17.4.2024 •

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

2. sunnuntai pääsiäisestä, Misericordia Domini

1.5.2022

Evankeliumitekstissä Jeesus ilmoittaa olevansa ”se hyvä paimen”. Toisin kuin kelvottomat
palkkapaimenet, jotka jättävät laumansa nähdessään pedon, Jeesus antaisi ”henkensä
lammastensa edestä”. Näillä Jeesuksen sanoilla on hyvin vahva vanhatestamentillinen
juurensa. Ne viittaavat Hesekielin profetiaan, jossa puhutaan sekä israelin kansan huonoista
paimenista että siitä hyvästä paimenesta, jonka Jumala kerran olisi kansalleen lähettävä.

Näistä Israelin huonoista paimenista Hesekiel oli sanonut: ”ette ole kainneet laumaa, ette ole vahvistaneet heikkoja, ettekä ole parantaneet sairaita, sitoneet haavoittuneita, tuoneet takaisin eksyneitä, etsineet kadonneita, vaan olette vallinneet niitä tylysti ja väkivaltaisesti. Ja niin ne ovat hajaantuneet paimenta vailla ja joutuneet kaikkien metsän petojen syötäviksi… Minun lampaani ovat kaikkien metsän petojen syötävinä, kun paimenta ei ole ja kun minun paimeneni eivät välitä minun lampaistani, vaan minun paimeneni kaitsevat itseään, eivätkä kaitse minun lampaitani” (Hes. 34:3-5, 8) Hesekielin sanojen mukaan Israelin kelvottomat paimenet eivät olleet puolustaneet laumaansa vaan jättäneet lampaansa kaikkien petojen armoille. Hesekiel ennusti edeltä myös kerran tulevasta, Israelin oikeasta paimenesta, joka olisi Jumala itse: ”Näin sanoo Herra, Herra: ́Katso, minä itse etsin lampaani ja pidän niistä huolen… Minä itse kaitsen lampaani ja vien itse ne lepäämään, sanoo Herra, Herra. Kadonneet minä tahdon etsiä, eksyneet tuoda takaisin, haavoittuneet sitoa, heikkoja vahvistaa.’” (Hes. 34:11, 15-16)

Sanoessaan olevansa se Hesekielin ennustama Israelin oikea paimen, Jeesus siis samalla ilmaisee olevansa lihaan tullut Jumala itse. Hän on tullut etsimään kadonneita, sitomaan haavoittuneita ja vahvistamaan heikkoja. Hän on myös tullut taistellakseen lampaidensa puolesta ja sijassa. Sillä Kristus, lampaiden paimen, tuli ristillä Jumalan uhrikaritsaksi. Paimen suostui lampaaksi lampaiden tähden. Hän joutui ristillä kaikkien petojen – synnin, kuoleman ja Perkeleen – raatelemaksi ja repimäksi. Psalmissa 22 sanotaan Kristuksesta: ”minua saartavat väkevät sonnit, Baasanin härät piirittävät minut, avaavat kitansa minua vastaan, niin kuin raatelevat kiljuvat leijonat” (Ps. 22:13-14) Ristillä roikkuessaan Jeesus osoitti olevansa se hyvä paimen, joka ”antaa henkensä lammasten edestä”.

Sellainen hyvä paimen Jeesus on sinullekin. Hän luopui vapaaehtoisesti kaikesta tähtesi. Hän jätti taivaan, paikkansa Isän suosiossa, puhtautensa ja pyhyytensä, antaakseen ne sinulle. Hän ei varjellut omaa henkeään vaan sinun henkeäsi.


Kynttilöitä: 4 Liturginen väri: valkoinen.1. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: Ps. 33:5–6 Psalmi: Ps. 23 Hallelujasäe: Joh. 10:14
1. lukukappale: Hes. 34:11–16 2. lukukappale: 1. Piet. 2:21–25 Evankeliumi: Joh. 10:11–16


1.lukukappale

Hes. 34:11–16

Sillä näin sanoo Herra, Herra: Katso, minä itse etsin lampaani ja pidän niistä huolen. Niinkuin paimen pitää huolen laumastaan, kun hän on lampaittensa keskellä ja ne ovat hajallaan, niin minä pidän huolen lampaistani, ja minä pelastan ne joka paikasta, minne ne ovat hajaantuneet pilvisenä ja pimeänä päivänä. Minä vien ne pois kansojen seasta ja kokoan ne muista maista, tuon ne omaan maahansa ja kaitsen niitä Israelin vuorilla, puronotkoissa ja kaikissa maan asuttavissa paikoissa. Hyvillä ruokamailla minä niitä kaitsen, ja Israelin korkeilla vuorilla on niillä oleva laitumensa. Siellä ne saavat levätä hyvällä laitumella, ja lihava ruokamaa niillä on oleva Israelin vuorilla. Minä itse kaitsen lampaani ja vien itse ne lepäämään, sanoo Herra, Herra. Kadonneet minä tahdon etsiä, eksyneet tuoda takaisin, haavoittuneet sitoa, heikkoja vahvistaa; mutta lihavat ja väkevät minä hävitän. Minä kaitsen niitä niin, kuin oikein on.

 

2. lukukappale

1. Piet. 2:21–25

Sillä siihen te olette kutsutut, koska Kristuskin kärsi teidän puolestanne, jättäen teille esikuvan, että te noudattaisitte hänen jälkiänsä, joka ”ei syntiä tehnyt ja jonka suussa ei petosta ollut”, joka häntä herjattaessa ei herjannut takaisin, joka kärsiessään ei uhannut, vaan jätti asiansa sen haltuun, joka oikein tuomitsee, joka ”itse kantoi meidän syntimme” ruumiissansa ristinpuuhun, että me, synneistä pois kuolleina, eläisimme vanhurskaudelle; ja hänen ”haavainsa kautta te olette paratut”. Sillä te olitte ”eksyksissä niinkuin lampaat”, mutta nyt te olette palanneet sielujenne paimenen ja kaitsijan tykö.

 

Evankeliumi

Joh. 10:11–16

Jeesus sanoo:

Minä olen se hyvä paimen. Hyvä paimen antaa henkensä lammasten edestä. Mutta palkkalainen, joka ei ole paimen ja jonka omia lampaat eivät ole, kun hän näkee suden tulevan, niin hän jättää lampaat ja pakenee; ja susi ryöstää ja hajottaa ne. Hän pakenee, sillä hän on palkattu eikä välitä lampaista.

Minä olen se hyvä paimen, ja minä tunnen omani, ja minun omani tuntevat minut, niinkuin Isä tuntee minut ja minä tunnen Isän; ja minä annan henkeni lammasten edestä. Minulla on myös muita lampaita, jotka eivät ole tästä lammastarhasta; myös niitä tulee minun johdattaa, ja ne saavat kuulla minun ääneni, ja on oleva yksi lauma ja yksi paimen.

 

Rukoukset
1. Jumala, joka Poikasi kautta lunastit langenneen maailman! Anna meidän tulla osallisiksi tästä lunastuksesta ja anna kaikille uskovillesi ikuinen ilo taivaissa. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta.

2. Herra Jeesus Kristus, hyvä paimen! Me kiitämme sinua siitä, että tunnet lampaasi, kutsut heitä nimeltä ja johdat heitä Jumalan sanan vihreille niityille ja virvoittaville vesilähteille. Suo meidän aina muistaa, ettei kukaan pääse Isän luo muuten kuin sinun kauttasi. Anna meille armosi, että kuuntelisimme sinun ääntäsi ja seuraisimme askeleitasi. Auta meitä koko sydämellämme pysymään sinussa ja vahvistumaan armossa, että me kerran sinun, ylipaimenemme, ilmestyessä saisimme kirkkauden kuihtumattoman seppeleen. Pyydämme tätä, Herra Jeesus, sinun nimessäsi.

 

Päivän psalmi

Antifoni:
Ps. 33:5–6
Maa on täynnänsä Herran |armoa. *
Herran sanalla ovat |taivaat tehdyt.

 

Psalmi:
Ps. 23

Herra on minun paime|neni, *
ei minulta |mitään puutu.

Viheriäisille niityille hän vie minut |lepäämään; *
virvoittavien vetten tykö hän |minut johdattaa.

Hän virvoittaa minun |sieluni. *
Hän ohjaa minut oikealle tielle |nimensä tähden.

Vaikka minä vaeltaisin pimeässä |laaksossa, *
en minä pelkäisi |mitään pahaa,

sillä sinä olet minun |kanssani; *
sinun vitsasi ja sauvasi minua |lohduttavat.

Sinä valmistat minulle |pöydän *
minun vihollisteni |silmien eteen.

Sinä voitelet minun pääni |öljyllä; *
minun maljani on ylitse|vuotavainen.

Sula hyvyys ja laupeus seuraavat minua kaiken elin|aikani; *
ja minä saan asua Herran huoneessa päivieni |loppuun asti.

Kunnia Isälle ja |Pojalle *
ja |Pyhälle Hengelle,

niin kuin oli alussa, nyt on ja |aina, *
iankaikkisesta ian|kaikkiseen. Aamen.

Tiedot

Päivämäärä:
1.5.2022
Tapahtumaluokat:
,


Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos