Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Juhannuspäivä, Johannes Kastajan päivä

24.6.2017


Kynttilöitä: 4 Liturginen väri: valkoinen.2. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: Jes. 49:1 3 Psalmi: Ps. 92:2–6 Hallelujasäe: Luuk. 1:76
1. lukukappale: Jes. 51:3–6 2. lukukappale: Ap. t. 14:15–17 Evankeliumi: Luuk. 1:57–66 Vaihtoehtoisia saarnatekstejä Mark. 6:14–29 Luuk. 1:67–79


1. lukukappale

Jes. 51:3–6
Niin Herra lohduttaa Siionin, lohduttaa kaikki sen rauniot, hän tekee sen erämaasta kuin Eedenin ja sen arosta kuin Herran puutarhan; siellä on oleva riemu ja ilo, kiitos ja ylistysvirren ääni.
Kuuntele minua, kansani, kuule minua, kansakuntani, sillä minusta lähtee laki, ja minä panen oikeuteni valkeudeksi kansoille. Lähellä on minun vanhurskauteni, minun autuuteni ilmestyy, minun käsivarteni tuomitsevat kansat; minua odottavat merensaaret ja panevat toivonsa minun käsivarteeni. Nostakaa silmänne taivasta kohti ja katsokaa maata, joka alhaalla on, sillä taivaat katoavat kuin savu ja maa hajoaa kuin vaate ja sen asukkaat kuolevat kuin sääsket, mutta minun autuuteni pysyy iankaikkisesti, ja minun vanhurskauteni ei kukistu.

2. lukukappale
Ap. t. 14:15–17
ja sanoivat: “Miehet, miksi te näin teette? Mekin olemme ihmisiä, yhtä vajavaisia kuin te, ja julistamme teille evankeliumia, että te kääntyisitte noista turhista jumalista elävän Jumalan puoleen, joka on tehnyt taivaan ja maan ja meren ja kaikki, mitä niissä on. Menneitten sukupolvien aikoina hän on sallinut kaikkien pakanain vaeltaa omia teitänsä; ja kuitenkaan hän ei ole ollut antamatta todistusta itsestään, sillä hän on tehnyt teille hyvää, antaen teille taivaasta sateita ja hedelmällisiä aikoja ja raviten teidän sydämenne ruualla ja ilolla.”

Evankeliumi

Luuk. 1:57–66
Mutta Elisabetin synnyttämisen aika tuli; ja hän synnytti pojan. Ja kun hänen naapurinsa ja sukulaisensa kuulivat, että Herra oli tehnyt hänelle suuren laupeuden, iloitsivat he hänen kanssansa. Ja kahdeksantena päivänä he tulivat ympärileikkaamaan lasta ja tahtoivat antaa hänelle hänen isänsä mukaan nimen Sakarias. Mutta hänen äitinsä vastasi ja sanoi: “Ei suinkaan, vaan hänen nimensä on oleva Johannes”. Niin he sanoivat hänelle: “Eihän sinun suvussasi ole ketään, jolla on se nimi”. Ja he kysyivät viittomalla lapsen isältä, minkä nimen hän tahtoi hänelle annettavaksi. Niin hän pyysi taulun ja kirjoitti siihen nämä sanat: “Johannes on hänen nimensä”. Ja kaikki ihmettelivät. Ja kohta hänen suunsa aukeni, ja hänen kielensä vapautui, ja hän puhui kiittäen Jumalaa.
Ja tuli pelko kaikille heidän ympärillään asuvaisille, ja koko Juudean vuorimaassa puhuttiin kaikista näistä tapahtumista; ja kaikki, jotka niistä kuulivat, panivat ne mieleensä ja sanoivat: “Mikähän tästä lapsesta tulee?” Sillä Herran käsi oli hänen kanssansa.

Rukoukset

1. Herra Jumala, joka lähetit valitsemasi palvelijan, Johannes Kastajan, saarnallansa ja kasteellansa valmistamaan tietä Pojallesi Jeesukselle Kristukselle. Anna armosi, että me hänen opetuksensa mukaan parantaisimme syntisen elämämme ja uskossa turvaisimme hänen osoittamaansa Jumalan Karitsaan, meidän Herraamme Jeesukseen Kristukseen. Rakkaan Poikasi, meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta. Amen.
2. Me kiitämme sinua, Herra Jumala, taivaallinen Isä, suuresta armostasi, ettet ainoastaan ole antanut meille pyhää lakiasi, vaan myöskin lähettänyt pyhän Johanneksen osoittamaan meille Kristusta ja ilmoittamaan meille hänen kauttansa saavutettavaa syntien anteeksisaamista, pyhyyttä ja vanhurskautta. Me rukoilemme sinua: valaise sydämemme Pyhällä Hengelläsi, että ottaisimme elävällä uskolla vastaan hänen saarnansa ja pelkäämättä palvelisimme sinua pyhyydessä ja vanhurskaudessa kaikkena elinaikanamme. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta. Amen.
3. Ole kiitetty, Herra Jumala, taivaallinen Isä, että olet katsonut kansasi puoleen ja valmistanut sille lunastuksen, että me, vapahdettuina vihollistemme käsistä, pelkäämättä palvelisimme sinua pyhyydessä ja vanhurskaudessa kaikkina elinpäivinämme. Me rukoilemme sinua: auta meitä armosi voimalla vapautumaan synnin kahleista, vaeltamaan valkeudessa ja tuottamaan Hengen hedelmiä. Tukahuta meissä lihan himo, silmäin pyyntö ja elämän korskeus, ja kuoleta lihan työt Henkesi kautta, että eläisimme sinun yhteydessäsi. Ole kanssamme ja kuule meitä. Sinun rakkaan Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta. Amen. (Luuk. 1:67–79)

Päivän psalmi

Antifoni:
Herra on minut kutsunut hamasta äidinkohdusta saakka, hamasta äitini helmasta minun nimeni maininnut. *
Ja hän sanoi minulle: “Sinä olet minun palvelijani, sinä Israel, jossa minä osoitan kirkkauteni”.
Jes. 49:1, 3
Psalmi:
Ps. 92:2–6
Hyvä on Herraa kiittää *
ja veisata kiitosta sinun nimellesi, sinä Korkein,
aamulla julistaa sinun armoasi *
ja yön tullen sinun totuuttasi
kymmenkielisillä soittimilla ja harpuilla, *
kannelta soittaen.
Sillä sinä ilahutat minua, Herra, töilläsi; *
minä riemuitsen sinun kättesi teoista.
Kuinka suuret ovat sinun tekosi, Herra! *
Sinun ajatuksesi ovat ylen syvät.
Kunnia Isälle ja Pojalle *
ja Pyhälle Hengelle,
niin kuin oli alussa, nyt on ja aina, *
iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.

Tiedot

Päivämäärä:
24.6.2017
Tapahtumaluokka:


Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos