19.5.2024 •

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Kiirastorstai

28.3

Kiirastorstain keskus on Herran pyhä ehtoollinen. Kristus itse odotti tuota hetkeä. ”Minä olen halajamalla halannut syödä tämän pääsiäislampaan teidän kanssanne.” Jumalan Poika tuli ihmiseksi juuri siksi, että Jumalan sydämellä oli niin paljon annettavana ihmisille. Koko Jeesuksen maanpäällisessä elämässä on kysymys juuri tästä, Isän sydämen rikkauden ja rakkauden paljastamisesta ihmisille. Pyhän pääsiäisen juhlassa tämä lahjojen antaminen huipentuu, kun katselemme Kristusta koko maailman synniksi tehtynä ja ristiinnaulittuna meidän syntiemme edestä. Pitkäperjantai ja pääsiäispäivä ovat Jumalan pelastusteon keskus. Niissä rikkaan Herran testamentti tulee lainvoimaiseksi, niissä Kristuksen ansio hankitaan: Jumala antoi Kristuksen kuolla meidän rikkomustemme tähden ja herätti hänet kuolleista meidän vanhurskauttamisemme tähden” (Room 4:25). Mutta kiirastorstai on testamentin julkistamisen päivä, ja Herran pyhä ehtoollinen se kanava, jonka kautta Taivaalliset aarteet, koko Jeesuksen omaisuus, jaetaan meille. Ansio hankitaan ristillä, mutta jaetaan sanan kautta, synninpäästössä, kasteessa ja Herran pöydässä.

Vapahtaja halusi jakaa lihansa ja verensä opetuslastensa kanssa. Samalla kävi ilmi, kuka opetuslapsista oli hänen vastustajansa ja ketkä olivat hänen tosi ystäviään. Kristus käski seuraajiaan viettämään tätä ateriaa muistokseen ja syntien anteeksiantamiseksi. Herran pyhä ehtoollinen on Kristuksen perheväen juhla. Kiitämme ehtoollisella Jumalaa hänen kaikista lahjoistaan, erityisesti Vapahtajastamme Jeesuksesta Kristuksesta ja syntien anteeksiantamisesta. Herran pyhässä ehtoollisessa seurakunta vahvistuu uskossaan ja todistuksessaan ja vahvistuu Herrassa yhtenäisenä joukkona. Ehtoolliselle mennessä on hyvä valmistautua. Jos meillä on jotakin toista ehtoollisvierasta vastaan, niin silloin pitää antaa hänelle anteeksi ennen kuin käydään yhteiseen ehtoollispöytään. Ehtoollisessa saamme kaikki syntimme anteeksi, kun uskomme ehtoollisen päästösanat: ”Sinun edestäsi annettu ja vuodatettu syntien anteeksiantamiseksi”.


Kynttilöitä: 2 Liturginen väri: violetti tai sininen.3. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: Joh. 6:33 tai Ps. 78:25 Psalmi: Ps. 111:2–5 Psalmilause: Ps. 111:9–10
1. lukukappale: 2. Moos. 12:1–8 11–14 2. lukukappale: 1. Kor. 10:16–17 Evankeliumi: Matt. 26:17–30


1. lukukappale
2. Moos. 12:1–8, 11–14
Ja Herra puhui Moosekselle ja Aaronille Egyptin maassa sanoen:
”Tämä kuukausi olkoon teillä kuukausista ensimmäinen; siitä alottakaa vuoden kuukaudet. Puhukaa koko Israelin kansalle ja sanokaa: Tämän kuun kymmenentenä päivänä ottakoon kukin perheenisäntä itsellensä karitsan, yhden karitsan joka perhekuntaa kohti. Mutta jos perhe on liian pieni koko karitsaa syömään, niin ottakoon lähimmän naapurinsa kanssa yhteisen karitsan, henkilöluvun mukaan. Karitsaa kohti laskekaa niin monta, että voivat sen syödä. Ja karitsanne olkoon virheetön, vuoden vanha urospuoli; lampaista tai vuohista se ottakaa. Ja pitäkää se tallella neljänteentoista päivään tätä kuuta; silloin Israelin koko seurakunta teurastakoon sen iltahämärässä. Ja he ottakoot sen verta ja sivelkööt sillä molemmat pihtipielet ja ovenpäällisen niissä taloissa, joissa he sitä syövät. Ja he syökööt lihan samana yönä; tulessa paistettuna, happamattoman leivän ja katkerain yrttien kanssa he sen syökööt.
Ja syökää se näin: kupeet vyötettyinä, kengät jalassanne ja sauva kädessänne; ja syökää se kiiruusti. Tämä on pääsiäinen Herran kunniaksi. Sillä minä kuljen sinä yönä kautta Egyptin maan ja surmaan kaikki esikoiset Egyptin maassa, sekä ihmiset että eläimet, ja panen toimeen rangaistustuomion, jonka minä olen langettanut kaikista Egyptin jumalista. Minä olen Herra. Ja veri on oleva merkki, teille suojelukseksi, taloissa, joissa olette; sillä kun minä näen veren, niin minä menen teidän ohitsenne, eikä rangaistus ole tuhoava teitä, kun minä rankaisen Egyptin maata. Ja tämä päivä olkoon teille muistopäivä, ja viettäkää sitä Herran juhlana; sukupolvesta sukupolveen viettäkää sitä ikuisena säädöksenä.

 

2. lukukappale
1. Kor. 10:16–17
Siunauksen malja, jonka me siunaamme, eikö se ole osallisuus Kristuksen vereen? Se leipä, jonka murramme, eikö se ole osallisuus Kristuksen ruumiiseen? Koska leipä on yksi, niin me monet olemme yksi ruumis; sillä me olemme kaikki tuosta yhdestä leivästä osalliset.

 

Evankeliumi
Matt. 26:17–30
Mutta ensimmäisenä happamattoman leivän päivänä opetuslapset tulivat Jeesuksen tykö ja sanoivat: ”Mihin tahdot, että valmistamme pääsiäislampaan sinun syödäksesi?” Niin hän sanoi: ”Menkää kaupunkiin sen ja sen luo ja sanokaa hänelle: ’Opettaja sanoo: Minun aikani on lähellä; sinun luonasi minä syön pääsiäisaterian opetuslasteni kanssa’.” Ja opetuslapset tekivät, niinkuin Jeesus oli heitä käskenyt, ja valmistivat pääsiäislampaan.
Ja kun ehtoo tuli, asettui hän aterialle kahdentoista opetuslapsensa kanssa. Ja heidän syödessään hän sanoi: ”Totisesti minä sanon teille: yksi teistä kavaltaa minut”. Silloin he tulivat kovin murheellisiksi ja rupesivat toinen toisensa perästä sanomaan hänelle: ”Herra, en kai minä ole se?” Hän vastasi ja sanoi: ”Joka minun kanssani pisti kätensä vatiin, se kavaltaa minut. Ihmisen Poika tosin menee pois, niinkuin hänestä on kirjoitettu, mutta voi sitä ihmistä, jonka kautta Ihmisen Poika kavalletaan! Parempi olisi sille ihmiselle, että hän ei olisi syntynyt.” Niin Juudas, joka hänet kavalsi, vastasi ja sanoi: ”Rabbi, en kai minä ole se?” Hän sanoi hänelle: ”Sinäpä sen sanoit”.
Ja heidän syödessään Jeesus otti leivän, siunasi, mursi ja antoi opetuslapsillensa ja sanoi: ”Ottakaa ja syökää; tämä on minun ruumiini”. Ja hän otti maljan, kiitti ja antoi heille ja sanoi: ”Juokaa tästä kaikki; sillä tämä on minun vereni, liiton veri, joka monen edestä vuodatetaan syntien anteeksiantamiseksi. Ja minä sanon teille: tästedes minä en juo tätä viinipuun antia, ennenkuin sinä päivänä, jona juon sitä uutena teidän kanssanne Isäni valtakunnassa.” Ja veisattuaan kiitosvirren he lähtivät Öljymäelle.

 

Rukoukset
1. Herra, meidän Jumalamme! Sinä teet meidät osallisiksi Poikasi Jeesuksen Kristuksen ristinuhrista hänen todellisessa ruumiissaan ja veressään hänen pyhässä ehtoollisessaan. Siinä sinä yhdistät meidät myös toinen toisiimme. Anna meidän sen tähden nöyrästi rakastaa ja palvella sinun Poikasi hengellisen ruumiin jäseniä, niin kuin hän, Kuningas, palveli kaikkia ja pesi opetuslastensa jalat. Sinulle Isä, Poika ja Pyhä Henki olkoon kunnia nyt, aina ja iankaikkisesti!

2. Herra Jumala, iankaikkinen armahtaja, joka annoit Poikasi ristinkuolemaan meidän puolestamme ja teet meidät osallisiksi uudesta liitosta hänen veressään. Me rukoilemme sinua: opeta meitä ottamaan hänet vastaan pyhässä sanassasi ja vahvista meitä voimallasi pyhässä ehtoollisessasi. Auta meitä pysymään Herrassa Jeesuksessa, että hän uskon kautta asuisi sydämissämme. Anna meidän lopulta nauttia myös taivaallisesta juhla-ateriastasi. Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme kautta.

 

Päivän psalmi

Antifoni:
Joh. 6:33
Jumalan leipä on se, joka tulee |alas taivaasta *
ja antaa maa|ilmalle elämän.

Tai:
Ps. 78:25
Ihmiset söivät enke|lien leipää; *
hän lähetti heille eväs|tä yllin kyllin.

Psalmi:
Ps. 111:2–5
Suuret ovat |Herran teot, *
kaikkien niiden tutkisteltavat, jotka nii|tä rakastavat.

Kunnialliset ja korkeat ovat |hänen työnsä, *
ja hänen vanhurskautensa pysyy i|ankaikkisesti.

Hän on säätänyt ihmeellisten teko|jensa muiston *
; armollinen ja lau|pias on Herra.

Hän antaa ruuan pelkää|väisillensä, *
hän muistaa liittonsa i|ankaikkisesti.

Tiedot

Päivämäärä:
28.3
Tapahtumaluokat:
,


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos