Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Apostolien päivä

16.7.2017

Evankeliumitekstissä Pietari tunnustaa Jeesuksen olevan ”Kristus, elävän Jumalan Poika”. Tähän samaan tunnustukseen ovat yhtyneet kaikki oikeat kristityt kaikkina aikoina. Samalla tuo tunnustus piirtää rajan oikean Kirkon ja valhe-kirkon välille. Apostoli Johannes kirjoittaa ensimmäisessä kirjeessään: ”kuka on valhettelija, ellei se, joka kieltää, että Jeesus on Kristus? Hän on antikristus, se joka kieltää isän ja pojan.” (1.Joh.2:22)

Jeesus sanoo Pietarille rakentavansa kirkkonsa ”tälle kalliolle”. Näin sanoen Jeesus ei viittaa Pietarin persoonaan tai ominaisuuksiin, vaan kyse on hänen tunnustuksensa sisällöstä. Sen, mitä Pietari oli nyt lausunut, siihen toiset saisivat hänen jälkeensä liittyä. Se, mitä Pietari oli tunnustanut, ei ollut lähtöisin hänestä vaan Jumala oli sen Pietarille ilmoittanut.

Seurakuntana lausuessamme yhdessä uskontunnustuksen, me emme lausu julki ensisijassa omaa uskoamme. Vaan me liitymme siihen samaan uskoon, jota kerran tunnustivat apostolit ja jota oikea Kirkko aina ja kaikkialla tunnustaa. Me emme voi valita tai määritellä tuon uskon sisältöä omista mielihaluistamme tai ajan vaatimuksista käsin. Sensijaan me saamme liittyä siihen ja Herramme viipyessä säilyttää sen puhtaana keskellämme tulevia polvia varten. Apostoli Paavali kirjoittaa toisessa Korinttolaiskirjeessä seurakunnalleen:
”Minä johdatan teidät tuntemaan sen evankeliumin, jonka minä teille julistin, jonka te myöskin olette ottaneet vastaan ja jossa myös pysytte ja jonka kautta te myös pelastutte, jos pidätte siitä kiinni semmoisena, kuin minä sen teille julistin.” (1.Kor.15:1-2)


Kynttilöitä: 4 Liturginen väri: punainen maanantaista lauantaihin vihreä.2. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: Jes. 52:7 Psalmi: Ps. 145:3–7 Hallelujasäe: Room. 10:18
1. lukukappale: Hes. 2:1–8 2. lukukappale: Ef. 2:19–22 Evankeliumi: Matt. 16:13–19


1. lukukappale

Hes. 2:1–8
Ja hän sanoi minulle: “Ihmislapsi, nouse jaloillesi, niin minä puhuttelen sinua”. Niin minuun tuli henki, kun hän puhui minulle, ja se nosti minut jaloilleni, ja minä kuulin hänen puhuvan minulle.
Ja hän sanoi minulle: “Ihmislapsi, minä lähetän sinut israelilaisten tykö, kapinallisten pakanain tykö, jotka ovat kapinoineet minua vastaan; he ja heidän isänsä ovat luopuneet minusta, hamaan tähän päivään asti. Nuo lapset, joilla on kovat kasvot ja paatuneet sydämet – niitten luokse minä sinut lähetän, ja sinun on sanottava heille: Näin sanoo Herra, Herra. Kuulkoot tai olkoot kuulematta – sillä uppiniskainen suku he ovat – he tulevat kuitenkin tietämään, että profeetta on ollut heidän keskellänsä. Mutta sinä, ihmislapsi, älä pelkää heitä, äläkä pelkää heidän sanojansa, vaikka edessäsi on ohdakkeita ja orjantappuroita ja sinä asut skorpionien seassa; älä pelkää heidän sanojansa äläkä arkaile heidän kasvojansa, sillä he ovat uppiniskainen suku. Vaan puhu heille minun sanani, kuulkoot tai olkoot kuulematta; sillä uppiniskaisia he ovat. Mutta sinä, ihmislapsi, kuule, mitä minä sinulle sanon. Älä ole uppiniskainen, niinkuin uppiniskainen suku on. Avaa suusi ja syö, mitä minä sinulle annan.”

2. lukukappale

Ef. 2:19–22
Niin ette siis enää ole vieraita ettekä muukalaisia, vaan te olette pyhien kansalaisia ja Jumalan perhettä, apostolien ja profeettain perustukselle rakennettuja, kulmakivenä itse Kristus Jeesus, jossa koko rakennus liittyy yhteen ja kasvaa pyhäksi temppeliksi Herrassa; ja hänessä tekin yhdessä muitten kanssa rakennutte Jumalan asumukseksi Hengessä.

Evankeliumi

Matt. 16:13–19
Kun Jeesus tuli Filippuksen Kesarean tienoille, kysyi hän opetuslapsiltaan sanoen: “Kenen ihmiset sanovat Ihmisen Pojan olevan?” Niin he sanoivat: “Muutamat Johannes Kastajan, toiset Eliaan, toiset taas Jeremiaan tahi jonkun muun profeetoista”. Hän sanoi heille: “Kenenkä te sanotte minun olevan?” Simon Pietari vastasi ja sanoi: “Sinä olet Kristus, elävän Jumalan Poika”.
Jeesus vastasi ja sanoi hänelle: “Autuas olet sinä, Simon, Joonaan poika, sillä ei liha eikä veri ole sitä sinulle ilmoittanut, vaan minun Isäni, joka on taivaissa. Ja minä sanon sinulle: sinä olet Pietari, ja tälle kalliolle minä rakennan seurakuntani, ja tuonelan portit eivät sitä voita. Minä olen antava sinulle taivasten valtakunnan avaimet, ja minkä sinä sidot maan päällä, se on oleva sidottu taivaissa, ja minkä sinä päästät maan päällä, se on oleva päästetty taivaissa.”

Rukoukset

1. Jumala, joka olet sinua rakastaville valmistanut näkymättömiä lahjoja! Vuodata sydämiimme rakkautesi voima, että rakastaisimme sinua kaikessa ja yli kaiken sekä saisimme lupauksesi mukaan pyhät lahjasi, jotka ovat kaikkea pyytämistämmekin suuremmat. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta. Amen.
2. Me kiitämme sinua, Herra Jeesus Kristus, että olet kutsunut meidätkin opetuslapsiksesi. Suo armollisesti meidän vilpittömin sydämin kuulla kutsumustasi ja alati pysyä Henkesi johdettavina. Anna meidän yhä runsaammin kokea jumalallisen totuutesi voimaa. Johda meitä uskosta uskoon, kirkkaudesta kirkkauteen, ja salli meidän vihdoin päästä näkemään sinun taivaallisen valtakuntasi kunniaa. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta. Amen.
3. Herramme Jeesus Kristus, joka itse valitsit apostolisi todistamaan sinusta ja sillä tavoin rakentamaan Kirkkoasi. Yksin apostolien ja profeettojen todistuksen varaan ja sinun, ainoan kestävän Perustuksen päälle rakennettuna voi kirkkosi säilyä ja kestää maailman tuulissa ja kiusauksissa. Anna siksi meidän aina kuulla apostolien todistusta ja siihen horjumatta pitäytyä. Sitä pyydämme sinulta, Herramme ja Vapahtajamme, joka yhdessä Isän ja Pyhän Hengen kanssa hallitset nyt, aina ja iankaikkisesti. Aamen.

Päivän psalmi
Antifoni:
Jes. 52:7
Kuinka suloiset ovat vuorilla ilosanoman tuojan jalat, *
hänen, joka julistaa rauhaa, ilmoittaa hyvän sanoman”
Psalmi:
Ps. 145:3–7
Suuri on Herra ja sangen ylistettävä, *
ja hänen suuruutensa on tutkimaton.
Sukupolvi ylistää sukupolvelle sinun tekojasi, *
ja he julistavat sinun voimallisia töitäsi.
Sinun valtasuuruutesi kirkkautta ja kunniaa *
ja sinun ihmeellisiä tekojasi minä tahdon tutkistella.
Sinun peljättävien töittesi voimasta puhutaan, *
sinun suurista teoistasi minä kerron.
Julistettakoon sinun suuren hyvyytesi muistoa *
ja sinun vanhurskaudestasi riemuittakoon.
Kunnia Isälle ja Pojalle *
ja Pyhälle Hengelle,
niin kuin oli alussa, nyt on ja aina, *
iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.

Tiedot

Päivämäärä:
16.7.2017
Tapahtumaluokka:


Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos