19.5.2024 •

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Helatorstai

9.5

Helatorstai nimi tulee ruotsin kielen sanasta ”hel”, joka viittaa ”pyhään”. Helatorstaita vietetään Kristuksen taivaaseenastumisen muistoksi. Pyhän nimitys onkin myös ”Kristuksen taivaaseenastumisen päivä”.

Helatorstain kolmannen vuosikerran evankeliumissa ylösnoussut Herra antaa apostoleilleen tehtävän olla todistajina Hänen ristinkuolemastaan ja ylösnousemuksestaan. Heille Hän antaa tehtävän saarnata katumusta, että ihmiset voisivat saada syntinsä anteeksi Hänen nimessään. Annettuaan tämän käskyn kirkkonsa ensimmäisille paimenille, Jeesus otetaan ylös taivaaseen. Tätä Luukkaan evankeliumin loppua täydentää evankelistan jatkokertomus evankeliumikirjalleen eli Apostolien teot.

Kristuksen taivaaseenastuminen ei merkitse sitä, että Hän olisi nyt poissa maan päältä. Jumalan Pojan istuminen Isän oikealla puolella ei merkitse paikkaa taivaissa, vaan sitä, että Hän on joka paikassa. Jeesus nousi taivaaseen synnin, kuoleman ja Saatanan voittajana kirkastetussa ruumiissaan. Tätä ylösnousemusruumistaan Kristus ei ole rajoittanut aikaan ja paikkaan, kuten ennen kuolemaansa, äidiltään saamaansa ruumista. Isän oikealla puolella, Kaikkivaltiaana hallitsijana Herra Jeesus ohjaa ja johtaa tätä maailmaa. Kun Isän säätämä aika on kulunut ja pelastettujen joukko on tullut täyteen, Hän lähettää Poikansa jälleen maailmaan. Tämä tapahtuu samalla tavalla kuin Hän meni taivaaseen.

Mutta missä Jeesus on sinulle? Pitääkö sinun jotenkin sydämessäsi nousta taivaallisiin? Ei, vaan Jeesus on aina sinulle siellä, missä Hän sanoo olevansa. Kristus on luvannut olla seurakunnassaan, maanpäällisessä ruumiissaan. Kun olet seurakunnan jäsen, olet Jeesuksessa. Kristus on luvannut olla kasteessa. Kun sinut kastettu, Jeesus on ottanut sinut omakseen. Hän elää sinussa ja vaikuttaa sinussa Pyhä Henkensä kautta. Kristus on sanassaan läsnä; Hän puhuu sinulle, kutsuu sinua ja antaa Pyhän Henkensä sanassaan ja sanastaan. Ja Kristus voi olla ja on läsnä pyhässä ehtoollisessaan. Hänen ruumiinsa ja verensä annetaan suuhusi; Hän tulee sinulle ja sinuun. Sinun ei tarvitse eikä sinun pidä kurotella kohti taivasta mielessäsi ja sydämessäsi, vaan saat luottaa täydessä uskon varmuudessa siihen, että Jeesus on siellä missä sanoo olevansa.


Kynttilöitä: 6 Liturginen väri: valkoinen.3. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: Ap. t. 1:11 Psalmi: Ps. 47:6–9 Hallelujasäe: Ef. 4:10
1. lukukappale: Jes. 33:5–6 2. lukukappale: Ap. t. 1:1–11 tai Room. 8:31–39 Evankeliumi: Luuk. 24:46–53


1. lukukappale
Jes. 33:5–6
Herra on korkea, sillä hän asuu korkeudessa. Hän täyttää Siionin oikeudella ja vanhurskaudella. Ja hän on sinun aikojesi vakuus, avun runsaus, viisaus ja ymmärrys; Herran pelko on oleva Siionin aarre.

 

2. lukukappale
Ap. t. 1:1–11
Edellisessä kertomuksessani kirjoitin, oi Teofilus, kaikesta, mitä Jeesus alkoi tehdä ja opettaa, hamaan siihen päivään asti, jona hänet otettiin ylös, sittenkun hän Pyhän Hengen kautta oli antanut käskynsä apostoleille, jotka hän oli valinnut, ja joille hän myös kärsimisensä jälkeen moninaisten epäämättömien todistusten kautta osoitti elävänsä, ilmestyen heille neljänkymmenen päivän aikana ja puhuen Jumalan valtakunnasta. Ja kun hän oli yhdessä heidän kanssansa, käski hän heitä ja sanoi: ”Älkää lähtekö Jerusalemista, vaan odottakaa Isältä sen lupauksen täyttymistä, jonka te olette minulta kuulleet. Sillä Johannes kastoi vedellä, mutta teidät kastetaan Pyhällä Hengellä, ei kauan näitten päivien jälkeen.” Niin he ollessansa koolla kysyivät häneltä sanoen: ”Herra, tälläkö ajalla sinä jälleen rakennat Israelille valtakunnan?” Hän sanoi heille: ”Ei ole teidän asianne tietää aikoja eikä hetkiä, jotka Isä oman valtansa voimalla on asettanut, vaan, kun Pyhä Henki tulee teihin, niin te saatte voiman, ja te tulette olemaan minun todistajani sekä Jerusalemissa että koko Juudeassa ja Samariassa ja aina maan ääriin saakka”. Kun hän oli tämän sanonut, kohotettiin hänet ylös heidän nähtensä, ja pilvi vei hänet pois heidän näkyvistään. Ja kun he katselivat taivaalle hänen mennessään, niin katso, heidän tykönänsä seisoi kaksi miestä valkeissa vaatteissa; ja nämä sanoivat: ”Galilean miehet, mitä te seisotte ja katsotte taivaalle? Tämä Jeesus, joka otettiin teiltä ylös taivaaseen, on tuleva samalla tavalla, kuin te näitte hänen taivaaseen menevän.”

Tai:
Room. 8:31–39
Jos Jumala on meidän puolellamme, kuka voi olla meitä vastaan? Hän, joka ei säästänyt omaa Poikaansakaan, vaan antoi hänet alttiiksi kaikkien meidän edestämme, kuinka hän ei lahjoittaisi meille kaikkea muutakin hänen kanssansa? Kuka voi syyttää Jumalan valittuja? Jumala on se, joka vanhurskauttaa. Kuka voi tuomita kadotukseen? Kristus Jeesus on se, joka on kuollut, onpa vielä herätettykin, ja hän on Jumalan oikealla puolella, ja hän myös rukoilee meidän edestämme. Kuka voi meidät erottaa Kristuksen rakkaudesta? Tuskako, vai ahdistus, vai vaino, vai nälkä, vai alastomuus, vai vaara, vai miekka? Niinkuin kirjoitettu on: ”Sinun tähtesi meitä surmataan kaiken päivää; meitä pidetään teuraslampaina”. Mutta näissä kaikissa me saamme jalon voiton hänen kauttansa, joka meitä on rakastanut. Sillä minä olen varma siitä, ettei kuolema eikä elämä, ei enkelit eikä henkivallat, ei nykyiset eikä tulevaiset, ei voimat, ei korkeus eikä syvyys, eikä mikään muu luotu voi meitä erottaa Jumalan rakkaudesta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme.

 

Evankeliumi
Luuk. 24:46–53
Ja hän sanoi heille: ”Niin on kirjoitettu, että Kristus oli kärsivä ja kolmantena päivänä nouseva kuolleista, ja että parannusta syntien anteeksisaamiseksi on saarnattava hänen nimessänsä kaikille kansoille, alkaen Jerusalemista. Te olette tämän todistajat. Ja katso, minä lähetän teille sen, jonka minun Isäni on luvannut; mutta te pysykää tässä kaupungissa, kunnes teidän päällenne puetaan voima korkeudesta.” Sitten hän vei heidät pois, lähes Betaniaan asti, ja nosti kätensä ja siunasi heidät. Ja tapahtui, että hän siunatessaan heitä erkani heistä, ja hänet otettiin ylös taivaaseen. Ja he kumarsivat häntä ja palasivat Jerusalemiin suuresti iloiten. Ja he olivat alati pyhäkössä ja ylistivät Jumalaa.

 

Rukoukset
1. Kaikkivaltias Jumala! Me uskomme, että ainoa Vapahtajamme Jeesus Kristus on noussut ylös taivaisiin. Anna siis myös meidän jatkuvasti sydämellämme asua taivaissa sinun luonasi. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta.

2. Herra Jeesus Kristus! Me kiitämme sinua siitä, että olet meidän tähtemme kärsinyt katkeran ristinkuoleman ja voittanut kuolemallasi perkeleen ja kaiken pimeyden vallan. Nyt kun olet palannut kirkkauteesi, sinä puhut puolestamme Isän oikealla puolella. Auta meitä seuraamaan sinua elämässä ja kuolemassa, että kerran saisimme olla sinun kanssasi kirkkaudessasi iankaikkisesti.

 

Päivän psalmi

Antifoni:
Ap. t. 1:11
Galilean miehet, mitä te seisotte ja katsotte |taivaalle? *
Tämä Jeesus, joka otettiin teiltä ylös taivaaseen, on tuleva samalla tavalla, kuin te näitte hänen |taivaaseen menevän.

Psalmi:
Ps. 47:6–9

Jumala astuu ylös riemun raiku|essa, *
Herra pasunain |pauhatessa.

Veisatkaa Jumalalle, |veisatkaa, *
veisatkaa meidän kunin|kaallemme, veisatkaa.

Sillä Jumala on kaiken maan |kuningas. *
Veisatkaa |hänelle virsi.

Jumala on kansojen |kuningas, *
Jumala istuu pyhällä |istuimellansa.

Kunnia Isälle ja |Pojalle *
ja |Pyhälle Hengelle,

niin kuin oli alussa, nyt on ja |aina, *
iankaikkisesta ian|kaikkiseen. Aamen.

Tiedot

Päivämäärä:
9.5
Tapahtumaluokat:
,


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos