24.6.2024 •

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

2. sunnuntai loppiaisesta

16.1.2022

Tulevan sunnuntain evankeliumissa Jeesus muuttaa veden viiniksi Kaanan häissä.

Tunnusteolle löytyy puhuttelevia esikuvia Vanhasta liitosta. Mooses nosti sauvansa vetten ylle, silloin Niilin vedet muuttuivat vereksi. Hän löi sauvallaan kivikallioon ja siitä kumpusi vesivirrat. Profeetta Elian aikana Sarpatin leski välttyi nälkäkuolemalta, kun jauhot ja öljy eivät ehtynytkään hänen ruukuistaan. Elian oppilaan, profeetta Elisan, aikana toisen leskivaimon pojat välttyivät velkaorjuudelta, kun öljyruukut täyttyivät ihmeellisesti ja äiti sai myytyä öljyn ja näin maksettua velkansa pois.

Nämä profeetat eivät tehneet tunnustekoja omalla voimallaan, mutta Jeesus teki. Niilin muuttuminen vereksi julisti tuomiota ja kirousta, Kaanan merkki julistaa puolestaan näkyvällä tavalla siunausta, puhdistumista ja anteeksiantamusta. Kaanan pesuastiat olivat tarkoitetut ulkonaista rituaalista puhdistautumista varten, mutta Jeesus tahtoi puhdistaa häävieraat sisäisesti.

Tavallisesti vanha viini on parempaa kuin uusi ja niin luonnostaan pitäisimme vanhaa liittoa uutta parempana. Pitäisimme Moosesta parempana kuin Jeesusta ja lakia parempana kuin evankeliumia. Tavallisesti juhlissa tarjotaan parempi viini ensin, mutta Kaanan tunnusteko julistaa uuden liiton ylivertaisuutta vanhaan nähden. Vanha liitto osoittaa, mihin meistä ei ollut, mutta mihin Jeesuksesta oli.

Uusi liitto välittää Jeesuksen teot meidän osaksemme.

Näin Kaanan häät julistavat sinulle: eukaristian viini on hänen verensä. Se puhdistaa sinut sisäisesti ja hengellisesti taivaallista jumalanpalvelusta varten, taivalliseen hääjuhlaan kelpaavaksi. Uusi viini riittää jokaiselle häävieraalle, se on riittävä maksu velkojesi poispyyhkimiseksi.


Kynttilöitä: 2 Liturginen väri: vihreä.1. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: Ps. 105:1 Psalmi: Ps. 105:2–5 39–42 Hallelujasäe: Joh. 1:14
1. lukukappale: 2. Kun. 4:1–7 tai Jes. 12:1–6 2. lukukappale: Room. 12:6–16 Evankeliumi: Joh. 2:1–11


1. lukukappale

2. Kun. 4:1–7

Eräs nainen, profeetanoppilaan vaimo, huusi Elisalle sanoen: ”Minun mieheni, sinun palvelijasi, kuoli, ja sinä tiedät, että palvelijasi oli herraapelkääväinen mies. Nyt velkoja tulee ottamaan minun molemmat poikani orjikseen.” Elisa sanoi hänelle: ”Mitä minä voin tehdä sinun hyväksesi? Sano minulle, mitä sinulla on talossasi.” Hän vastasi: ”Palvelijattarellasi ei ole talossa muuta kuin öljyä sen verran, kuin minä tarvitsen voidellakseni itseäni”. Silloin hän sanoi: ”Mene ja lainaa itsellesi astioita kylästä, kaikilta naapureiltasi, tyhjiä astioita, tarpeeksi paljon. Mene sitten sisään, sulje ovi jälkeesi ja poikiesi jälkeen ja kaada kaikkiin niihin astioihin. Ja aina kun astia on täysi, nosta se syrjään.”

Niin hän meni pois hänen tyköänsä ja sulki oven jälkeensä ja poikiensa jälkeen. Nämä toivat sitten hänelle astiat, ja hän kaatoi niihin. Ja kun astiat olivat täynnä, sanoi hän pojallensa: ”Tuo minulle vielä yksi astia”. Mutta hän vastasi hänelle: ”Ei ole enää astiata”. Silloin öljy tyrehtyi. Ja hän meni ja kertoi sen Jumalan miehelle. Tämä sanoi: ”Mene ja myy öljy ja maksa velkasi. Sinä ja poikasi elätte siitä, mikä jää jäljelle.”

Tai:

Jes. 12:1–6

Sinä päivänä sinä sanot: ”Minä kiitän sinua, Herra, sillä sinä olit minuun vihastunut, mutta sinun vihasi asettui, ja sinä lohdutit minua. Katso, Jumala on minun pelastukseni; minä olen turvassa enkä pelkää, sillä Herra, Herra on minun väkevyyteni ja ylistysvirteni, hän tuli minulle pelastukseksi.” Te saatte ilolla ammentaa vettä pelastuksen lähteistä. Ja sinä päivänä te sanotte: ”Kiittäkää Herraa, julistakaa hänen nimeänsä, tehkää hänen suuret tekonsa tiettäviksi kansain keskuudessa, tunnustakaa, että hänen nimensä on korkea. Veisatkaa ylistystä Herralle, sillä jaloja töitä hän on tehnyt; tulkoot ne tunnetuiksi kaikessa maassa. Huutakaa ja riemuitkaa, Siionin asukkaat, sillä suuri on teidän keskellänne Israelin Pyhä.”

 

2. lukukappale

Room. 12:6–16

Ja meillä on erilaisia armolahjoja sen armon mukaan, mikä meille on annettu; jos jollakin on profetoimisen lahja, käyttäköön sitä sen mukaan, kuin hänellä uskoa on; Jos virka, pitäköön virastaan vaarin; jos joku opettaa, olkoon uskollinen opettamisessaan; jos kehoittaa, niin kehoittamisessaan; joka antaa, antakoon vakaasta sydämestä; joka on johtaja, johtakoon toimellisesti; joka laupeutta harjoittaa, tehköön sen iloiten.

Olkoon rakkaus vilpitön, kammokaa pahaa, riippukaa hyvässä kiinni. Olkaa veljellisessä rakkaudessa helläsydämiset toisianne kohtaan; toinen toisenne kunnioittamisessa kilpailkaa keskenänne. Älkää harrastuksessanne olko veltot; olkaa hengessä palavat; palvelkaa Herraa. Olkaa toivossa iloiset, ahdistuksessa kärsivälliset, rukouksessa kestävät. Pitäkää pyhien tarpeet ominanne; harrastakaa vieraanvaraisuutta. Siunatkaa vainoojianne, siunatkaa, älkääkä kirotko. Iloitkaa iloitsevien kanssa, itkekää itkevien kanssa.

Olkaa keskenänne yksimieliset. Älkää korkeita mielitelkö, vaan tyytykää alhaisiin oloihin.

 

Evankeliumi

Joh. 2:1–11

Ja kolmantena päivänä oli häät Galilean Kaanassa, ja Jeesuksen äiti oli siellä. Ja myös Jeesus ja hänen opetuslapsensa olivat kutsutut häihin. Ja kun viini loppui, sanoi Jeesuksen äiti hänelle: ”Heillä ei ole viiniä”. Jeesus sanoi hänelle: ”Mitä sinä tahdot minusta, vaimo? Minun aikani ei ole vielä tullut.” Hänen äitinsä sanoi palvelijoille: ”Mitä hän teille sanoo, se tehkää”.

Niin oli siinä juutalaisten puhdistamistavan mukaan kuusi kivistä vesiastiaa, kukin kahden tai kolmen mitan vetoinen. Jeesus sanoi heille: ”Täyttäkää astiat vedellä”. Ja he täyttivät ne reunoja myöten. Ja hän sanoi heille: ”Ammentakaa nyt ja viekää edeskäyvälle”. Ja he veivät. Mutta kun edeskäypä maistoi vettä, joka oli muuttunut viiniksi, eikä tiennyt, mistä se oli tullut – mutta palvelijat, jotka veden olivat ammentaneet, tiesivät sen – kutsui edeskäypä yljän ja sanoi hänelle: ”Jokainen panee ensin esille hyvän viinin ja sitten, kun juopuvat, huonomman. Sinä olet säästänyt hyvän viinin tähän asti.”

Tämän ensimmäisen tunnustekonsa Jeesus teki Galilean Kaanassa ja ilmoitti kirkkautensa; ja hänen opetuslapsensa uskoivat häneen.

 

Rukoukset
1. Kaikkivaltias, iankaikkinen Jumala, taivaan ja maan hallitsija! Me rukoilemme sinua: kuule armollisesti kansasi pyynnöt ja anna meidän nauttia rauhaasi kaikkina elämämme päivinä. Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta.

2. Herra Jumala, joka olet luonut miehen ja naisen, käskenyt heidän astua avioliittoon ja siunannut heitä ruumiin hedelmällä! Sinä olet kuvannut avioliitolla rakkaan Poikasi Jeesuksen Kristuksen ja kirkon, hänen morsiamensa salaisuutta. Me rukoilemme sinua pohjattomassa hyvyydessäsi: älä anna tämän luomuksesi, säädöksesi ja siunauksesi vääristyä ja turmeltua, vaan varjele se armollisesti meidän keskuudessamme Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme kautta.

 

Päivän psalmi

Antifoni:
Ps. 105:1
Kiittäkää Herraa, julistakaa hänen |nimeänsä, *
tehkää hänen suuret tekonsa tiettäviksi kansojen |keskuudessa.

 

Psalmi:
Ps. 105:2–5, 39–42
Laulakaa hänelle, |veisatkaa hänelle, *
puhukaa kaikista hänen |ihmeistänsä.

Hänen pyhä nimensä olkoon teidän |kerskauksenne; *
iloitkoon niiden sydän, jotka et|sivät Herraa.

Kysykää Herraa ja |hänen voimaansa, *
etsikää alati hänen |kasvojansa.

Muistakaa hänen ihmetöitänsä, jotka |hän on tehnyt, *
hänen ihmeitänsä ja hänen suunsa |tuomioita,

Hän levitti |suojaksi pilven *
ja tulen valai|semaan yötä.

He pyysivät, ja hän pani tulemaan |viiriäiset, *
ja hän ravitsi heitä |taivaan leivällä.

Hän avasi kallion, ja |vettä vuoti; *
se juoksi virtana |kautta erämaan.

Sillä hän muisti |pyhän sanansa, *
muisti Aabrahamia, pal|velijaansa.

Kunnia Isäl|le ja Pojalle *
ja Py|hälle Hengelle,

niin kuin oli alussa, |nyt on ja aina, *
iankaikkisesta iankaik|kiseen. Aamen.

Tiedot

Päivämäärä:
16.1.2022
Tapahtumaluokat:
,


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos