28.5.2024 •

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

2. sunnuntai pääsiäisestä Misericordia Domini

23.4.2023

Tämän sunnuntai nimi, Misericordia Domini, tulee päivän psalmin antifonista eli alkusäkeestä: ”Hän rakastaa vanhurskautta ja oikeutta; maa on täynnänsä Herran armoa.” Sitä on laulettu varhaiskirkon ajoista lähtien ennen paimenpsalmia 23. Maa on täynnänsä Herran armoa, voitaisiin kääntää myös: Maa on täynnänsä Herran rakastavaa sääliä, myötätuntoa ja sydämestä lähtevää armoa.

Pääsiäisaika jatkuu Helluntaihin asti ja tämäkin sunnuntai julistaa Golgatan ristintyön ihmettä. Jumalan rakkaus Jeesuksen sovitustyöstä leviää kaikkialle maailmaan. Jeesus täytti kaiken jokaisen ihmisen puolesta ja hänen sovitustyönsä merkit ovat nähtävillä hänen käsiensä ja jalkojensa naulanrei’issä, kylkihaavassa, orjantappurakruunun jäljissä, ruhjeissa ja ruoskaniskujen jäljissä. Hän on hyvä paimen, joka antoi henkensä laumansa puolesta ja ylösnousseena näyttää haavojaan omilleen.

Raamattu kuvaa Jeesuksen sovitustyötä kauniilla tavalla: ”Ja jos häneltä kysytään: ”Mitä ovat nuo haavat sinun rinnassasi?” vastaa hän: ”Ne lyötiin minun ystäväini huoneessa”. Heräjä, miekka, minun paimentani vastaan ja minun lähintä miestäni vastaan, sanoo Herra Sebaot. Lyö paimenta, ja joutukoot lampaat hajallensa; mutta minä käännän jälleen käteni pienimpiä kohden.” (Sak 13:6-7)

Päivän evankeliumitekstissä Pietari saa keskustella Jeesuksen kanssa. Keskustelun ydinajatus on siinä, että Paimenten paimen varustaa seurakuntansa alipaimenia työhön. Merkittävä yksityiskohta Pietarin kannalta on se, että hän, joka kolmesti kielsi Jeesuksen, saa kolmesti tunnustaa rakastavansa häntä. Juuri edellä Pietari on saanut toisen kalansaaliinsa Jeesuksen läsnäolossa. Nyt käytävässä vuoropuhelussa Jeesus kysyy kahdella ensimmäisellä kysymyksellä Pietarilta rakkautta sanalla agapas (αγαπας) – Rakastatko pyyteettömästi ja puhtaasti, kuten Jumala rakastaa. Näihin kahteen kysymykseen Pietari vastaa kenties täynnä itsevarmuutta: ”Rakastan, Herra; sinä tiedät, että olet minulle rakas”. Kolmannessa kysymyksessä Jeesus kysyy kuitenkin rakkaudesta sanalla fileis (φιλεις), mikä tarkoittaa alempaa rakkaudenmuotoa, inhimillistä veljesrakkautta. Pietari vastaa tähän: ”Herra, sinä tiedät kaikki; sinä tiedät, että olet minulle rakas”. Näin Jeesus osoittaa Pietarille ja kaikille omille, että ihmisen kyky rakastaa Jumalaa on heikko. Hän haluaa, että Pietari tunnustaa tämänkin heikkoutensa Jeesukselle. Siitä huolimatta Pietari kelpaa seurakunnan paimeneksi ruokkimaan seurakuntaa Sanalla ja sakramenteilla.


Kynttilöitä: 4 Liturginen väri: valkoinen.2. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: Ps. 33:5–6 Psalmi: Ps. 23 Hallelujasäe: Joh. 10:14
1. lukukappale: Jer. 23:1–4 2. lukukappale: 1. Piet. 5:1–4 Evankeliumi: Joh. 21:15–19


1. lukukappale
Jer. 23:1-4
”Voi paimenia, jotka hukuttavat ja hajottavat minun laitumeni lampaat, sanoo Herra. Sentähden näin sanoo Herra, Israelin Jumala, paimenista, jotka kaitsevat minun kansaani:
Te olette hajottaneet minun lampaani ja karkoittaneet ne pois ettekä ole pitäneet niistä huolta. Katso, minä pidän huolen teidän pahain tekojenne rankaisemisesta, sanoo Herra.
Ja minä kokoan lampaitteni tähteet kaikista maista, joihin olen ne karkoittanut, ja tuon ne takaisin laitumelleen, ja ne ovat hedelmälliset ja lisääntyvät. Ja minä herätän heille paimenia, ja ne kaitsevat heitä; eivät he enää pelkää eivätkä säiky, eikä heistä yhtäkään puutu, sanoo Herra.

 

2. lukukappale
1. Piet. 5:1–4
Vanhimpia teidän joukossanne minä siis kehoitan, minä, joka myös olen vanhin ja Kristuksen kärsimysten todistaja ja osallinen myös siihen kirkkauteen, joka vastedes on ilmestyvä: kaitkaa teille uskottua Jumalan laumaa, ei pakosta, vaan vapaaehtoisesti, Jumalan tahdon mukaan, ei häpeällisen voiton tähden, vaan sydämen halusta, ei herroina halliten niitä, jotka ovat teidän osallenne tulleet, vaan ollen laumalle esikuvina, niin te, ylipaimenen ilmestyessä, saatte kirkkauden kuihtumattoman seppeleen.

 

Evankeliumi
Joh. 21:15–19
Kun he olivat einehtineet, sanoi Jeesus Simon Pietarille: ”Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä?” Hän vastasi hänelle: ”Rakastan, Herra; sinä tiedät, että olet minulle rakas”. Hän sanoi hänelle: ”Ruoki minun karitsoitani”. Hän sanoi hänelle taas toistamiseen: ”Simon, Johanneksen poika, rakastatko minua?” Hän vastasi hänelle: ”Rakastan, Herra; sinä tiedät, että olet minulle rakas”. Hän sanoi hänelle: ”Kaitse minun lampaitani”. Hän sanoi hänelle kolmannen kerran: ”Simon, Johanneksen poika, olenko minä sinulle rakas?” Pietari tuli murheelliseksi siitä, että hän kolmannen kerran sanoi hänelle: ”Olenko minä sinulle rakas?” ja vastasi hänelle: ”Herra, sinä tiedät kaikki; sinä tiedät, että olet minulle rakas”. Jeesus sanoi hänelle: ”Ruoki minun lampaitani. Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: kun olit nuori, niin sinä vyötit itsesi ja kuljit, minne tahdoit; mutta kun vanhenet, niin sinä ojennat kätesi, ja sinut vyöttää toinen ja vie sinut, minne et tahdo.”
Mutta sen hän sanoi antaakseen tietää, minkäkaltaisella kuolemalla Pietari oli kirkastava Jumalaa. Ja tämän sanottuaan hän lausui hänelle: ”Seuraa minua”.

 

Rukoukset
1. Jumala, joka Poikasi kautta lunastit langenneen maailman! Anna meidän tulla osallisiksi tästä lunastuksesta ja anna kaikille uskovillesi ikuinen ilo taivaissa. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta.

2. Herra Jeesus Kristus, hyvä paimen! Me kiitämme sinua siitä, että tunnet lampaasi, kutsut heitä nimeltä ja johdat heitä Jumalan sanan vihreille niityille ja virvoittaville vesilähteille. Suo meidän aina muistaa, ettei kukaan pääse Isän luo muuten kuin sinun kauttasi. Anna meille armosi, että kuuntelisimme sinun ääntäsi ja seuraisimme askeleitasi. Auta meitä koko sydämellämme pysymään sinussa ja vahvistumaan armossa, että me kerran sinun, ylipaimenemme, ilmestyessä saisimme kirkkauden kuihtumattoman seppeleen. Pyydämme tätä, Herra Jeesus, sinun nimessäsi.

 

Päivän psalmi

Antifoni:
Ps. 33:5–6
Maa on täynnänsä Herran |armoa. *
Herran sanalla ovat |taivaat tehdyt.

 

Psalmi:
Ps. 23

Herra on minun paime|neni, *
ei minulta |mitään puutu.

Viheriäisille niityille hän vie minut |lepäämään; *
virvoittavien vetten tykö hän |minut johdattaa.

Hän virvoittaa minun |sieluni. *
Hän ohjaa minut oikealle tielle |nimensä tähden.

Vaikka minä vaeltaisin pimeässä |laaksossa, *
en minä pelkäisi |mitään pahaa,

sillä sinä olet minun |kanssani; *
sinun vitsasi ja sauvasi minua |lohduttavat.

Sinä valmistat minulle |pöydän *
minun vihollisteni |silmien eteen.

Sinä voitelet minun pääni |öljyllä; *
minun maljani on ylitse|vuotavainen.

Sula hyvyys ja laupeus seuraavat minua kaiken elin|aikani; *
ja minä saan asua Herran huoneessa päivieni |loppuun asti.

Kunnia Isälle ja |Pojalle *
ja |Pyhälle Hengelle,

niin kuin oli alussa, nyt on ja |aina, *
iankaikkisesta ian|kaikkiseen. Aamen.

Tiedot

Päivämäärä:
23.4.2023
Tapahtumaluokat:
,


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos