25.5.2024 •

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

4. sunnuntai pääsiäisestä Cantate

7.5.2023

Sunnuntain evankeliumiteksti on osa Jeesuksen niin sanotusta Ylipapillisesta rukouksesta. Tämän Joh. 17 talletetun rukouksen kutsumanimi on ilmeisesti peräisin kirkkoisä Kyrillos Aleksandrialaiselta. Jeesuksen rukous on luonteeltaan esirukousta omiensa eli seurakuntansa puolesta. Ylipapin tehtävä olikin vanhan liiton aikana rukoilla kansan puolesta. Ylipapilliseksi rukouksen tekee myös se, että Jeesus rukoilee myöhemmin pyhittävänsä itsensä omiensa tähden (Joh. 17:19). Tämä merkitsee, että Hän pyhitti itsensä uhriksi heidän puolestaan. Uhraaminen kansan puolesta, erityisesti suurena sovituspäivänä olikin juuri ylipapin tehtävä.

Ylipappinamme Jeesus rukoili Isäänsä, ja meidän Isäämme, meidän puolestamme. Kun Jumalan Poika puhuu Isälleen, niin Isä kuulee aina ja tekee Poikansa pyynnön mukaan. Se, mitä Jeesus siis rukoili, on tapahtunut ja tapahtuu. Jumalan omat ottavat vastaan Jumalan Sanan, joka on pohjimmiltaan ihmiseksi syntynyt Jeesus itse. Jumalan omat myös pitävät eli säilyttävät Jumalan Sanan. Jumala on juuri Sanansa kautta kutsunut omansa ulos maailmasta; elämään jumalallista ja pyhää elämää Jeesusta seuraten. Jumalan Sanasta kristityt uskovat ja uskon kautta ymmärtävät kuka Jeesus on ja mitä varten Hän on tullut maailmaan.

Sen sijaan Jeesus ei rukoile ”maailman puolesta”. Tämä saattaa aiheuttaa hämmennystä, sillä onhan Jumala rakastanut koko maailmaa (Joh. 3:16). Jumala rakastaakin koko maailmaa, mutta maailma vihaa Jumalaa ja Hänen omiaan. Jeesus rukoileekin, että Isä varjelee omansa, jotka joutuvat maailman vihaamiksi ja vainoamiksi. Ja kun Jeesus näin pyytää, niin taivaallinen Isä vastaa ja tekee Poikansa pyynnön mukaan. Kun Isä varjelee Kirkkonsa Sanassaan ja sen kautta, niin Jumalan Poika tulee kirkastetuksi heissä. Tämä merkitsee sitä, että Jeesuksen nimi ja se kuka Hän on, tulee kiitetyksi ja ylistetyksi kristittyjen toiminnassa ja elämässä. Ja kun kyseessä on Johanneksen evankeliumi, ei sovi unohtaa ”kirkastamisen” merkitsevän myös ristiä ja sen kantamista. Juuri ristillä Jeesus nimittäin kirkasti Isää ja Isä Hänet.


Kynttilöitä: 4 Liturginen väri: valkoinen.2. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: Ps. 98:1 Psalmi: Ps. 98:2–9 Hallelujasäe: Joh. 13:34
1. lukukappale: Jes. 32:15–20 2. lukukappale: Room. 8:9–11 Evankeliumi: Joh. 17:6–10


1. lukukappale
Jes. 32:15–20
Näin on hamaan siihen asti, kunnes meidän päällemme vuodatetaan Henki korkeudesta. Silloin erämaa muuttuu puutarhaksi, ja puutarha on metsän veroinen. Ja erämaassa asuu oikeus, ja puutarhassa majailee vanhurskaus. Silloin vanhurskauden hedelmä on rauha, vanhurskauden vaikutus lepo ja turvallisuus iankaikkisesti. Ja minun kansani asuu rauhan majoissa, turvallisissa asunnoissa, huolettomissa lepopaikoissa. Mutta raesade tulee, metsä kaatuu, ja kaupunki alennetaan alhaiseksi. Onnelliset te, jotka kylvätte kaikkien vetten vierille ja laskette härän ja aasin jalat valtoimina kulkemaan!

 

2. lukukappale
Room. 8:9–11
Mutta te ette ole lihan vallassa, vaan Hengen, jos kerran Jumalan Henki teissä asuu. Mutta jolla ei ole Kristuksen Henkeä, se ei ole hänen omansa. Mutta jos Kristus on teissä, niin ruumis tosin on kuollut synnin tähden, mutta henki on elämä vanhurskauden tähden. Jos nyt hänen Henkensä, hänen, joka herätti Jeesuksen kuolleista, asuu teissä, niin hän, joka herätti kuolleista Kristuksen Jeesuksen, on eläväksitekevä myös teidän kuolevaiset ruumiinne Henkensä kautta, joka teissä asuu.

 

Evankeliumi
Joh. 17:6–10
Minä olen ilmoittanut sinun nimesi ihmisille, jotka sinä annoit minulle maailmasta. He olivat sinun, ja sinä annoit heidät minulle, ja he ovat ottaneet sinun sanastasi vaarin. Nyt he tietävät, että kaikki, minkä olet minulle antanut, on sinulta. Sillä ne sanat, jotka sinä minulle annoit, minä olen antanut heille; ja he ovat ottaneet ne vastaan ja tietävät totisesti minun lähteneen sinun tyköäsi ja uskovat, että sinä olet minut lähettänyt. Minä rukoilen heidän edestänsä; en minä maailman edestä rukoile, vaan niiden edestä, jotka sinä olet minulle antanut, koska he ovat sinun – ja kaikki minun omani ovat sinun, ja sinun omasi ovat minun – ja minä olen kirkastettu heissä.

 

Rukoukset
1. Armon Jumala, joka hallitset uskoviesi sydämiä, niin että he voivat olla yksimielisiä! Anna kansallesi armo rakastaa, mitä käsket, ja haluta, mitä lupaat, niin että me, jotka vaellamme tässä katoavassa maailmassa, asuisimme sydämellämme taivaissa. Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta.

2. Laupias Jumala! Me kiitämme sinua siitä, että Pojassasi Jeesuksessa Kristuksessa olet valinnut ja kutsunut meidät valtakuntasi jäseniksi. Anna meille Pyhä Henkesi voidaksemme täyttää käskysi ja niin pysyä rakkaudessasi. Vaikuta meissä palava keskinäinen rakkaus, ja anna meille armo tuottaa runsasta hedelmää valtakuntasi hyväksi. Auta meitä ahkerasti rukoilemaan Poikasi nimessä, ja kuule rukouksemme Hänen, Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen tähden.

 

Päivän psalmi

Antifoni:
Ps. 98:1
Veisatkaa Herralle uusi virsi, sillä hän on ihmeitä |tehnyt. *
Hän on saanut voiton oikealla kädellänsä ja pyhällä käsi|varrellansa.

Psalmi:
Ps. 98:2–9

Herra on tehnyt tiettäväksi pelastus|tekonsa, *
hän on ilmaissut vanhurskautensa pakanain |silmien edessä.

Hän on muistanut armonsa ja uskollisuutensa Israelin heimoa |kohtaan; *
kaikki maan ääret ovat nähneet meidän Jumalamme |pelastusteot.

Kohottakaa riemuhuuto Herralle, |kaikki maa, *
iloitkaa ja riemuitkaa ja |veisatkaa kiitosta.

Veisatkaa Herran kiitosta kante|leilla *
– kanteleilla ja ylistysvirren |sävelillä,

vaskitorvilla ja pasunan |äänellä. *
Kohottakaa riemuhuuto Herran, |kuninkaan, edessä.

Pauhatkoon meri ja kaikki, mitä |siinä on, *
maanpiiri ja ne, jotka |siinä asuvat.

Paukuttakoot käsiänsä |virrat,*
ja vuoret yhdessä riemuitkoot |Herran edessä;

sillä hän tulee tuomitsemaan |maata. *
Hän tuomitsee maanpiirin vanhurskaasti ja kansat |oikeuden mukaan.

Kunnia Isälle ja |Pojalle *
ja |Pyhälle Hengelle,

niin kuin oli alussa, nyt on ja |aina, *
iankaikkisesta ian|kaikkiseen. Aamen.

Tiedot

Päivämäärä:
7.5.2023
Tapahtumaluokat:
,


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos