Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

6. sunnuntai pääsiäisestä, Exaudi

28.5.2017

Sunnuntain evankeliumissa meille kerrotaan juhlasta. Puhe on Lehtimajajuhlasta, jota vietettiin kerran vuodessa ja se kesti seitsemän päivää. Juhlan ensimmäinen ja viimeinen päivä olivat pyhiä päiviä, joihin liittyi jumalanpalvelus. Lehtimajan juhlassa papit ammensivat vettä kultaiseen astiaan sen jokaisena päivänä. Kulkue eteni temppelistä pappien johdolla Siloan lähteelle, josta se palasi suuresti iloiten temppeliin kuoron ja soittimien säestäessä. Ilmeisesti ylipappi hoiti tämän ammentamisen juhlan viimeisenä päivänä. Temppelissä vesi kaadettiin uhrialttarille. Samaan aikaan juomauhrin viini kaadettiin sille varattuun altaaseen.
Vesi kuvasi Messiaan saapumista ja uutta elämää, jonka hän antaa Pyhän Hengen kautta. Juuri tähän juhlaan, veden ammentamiseen ja iloon Messiaan saapumisesta viittaavat Jesajan sanat (12:3): ”Te saatte ilolla ammentaa vettä pelastuksen lähteestä”.

Jeesus nousee seisomaan ja huutaa juhlan viimeisenä päivänä ”Jos joku janoaa, niin tulkoon minun tyköni ja juokoon. Joka uskoo minuun, hänen sisimmästään on, niin kuin Raamattu sanoo (ilmeisesti tarkoitetaan Jes. 12:3), juokseva elävän veden virrat”.
Jeesus hyödyntää tilaisuuden ja Vanhan testamentin profetian, joka liittyi meneillä olevaan juhlaan. Hänen mukaansa lehtimajanjuhla viittaa siis häneen. ”Pelastuksen (hepreaksi HaJesuuah) lähde” onkin JEESUS, joka ilmoittaa itsensä ilojuhlassa. Ja Johanneksen neljännessä luvussa Jeesus-pelastus on ollut kaivolla vettä ammentamassa ja sanonut saastaiselle samarialaiselle naiselle olevansa elävä vesi.

Seurakunta katsoo jo helluntaihin ja odottaa miten Jeesus ammentaa itsestään Henkensä omilleen. Jeesus on asettanut sanallaan maailman vedet pelastavaksi tulvaksi ja kasteena Pyhän Hengen pesuksi. Hänen kauttaan Jeesus ammentaa meille juhlan joka kestää iankaikkisuuteen asti.


Kynttilöitä: 4 Liturginen väri: valkoinen.2. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: Ps. 27:7 Psalmi: Ps. 27:1–3 7–9 Hallelujasäe: Joh. 16:13
1. lukukappale: 1. Kun. 19:8–13 2. lukukappale: Ap. t. 1:12–14 Evankeliumi: Joh. 7:37–39


1. lukukappale
1. Kun. 19:8–13
Niin hän nousi ja söi ja joi. Ja hän kulki sen ruuan voimalla neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä Jumalan vuorelle, Hoorebille, asti. Siellä hän meni luolaan ja oli siinä yötä. Ja katso, Herran sana tuli hänelle; hän kysyi häneltä: ”Mitä sinä täällä teet, Elia?” Hän vastasi: ”Minä olen kiivailemalla kiivaillut Herran, Jumalan Sebaotin, puolesta. Sillä israelilaiset ovat hyljänneet sinun liittosi, hajottaneet sinun alttarisi ja tappaneet miekalla sinun profeettasi. Minä yksin olen jäänyt jäljelle, mutta minunkin henkeäni he väijyvät, ottaaksensa sen.” Hän sanoi: ”Mene ulos ja asetu vuorelle Herran eteen”. Ja katso, Herra kulki ohitse, ja suuri ja raju myrsky, joka halkoi vuoret ja särki kalliot, kävi Herran edellä; mutta ei Herra ollut myrskyssä. Myrskyn jälkeen tuli maanjäristys; mutta ei Herra ollut maanjäristyksessä. Maanjäristyksen jälkeen tuli tulta; mutta ei Herra ollut tulessa. Tulen jälkeen tuli hiljainen tuulen hyminä. Kun Elia sen kuuli, peitti hän kasvonsa vaipallansa, meni ulos ja asettui luolan suulle.

2. lukukappale
Ap. t. 1:12–14
Silloin he palasivat Jerusalemiin vuorelta, jota kutsutaan Öljymäeksi ja joka on lähellä Jerusalemia, sapatinmatkan päässä. Ja kun he olivat tulleet kaupunkiin, menivät he siihen yläsaliin, jossa he tavallisesti oleskelivat: Pietari ja Johannes ja Jaakob ja Andreas, Filippus ja Tuomas, Bartolomeus ja Matteus, Jaakob Alfeuksen poika ja Simon, kiivailija, ja Juudas Jaakobin poika. Nämä kaikki pysyivät yksimielisesti rukouksessa vaimojen kanssa ja Marian, Jeesuksen äidin, kanssa ja Jeesuksen veljien kanssa.

Evankeliumi
Joh. 7:37–39
Mutta juhlan viimeisenä, suurena päivänä Jeesus seisoi ja huusi ja sanoi: ”Jos joku janoaa, niin tulkoon minun tyköni ja juokoon. Joka uskoo minuun, hänen sisimmästään on, niinkuin Raamattu sanoo, juokseva elävän veden virrat.” Mutta sen hän sanoi Hengestä, joka niiden piti saaman, jotka uskoivat häneen; sillä Henki ei ollut vielä tullut, koska Jeesus ei vielä ollut kirkastettu.

Rukoukset
1. Kaikkivaltias, iankaikkinen Jumala! Anna meille armosi, että meillä aina olisi oikea tahto ja rakkaus palvella sinua puhtaalla sydämellä ja kaikin voimin. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta. Amen.
2. Herra Jumala, taivaallinen Isä! Me kiitämme sinua, että olet Pyhän Henkesi kautta kutsunut meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen, rakkaan Herramme, todistajiksi. Mutta koska maailma ei kärsi, että me hänestä todistamme, vaan siitä syystä vihaa meitä, niin me rukoilemme sinua: anna meille turvallinen uskallus, ettemme loukkaantuisi ristiin ja vastoinkäymiseen, vaan lujina todistaisimme sinusta ja olisimme aina niitä, jotka tuntevat sinut ja Poikasi, ja niin tulisimme iankaikkisesti autuaiksi. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta. Amen. (1.vsk)
3. Laupias Jumala! Me kiitämme sinua, että olet lähettänyt Poikasi maailmaan meitä pelastamaan ja autuaiksi tekemään. Anna meille armosi, että pidämme kalliina tämän rakkautesi, otamme vastaan todistuksen siitä ja tulemme uskon kautta sinun yhteyteesi. Poista kaikki eripuraisuus ja riita seurakunnastasi. Auta, että se, säilyttäen Hengen yhteyden rauhan yhdyssiteen avulla, todistaisi armosi ja rakkautesi voimaa, niin että vihollisesikin kääntyisivät pimeydestä ihmeelliseen valkeuteesi, ja kaikki maa täyttyisi sinun tuntemisellasi. Amen. (3.vsk)

Päivän psalmi
Antifoni:
Ps. 27:7
Herra, kuule minun ääneni, kun minä huudan, *
armahda minua ja vastaa minulle.
Psalmi:
Ps. 27:1–3, 7–9
Herra on minun valkeuteni ja autuuteni: *
ketä minä pelkään!
Herra on minun elämäni turva: *
ketä minä vapisen!
Kun pahat käyvät minun kimppuuni, syömään minun lihaani, *
niin he, minun ahdistajani ja vihamieheni, kompastuvat ja kaatuvat.
Vaikka sotajoukko asettuisi minua vastaan, *
ei minun sydämeni pelkäisi;
vaikka sota nousisi minua vastaan, *
siinäkin minä olisin turvassa.
Herra, kuule minun ääneni, kun minä huudan, *
armahda minua ja vastaa minulle.
Minun sydämeni vetoaa sinun omaan sanaasi: ”Etsikää minun kasvojani”. *
Herra, minä etsin sinun kasvojasi.
Älä kätke minulta kasvojasi, älä työnnä vihassa pois palvelijaasi. *
Sinä olet minun apuni, älä minua jätä, älä minua hylkää, pelastukseni Jumala.
Kunnia Isälle ja Pojalle *
ja Pyhälle Hengelle,
niin kuin oli alussa, nyt on ja aina, *
iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.

Tiedot

Päivämäärä:
28.5.2017
Tapahtumaluokka:


Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos