Aito trio: Odotan sinua

16.12.2019 • Lukukammiosta / Musiikki

Aiton edellinen levy, Repalainen ja risa, puhutteli sielunhoidollisilla sanoituksilla, persoonallisella sävelkielellä ja sielukkailla tulkinnoilla. Levy on osoittautunut hyvin aikaa kestäväksi. Hyvä niin, sillä uusi levy, Odotan sinua (2019), antoi odottaa itseään puoli vuosikymmentä. Eikä tuo ihme olekaan, kun varsinaisen leipätyön ohessa musisoidaan. 

Trion laulavan ytimen muodostavat Jenni Leino ja Markus Nieminen. Lyömäsoittaja (Tomas Garaisi) on vaihtunut matkan varrella Harri Huoviseen (lyömäsoittimet, vibrafoni, syntetisaattori, taustalaulu, akustinen kitara). Triossa on kaksi mainiota laulajaa, jotka säveltävät ja sanoittavat omankuuloisia lauluja. Ammattimuusikon taustan omaava Huovinen tuo yhtyeeseen soitannollista ja sovituksellista voimaa. 

Enemmän yhdessä

Yhtyeen soitto on varmaa ja sopivan luomua. Leinon laulussa kuullaan parissa kappaleessa lattarimaisia ja jatsahtavia sävyjä joihin hänen äänensä on kuin tehty. Nieminen tulkitsee samaan aikaan herkästi ja miehekkäästi. Duon laulussa kuuluvat yhteiset kilometrit. Levyllä kuullaan edelliseltä levyltä tutun tuottaja Henrik Sirelän (ohjelmointi, rhodes-piano, sähkökitara) lisäksi, basisti Eero Uurtimoa, sellisti Juhana Ritakorpea ja klarinetisti Lauri Vaahtorantaa. Kaikki ovat ammattimiehiä. Joskus ammattimiestenkin tekeminen voi olla ulkokohtaista ja ristiriidassa laulujen hengen kanssa. Niin ei ole tässä tapauksessa. Tuntuu pikemminkin, että kaikki ovat ottaneet laulut sydämelleen ja antaneet parastaan. Kuulostaa, että levy on tehty joka suhteessa suurella sydämellä ja hyvällä meiningillä. 

Pienen ihmisen ja suuren Jumalan asialla

Odotan sinua sisältää 13 kappaletta. ”Tänään”, ”Psalmi 119” ja ”Rikkain”, muistuttavat kuinka paljon Jumala on armossaan antanut. ”Kylväjä” lahjoittaa sanallaan taivaan. 

”Tuhlaaja” on haikea kuvaus tuhlatusta elämästä ja paluusta Jumalan rakastavaan yhteyteen. Kun puolisot eivät tahdo ymmärtää toisiaan, rakentuu kodissa ”Ylpeyden torni”, jonka vankeuteen he jäävät. Jeesus vapauttaa rakkaudellaan. 

”Puuhun kätketty” kutsuu palaamaan Vapahtajan ristin luokse. Jeesus etsii syntisiä, aivan kuten hän etsi Sakkeusta. ”Kallisarvoista ja särkyvää” muistuttaa, että olemme Jeesuksen kalliisti lunastamia. Kunpa osaisimme nähdä itsemme ja toisemme sellaisina. 

Kipeä elämäkin on arvokas ja merkityksellinen. Jeesus tietää mitä on olla ihminen. Hän tuntee tiemme, koska on kulkenut sen edeltä. ”Keskeneräinen” ei jää kesken. Jeesus tekee kerran kaiken uudeksi. Kun ihminen on sisältä palasina ja yksin, Jumala kuulee ja näkee. Hän tuntee jokaisen tuskan. Rakkaudessaan hän ojentaa kätensä ”Yli muurin”.  Jeesuksessa ”Armoon jään” kertoo siitä, että riittämättömyyden ja suorittamisen orjuudessa kamppailevalle haavoitetulle sielulle on Jeesuksessa Kristuksessa armo tarjolla. 

”Taivaallinen rauha” voi vallita sisimmässä vastuksista huolimatta ja se voi tulla lempeyden kautta kaikkien tietoon. Lopussa ollaan ”Joella”. Tällä puolella se on odotuksen ja kaipauksen paikka. Toisella puolella ollaan perillä. 

Odotus palkittiin

Aito trioa ja tekijöitä on syytä kiittää upeasta levystä. Sen lauluissa soivat eletty usko ja elämä. Musiikillisesti on kuljettu rohkeasti omaa tietä. Lauluja ei ole yritetty pakottaa levy-yhtiöiden suosimaan hittikaavaan. Hienot laulut ovat pysyneet pääasiana. On kuljettu myös eteenpäin edellisestä ja ilmaisu on kehittynyt kauttaaltaan. Odotan sinua soi mielestäni edeltäjäänsä kevyemmin, jota paikoin vaivasi raskaahko paatoksellisuus. Syvälle tälläkin levyllä mennään. On tunteita ja tulkintaa, mutta pystyin silti sujuvasti kuuntelemaan levyä kuulokkeilla taustamusiikkina työskennellessäni. 

Odotan sinua –teema kuulostaa henkilökohtaiselta. Toiset laulut palautuvat näihin merkitseviin sanoihin luontevammin kuin toiset. Pohdin ihmis- ja luontoaiheisten kansikuvien yhteyttä teemaan. Ajatus lähtee lentoon. Se lienee taiteen tarkoitus. Kuvia ja laulujen sanoja olisi mukava katsella isompinakin, vaikka LP –levyn suuremmasta kannesta. Luultavasti sellaista ei ole omakustanteena ihan helppoa toteuttaa. Siispä iloitsen kouriintuntuvasta cd-levystä. 

Yhtyeen musiikki ja ilmaisu ovat saaneet tällä levyllä uusia sävyjä. Sovituksellisia ideoita on viljelty melko runsaasti. Koska ne on kuitenkin pidetty riittävän yksinkertaisina, levyn linjakkuus ei ole siitä kärsinyt. Uudet sävyt tarjoavat virikkeitä edetä tulevaisuudessa musiikillisesti uusiin suuntiin, jos yhtye niin hyväksi näkee. 

Aito netissä: 

www.aitotrio.com, 

www.facebook.com/aitotrio

Spotify: (hakusana) ”aito odotan sinua”


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos