21.4.2024 •

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Kynttilänpäivä

6.2.2022

Kirkkovuodessa tulee toinen toisensa jälkeen vastaan kirkkopyhiä, jolloin kokoontunut seurakunta suuntaa kasvojaan kohti Jumalan kirkkautta ja valkeutta. Adventin aikaan joka sunnuntai lisääntyvät adventtikynttilät viestivät Jumalan kirkkauden lisääntymistä maan päällä – joka huipentuu lopulta todellisen Valon ihmiseksi tulemiseen Beetlehemin seimessä. Tämän jälkeen johdattaa tähden kirkkaus itäisten maiden tietäjät Jeesus-lapsen tykö. Pääsiäisenä pitkäperjantain ja hiljaisen lauantaina jälkeen, Kristuksen ylösnousemus ja voitto kuolemasta tuo valkeuden kaikille kansoille. Kirkastussunnuntaina Kristus loistaa taivaallista kirkkautta. Näin siis kirkkaus ja valkeus ovat läsnä koko ajan kirkkovuoden kierrossa.

Kynttilänpäivänä ei kirkkaudessaan häviä muille Valon kirkkopyhille. Nyt Jumalan kirkkaus saapuu Jerusalemin temppeliin. Siitä meille kertoo Simeon kiitosvirrellään. Samaa kiitosvirttä laulamme jumalanpalveluksissa aina ehtoollisen päätteeksi. Mutta eikö Jumalan kirkkaus jo ollut Jerusalemin temppelissä? Vanhassa Testamentissa kerrotaan, miten Jumala telttamajaili Israelin kansan keskellä. Tuota ilmestysmajaa eli tabernaakkelia seurasi Salomon rakennuttama Jerusalemin ensimmäinen temppeli. Herran kirkkaus täytti temppelin. Myöhemmin pakkosiirtolaisuuden aikaan Herran temppeli kuitenkin häpäistiin ja tuhottiin – Jumalan kirkkaus lähti temppelistä, eikä enää palannut sinne. Herran kirkkaus ei palannut edes Serubbaabelin temppeliin pakkosiirtolaisuuden jälkeen. Jotakin parempaa oli luvassa!

Profetiat ja lupaukset olivat olemassa Herran kirkkauden saapumisesta, niin Hesekielin, Haggain kuin Sakarjankin toimesta. Vihdoin Kristuksessa lupaukset täyttyvät. Simeonin sanat valkeudesta osoittavat Kristukseen. Jeesus on se todellinen Valkeus. Todellinen Jumalan kirkkaus, joka on seurakuntansa ja kirkkonsa keskuudessa Sanan ja sakramenttiensa välityksellä.


Kynttilöitä: 6 Liturginen väri: valkoinen maanantaista lauantaihin vihreä.1. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: Ps. 48:10 Psalmi: Ps. 48:11–15 Hallelujasäe: Ps. 138:2
1. lukukappale: Jes. 52:8–10 2. lukukappale: 2. Kor. 3:18–4:6 Evankeliumi: Luuk. 2:22–33 Vaihtoehtoisia saarnatekstejä Joh. 1:14–18 Joh. 12:35–36


1. lukukappale

Jes. 52:8–10

Kuule! Vartijasi korottavat äänensä, kaikki he riemuitsevat, sillä he näkevät silmästä silmään, kuinka Herra palajaa Siioniin. Huutakaa ilosta, riemuitkaa, kaikki te Jerusalemin rauniot, sillä Herra lohduttaa kansansa, lunastaa Jerusalemin. Herra paljastaa pyhän käsivartensa kaikkien kansojen nähden, ja kaikki maan ääret saavat nähdä meidän Jumalamme autuuden.

 

2. lukukappale

2. Kor. 3:18–4:6

Mutta me kaikki, jotka peittämättömin kasvoin katselemme Herran kirkkautta kuin kuvastimesta, muutumme saman kuvan kaltaisiksi kirkkaudesta kirkkauteen, niinkuin muuttaa Herra, joka on Henki.

Sentähden, kun meillä on tämä virka sen laupeuden mukaan, joka on osaksemme tullut, me emme lannistu, vaan olemme hyljänneet kaikki häpeälliset salatiet, niin ettemme vaella kavaluudessa emmekä väärennä Jumalan sanaa, vaan julkituomalla totuuden me suositamme itseämme jokaisen ihmisen omalletunnolle Jumalan edessä. Mutta jos meidän evankeliumimme on peitossa, niin se peite on niissä, jotka kadotukseen joutuvat, niissä uskottomissa, joiden mielet tämän maailman jumala on niin sokaissut, ettei heille loista valkeus, joka lähtee Kristuksen kirkkauden evankeliumista, hänen, joka on Jumalan kuva. Sillä me emme julista itseämme, vaan Kristusta Jeesusta, että hän on Herra ja me teidän palvelijanne Jeesuksen tähden. Sillä Jumala, joka sanoi: “Loistakoon valkeus pimeydestä”, on se, joka loisti sydämiimme, että Jumalan kirkkauden tunteminen, sen kirkkauden, joka loistaa Kristuksen kasvoissa, levittäisi valoansa.

 

Evankeliumi

Luuk. 2:22–33

Ja kun heidän puhdistuspäivänsä, Mooseksen lain mukaan, olivat täyttyneet, veivät he hänet ylös Jerusalemiin asettaaksensa hänet Herran eteen  – niinkuin on kirjoitettuna Herran laissa: “Jokainen miehenpuoli, joka avaa äidinkohdun, luettakoon Herralle pyhitetyksi” – ja uhrataksensa, niinkuin Herran laissa on säädetty, parin metsäkyyhkysiä tai kaksi kyyhkysenpoikaa.

Ja katso, Jerusalemissa oli mies, nimeltä Simeon; hän oli hurskas ja jumalinen mies, joka odotti Israelin lohdutusta, ja Pyhä Henki oli hänen päällänsä. Ja Pyhä Henki oli hänelle ilmoittanut, ettei hän ollut näkevä kuolemaa, ennenkuin oli nähnyt Herran Voidellun. Ja hän tuli Hengen vaikutuksesta pyhäkköön. Ja kun vanhemmat toivat Jeesus-lasta sisälle tehdäkseen hänelle, niinkuin tapa oli lain mukaan, otti hänkin hänet syliinsä ja kiitti Jumalaa ja sanoi:

“Herra, nyt sinä lasket palvelijasi rauhaan menemään, sanasi mukaan; sillä minun silmäni ovat nähneet sinun autuutesi, jonka sinä olet valmistanut kaikkien kansojen nähdä, valkeudeksi, joka on ilmestyvä pakanoille, ja kirkkaudeksi kansallesi Israelille”.

Ja hänen isänsä ja äitinsä ihmettelivät sitä, mitä hänestä sanottiin.

 

Rukoukset
1. Kaikkivaltias, iankaikkinen Jumala! Niin kuin ainoa Poikasi asetettiin ihmislapsena temppelissä eteesi, niin anna meillekin, köyhille lapsillesi, se armo, että me saisimme aina tulla pyhien kasvojesi eteen synnistä puhdistettuina, pelkäämättä ja sinulle otollisina. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme kautta.

2. Herra Jumala, taivaallinen Isä, joka olet antanut meille Poikasi Vapahtajaksi, jotta hän olisi pakanoiden valo ja Israelin kirkkaus! Me rukoilemme sinua: valaise sydämemme, että tuntisimme Kristuksessa armosi ja isäntahtosi, turvautuisimme häneen perkelettä, syntiä ja kadotusta vastaan ja perisimme hänen kauttaan iankaikkisen autuuden. Kuule rukouksemme Jeesuksen Kristuksen nimessä.

 

Päivän psalmi

Antifoni:
Ps. 48:9
Jumala, me tutkistelemme sinun armo|asi *
sinun |temppelissäsi.

 

Psalmi:
Ps. 48:11–15
Jumala, niinkuin sinun nimesi, niin ulottuu sinun ylistyksesi maan ääriin |saakka; *
sinun oikea kätesi on vanhurs|kautta täynnä.

Siionin vuori |iloitsee, *
Juudan tyttäret riemuitsevat sinun |tuomioistasi.

Kiertäkää Siion, käykää sen |ympäri, *
luke|kaa sen tornit.

Tarkatkaa sen muurit, kulkekaa sen |linnat, *
kertoaksenne niistä tule|valle polvelle.

Sillä tämä on Jumala, meidän Jumalamme, aina ja iankaikki|sesti; *
hän johdattaa meitä |kuolemaan asti.

Kunnia Isälle ja |Pojalle *
ja |Pyhälle Hengelle,

niin kuin oli alussa, nyt on ja |aina, *
iankaikkisesta ian|kaikkiseen. Aamen.

Details

Date:
6.2.2022
Event Categories:
,


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos