikaisesti kaikella vakavuudella ja kaikella rakkaudella. Väärintekijälle tulee antaa mahdollisuus parannuksen tekoon. Mikäli tämä ei kuitenkaan tee parannusta toistuvista mahdollisuuksista huolimatta on kirkon velvollisuutena sitoa väärintekijä synteihinsä, jotta hän näkisi tilansa vakavuuden, katuisi rikkomustaan ja uskossa omistaisi syntiensä anteeksiannon.


Kynttilöitä: 2 Liturginen väri: vihreä.2. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: Sananl. 10:12 Psalmi: Ps. 119:162–168 Hallelujasäe: Ps. 133:1
1. lukukappale: 1. Moos. 13:5–11 14–16 2. lukukappale: 1. Piet. 3:8–12 Evankeliumi: Matt. 18:15–22


1. lukukappale

1. Moos. 13:5–11, 14–16
Ja myöskin Lootilla, joka vaelsi Abramin kanssa, oli pikkukarjaa, raavaskarjaa ja telttoja. Eikä maa riittänyt heidän asuakseen yhdessä, sillä heillä oli paljon omaisuutta, niin etteivät voineet yhdessä asua. Niin syntyi riitaa Abramin karjapaimenten ja Lootin karjapaimenten välillä. Ja siihen aikaan asuivat siinä maassa kanaanilaiset ja perissiläiset.
Silloin Abram sanoi Lootille: “Älköön olko riitaa meidän välillämme, minun ja sinun, älköönkä minun paimenteni ja sinun paimentesi välillä, sillä olemmehan veljeksiä. Eikö koko maa ole avoinna edessäsi? Eroa minusta. Jos sinä menet vasemmalle, niin minä menen oikealle, tahi jos sinä menet oikealle, niin minä menen vasemmalle.” Ja Loot nosti silmänsä ja näki koko Jordanin lakeuden olevan runsasvetistä seutua; ennenkuin Herra hävitti Sodoman ja Gomorran, oli se Sooariin saakka niinkuin Herran puutarha, niinkuin Egyptin maa. Niin Loot valitsi itselleen koko Jordanin lakeuden ja siirtyi itään päin, ja he erkanivat toisistaan.
Ja Herra sanoi Abramille, sen jälkeen kuin Loot oli hänestä eronnut: “Nosta silmäsi ja katso siitä paikasta, missä olet, pohjoiseen, etelään, itään ja länteen. Sillä kaiken maan, jonka näet, minä annan sinulle ja sinun jälkeläisillesi ikuisiksi ajoiksi. Ja minä teen sinun jälkeläistesi luvun paljoksi kuin maan tomun. Jos voidaan lukea maan tomu, niin voidaan lukea myöskin sinun jälkeläisesi.

2. lukukappale

1. Piet. 3:8–12
Ja lopuksi: olkaa kaikki yksimielisiä, helläsydämisiä, veljiä kohtaan rakkaita, armahtavaisia, nöyriä. Älkää kostako pahaa pahalla, älkää herjausta herjauksella, vaan päinvastoin siunatkaa; sillä siihen te olette kutsututkin, että siunauksen perisitte.
Sillä: “joka tahtoo rakastaa elämää ja nähdä hyviä päiviä, varjelkoon kielensä pahasta ja huulensa vilppiä puhumasta, kääntyköön pois pahasta ja tehköön hyvää, etsiköön rauhaa ja pyrkiköön siihen. Sillä Herran silmät tarkkaavat vanhurskaita ja hänen korvansa heidän rukouksiansa, mutta Herran kasvot ovat pahantekijöitä vastaan.”

Evankeliumi

Matt. 18:15–22
Jeesus sanoi opetuslapsillensa:
Mutta jos veljesi rikkoo sinua vastaan, niin mene ja nuhtele häntä kahdenkesken; jos hän sinua kuulee, niin olet voittanut veljesi. Mutta jos hän ei sinua kuule, niin ota vielä yksi tai kaksi kanssasi, ‘että jokainen asia vahvistettaisiin kahden tai kolmen todistajan sanalla’. Mutta jos hän ei kuule heitä, niin ilmoita seurakunnalle. Mutta jos hän ei seurakuntaakaan kuule, niin olkoon hän sinulle, niinkuin olisi pakana ja publikaani.
Totisesti minä sanon teille: kaikki, minkä te sidotte maan päällä, on oleva sidottu taivaassa, ja kaikki, minkä te päästätte maan päällä, on oleva päästetty taivaassa. Vielä minä sanon teille: jos kaksi teistä maan päällä keskenään sopii mistä asiasta tahansa, että he sitä anovat, niin he saavat sen minun Isältäni, joka on taivaissa. Sillä missä kaksi tahi kolme on kokoontunut minun nimeeni, siinä minä olen heidän keskellänsä.”
Silloin Pietari meni hänen tykönsä ja sanoi hänelle: “Herra, kuinka monta kertaa minun on annettava anteeksi veljelleni, joka rikkoo minua vastaan? Ihanko seitsemän kertaa?”
Jeesus vastasi hänelle: “Minä sanon sinulle: ei seitsemän kertaa, vaan seitsemänkymmentä kertaa seitsemän.

Rukoukset

1. Jumala, joka olet väkevyytemme ja turvamme! Kuule seurakuntasi rukous ja anna meille mitä uskoen pyydämme. Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta. Amen.
2. Kaikkivaltias, iankaikkinen Jumala! Me tunnustamme, että olemme vaivaisia syntisiä, jotka olemme rikkoneet paljon sinua vastaan. Me kiitämme sinua, että olet antanut anteeksi velkamme rakkaan Poikasi Jeesuksen Kristuksen tähden ja rukoilemme: pidä meitä armollisesti uskossa ja hallitse meitä Pyhällä Hengelläsi niin, että eläisimme sinun tahtosi mukaan ja rakastaisimme ja palvelisimme lähimmäisiämme. Auta meitä panemaan pois viha, kateus ja kosto, ettemme joutuisi vihasi alaisiksi, vaan saisimme pitää sinua aina armiaana Isänämme. Jeesuksen Kristuksen kautta, joka elää ja hallitsee sinun ja Pyhän Hengen kanssa iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.
3. Me kiitämme sinua, laupias Jumala, että Poikasi tähden tahdot kuulla rukouksemme ja antaa syntimme anteeksi. Me rukoilemme sinua: vaikuta meissä nöyrä ja rakastavainen mieliala, niin että mielellämme antaisimme anteeksi niille, jotka ovat rikkoneet meitä vastaan, koska meidän itsekin alati tarvitsee saada syntimme ja rikoksemme anteeksi. Varjele meidät jokaisesta salaisesta ja julkisesta synnistä ja auta meitä alttiisti alistumaan, kun sinä nuhtelet ja kuritat meitä virheistämme ja vioistamme, ja mielellämme luopumaan kaikesta, mikä ei ole sinun pyhän tahtosi mukaista. Amen.

Päivän psalmi

Antifoni:
Sananl. 10:12
Viha virittää riitoja, *
mutta rakkaus peittää rikkomukset kaikki.
Psalmi:
Ps. 119:162–168
Minä riemuitsen sinun puheestasi, *
niinkuin suuren saaliin saanut.
Valhetta minä vihaan ja inhoan, *
mutta sinun lakiasi minä rakastan.
Seitsemästi päivässä minä ylistän sinua *
sinun vanhurskautesi oikeuksien tähden.
Suuri rauha on niillä, jotka rakastavat sinun lakiasi, *
eikä heille kompastusta tule.
Minä odotan sinulta pelastusta, Herra, *
ja täytän sinun käskysi.
Minun sieluni noudattaa sinun todistuksiasi, *
ja suuresti minä niitä rakastan.
Minä noudatan sinun asetuksiasi ja sinun todistuksiasi, *
sillä kaikki minun tieni ovat sinun edessäsi.
Kunnia Isälle ja Pojalle *
ja Pyhälle Hengelle,
niin kuin oli alussa, nyt on ja aina, *
iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.
Antifoni toistetaan.

Tiedot

Päivämäärä:
12.11.2017
Tapahtumaluokka:


Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos