Alkoholi

14.4.2020 • Ydinkohdat / A

Raamatusta ei löydy sanaa alkoholi. Kuitenkin alkoholi on kristittyjen keskuudessa paljonkin puhuttu ja vaikea asia; varsinkin Suomessa. Tässä artikkelissa ei oteta osaa alkoholista käytävään keskusteluun, eikä alkoholipolitiikkaan. Sen sijaan tuodaan lyhyesti esille se, mitä Jumalan sanasta voimme aiheesta löytää.

Alkoholijuomissa oleva alkoholi on etyylialkoholia; tunnetummin etanolia. Sen kemiallinen kaava on C2H5OH. Kaikissa alkoholijuomissa, myös Raamatussa mainituissa, on tätä päihdyttävää ainetta. Edellisestä johtuen, alkoholia riittävästi nautittuaan, ihminen humaltuu. Myös tästä asiasta Raamattu puhuu.

Viini

Yleisin Raamatussa mainittu alkoholia sisältävä juoma on viini. Mainintoja viinistä sekä juomana että vertauskuvana on Raamatussa paljon.

Viini on Raamatussa juoma, jota juotiin luonnollisena ruokailun osana. Viiniä saatettiin käyttää myös lääkinnällisessä tarkoituksessa ulkoisesti tai sisäisesti (Luuk. 10; 1. Tim. 5).

Sekä Vanhassa että Uudessa testamentissa viini esiintyy tavallisena ruokajuomana. Mitä ilmeisimmin käytössä oleva ruokaviini oli ainakin jollain tavalla laimennettua. Viiniä ei juotu joka päivä tai jokaisella ruualla, mutta esimerkiksi sapatin viettoon sen juominen kuului olennaisena osana. Juhlissa juotava viini oli niin sanotusti tavallista, laimentamatonta viiniä (vrt. esim. Kaanaan häät, Joh. 2).

Viininjuonti, sekä muun päihdyttävän juoman nauttiminen, oli Vanhan liiton aikana kiellettyä nasiireilta (4. Moos. 3) ja pyhäkön papistolta ennen temppeliin menemistä (3. Moos. 10). Uudessa liitossa eri ihmisryhmille tällaisia sääntöjä ei ole.

Liian viinin nauttiminen eli käytännössä siitä päihtyminen on Raamatussa yksiselitteisesti kielteinen ja paheksuttava asia (Ef. 5). Erikseen mainitaan, että seurakunnan kaitsijat ja palvelijat eivät saa olla ”juomareita” ja ”paljon viinin nauttijoita” (Tiit. 1; 1. Tim. 3).

Muut alkoholia sisältävät juomat

Vuoden 1938 raamatunkäännös mainitsee ”väkijuoman” ja vuoden 1992 käännös ”oluen” (esim. Sananl. 20). Nämä juomat, sekä niiden nauttiminen, esitetään selvästi kielteisemmässä valossa viiniin verrattuna. Sekä ”väkijuoma” että ”olut” olivat ilmeisesti vahvoja alkoholijuomia suhteessa tavalliseen viiniin. (”Olut” siis tuskin samanlaista kuin nykyinen.) Niiden juomista ei pidetä ollenkaan tavallisena ja arkisena verrattuna viinin juomiseen.

Raamatussa ei kielletä alkoholin käyttöä, mutta kielletään humaltumasta ja varoitetaan humalatilaa seuraavasta synninteosta.

 

Ks. myös Kristityn hyveet

Lähteitä:

Alkoholi – mitä se on? https://www.alko.fi/vastuullisesti/alkoholi-ja-terveys/alkoholi. 9.4.2020.

Biblia Hebraica Stuttgartensia. Deutche Bibelgesellschaft 1997.

Novum Testamentum Graece. Deutche Bibelgesellschaft 2012.

Raamattu (1938 ja 1992).

Iso Raamatun Sanahakemisto. Osa 2. Aika Oy 1997.

Iso Raamatun Tietosanakirja. Osa 7. Ristin Voitto 1991.


Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos