24.5.2024 •

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

7. sunnuntai helluntaista

16.7.2023

Jeesus ei tullut kumoamaan Jumalan käskyjä, vaan täyttämään ne. Näin tehdessään Jeesus osoittaa, että Jumalan tahto on hyvä, oikea ja muuttumaton, aivan kuten Jumala itse on.

Fariseukset ja lainopettajat, aikansa valiosuorittajat, pyrkivät täyteen lain kuuliaisuuteen. He kuvittelivat sillä tavoin saavansa Jumalan mielisuosion. Jumalaan vedoten he vaativat muitakin seuraamaan itseään tällä kilvoituksen tiellä. Kaikesta yrityksestä huolimatta he epäonnistuivat päätyen ulkokultaisuuteen ja rakkaudettomuuteen. Jeesus opetti rakastamaan vihamiehiäänkin ja tekemään heille hyvää. Siihen pystyy lopulta vain yksi – Jeesus itse.

Jeesusta seuratessaan opetuslapset ymmärtävät kipeästi, että fariseusten tavoin heissäkään ei ole rakkautta, joka kestäisi tosi paikan tullen. Vain Jumalan rakkaus kestää. Jeesuksen viimeisinä sanoinaan ristin puulla kuultiin sanat: ”Se on täytetty!” Jeesus täytti Jumalan lain täydellisesti loppuun saakka. Hän täytti sen meidän puolestamme. Jeesuksen lähellä tapahtuu ihme. Se, joka on saanut paljot syntinsä anteeksi, rakastaa paljon.


Kynttilöitä: 2 Liturginen väri: vihreä.2. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: Ps. 28:8 Psalmi: Ps. 28:1–2 6–9 Hallelujasäe: Ps. 50:14
1. lukukappale: 1. Sam. 15:22–26 2. lukukappale: Jaak. 2:8–13 Evankeliumi: Mark. 10:17–27


1. lukukappale
1. Sam. 15:22–26
Silloin Samuel sanoi Saulille:
“Haluaako Herra polttouhreja ja teurasuhreja yhtä hyvin kuin kuuliaisuutta Herran äänelle? Katso, kuuliaisuus on parempi kuin uhri ja tottelevaisuus parempi kuin oinasten rasva. Sillä tottelemattomuus on taikuuden syntiä, ja niskoittelu on valhetta ja kuin kotijumalain palvelusta. Koska sinä olet hyljännyt Herran sanan, on myös hän hyljännyt sinut, etkä sinä enää saa olla kuninkaana.” Saul sanoi Samuelille: “Minä olen tehnyt syntiä, kun olen rikkonut Herran käskyn ja sinun sanasi; sillä minä pelkäsin kansaa ja kuulin heidän ääntänsä. Anna nyt minulle syntini anteeksi ja palaja minun kanssani, niin minä kumartaen rukoilen Herraa.” Samuel sanoi Saulille: “Minä en palaja sinun kanssasi; sillä sinä olet hyljännyt Herran sanan, ja Herra on myös hyljännyt sinut, niin että et enää saa olla Israelin kuninkaana”.

 

2. lukukappale
Jaak. 2:8–13
Vaan jos täytätte kuninkaallisen lain Raamatun mukaan: “Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi”, niin te hyvin teette; mutta jos te henkilöön katsotte, niin teette syntiä, ja laki näyttää teille, että olette lainrikkojia. Sillä joka pitää koko lain, mutta rikkoo yhtä kohtaa vastaan, se on syypää kaikissa kohdin. Sillä hän, joka on sanonut: “Älä tee huorin”, on myös sanonut: “Älä tapa”; jos et teekään huorin, mutta tapat, olet lainrikkoja. Puhukaa niin ja tehkää niin kuin ne, jotka vapauden laki on tuomitseva. Sillä tuomio on laupeudeton sille, joka ei ole laupeutta tehnyt; laupeudelle tuomio koituu kerskaukseksi.

 

Evankeliumi
Mark. 10:17–27
Ja hänen sieltä tielle mennessään juoksi muuan hänen luoksensa, polvistui hänen eteensä ja kysyi häneltä: “Hyvä opettaja, mitä minun pitää tekemän, että minä iankaikkisen elämän perisin?” Mutta Jeesus sanoi hänelle: “Miksi sanot minua hyväksi? Ei kukaan ole hyvä paitsi Jumala yksin. Käskyt sinä tiedät: ‘Älä tapa’, ‘Älä tee huorin’, ‘Älä varasta’, ‘Älä sano väärää todistusta’, ‘Älä toiselta anasta’, ‘Kunnioita isääsi ja äitiäsi’.” Mutta hän sanoi hänelle: “Opettaja, niitä kaikkia minä olen noudattanut nuoruudestani asti”. Niin Jeesus katsoi häneen ja rakasti häntä ja sanoi hänelle: “Yksi sinulta puuttuu: mene, myy kaikki, mitä sinulla on, ja anna köyhille, niin sinulla on oleva aarre taivaassa; ja tule ja seuraa minua”. Mutta hän synkistyi siitä puheesta ja meni pois murheellisena, sillä hänellä oli paljon omaisuutta. Silloin Jeesus katsoi ympärilleen ja sanoi opetuslapsillensa: “Kuinka vaikea onkaan niiden, joilla on tavaraa, päästä Jumalan valtakuntaan!” Niin opetuslapset hämmästyivät hänen sanoistaan. Mutta Jeesus rupesi taas puhumaan ja sanoi heille: “Lapset, kuinka vaikea onkaan niiden, jotka luottavat tavaraansa, päästä Jumalan valtakuntaan! Helpompi on kamelin käydä neulansilmän läpi kuin rikkaan päästä Jumalan valtakuntaan.” Niin he hämmästyivät yhä enemmän ja sanoivat toisillensa: “Kuka sitten voi pelastua?” Jeesus katsoi heihin ja sanoi: “Ihmisille se on mahdotonta, mutta ei Jumalalle; sillä Jumalalle on kaikki mahdollista”.

 

Rukoukset
1. Voiman Jumala, jolta kaikki hyvä tulee! Vuodata rakkautesi sydämiimme, lisää uskoamme ja säilytä meissä se hyvä, minkä olet antanut. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta.

2. Herra Jumala, taivaallinen Isä! Me tunnustamme olevamme vaivaisia syntisiä, joissa ei ole mitään hyvää, sillä synti on niin turmellut sydämemme, lihamme ja veremme, etteivät pahat himot jätä meitä täällä rauhaan. Siksi me rukoilemme sinua, rakas Isä: anna meille syntimme anteeksi ja puhdista sydämemme Pyhällä Hengelläsi, että meillä olisi halua ja rakkautta sinun sanaasi, että eläisimme sen mukaan ja niin pysyisimme armossasi iankaikkisesti. Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme kautta.

 

Päivän psalmi
Antifoni:
Ps. 28:8
Herra on |kansansa väkevyys, *
hän on voideltunsa pelas|tus ja turva.

Psalmi:
Ps. 28:1–2 6–9
Sinua, Herra, |minä huudan; *
minun kallioni, älä ole minua |kohtaan äänetön,

etten minä, kun sinä |vaiti olet, *
joutuisi niiden kaltaiseksi, jotka ovat |hautaan vaipuneet.

Kuule minun rukousteni ääni, kun minä sinua |avuksi huudan, *
kun minä käteni nostan sinun kaikkeinpyhin|täsi kohti.

Älä tempaa minua pois jumalattomien kanssa, älä väärin|tekijäin kanssa, *
jotka puhuvat lähimmäisilleen rauhan puheita, vaikka heidän sydämes|sään on pahuus.

Herra on minun voima|ni ja kilpeni; *
häneen minun sydämeni turvasi, ja mi|nä sain avun.

Siitä minun sydä|meni riemuitsee, *
ja veisuullani minä |häntä ylistän.

Herra on |kansansa väkevyys, *
hän on voideltunsa pelas|tus ja turva.

Pelasta kansasi ja siunaa |perikuntasi; *
kaitse heitä ja kanna heitä ian|kaikkisesti.

Kunnia Isäl|le ja Pojalle *
ja Py|hälle Hengelle,

niin kuin oli alussa, |nyt on ja aina, *
iankaikkisesta iankaik|kiseen. Aamen.

Tiedot

Päivämäärä:
16.7.2023
Tapahtumaluokat:
,


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos