14.7.2024 •

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Marian ilmestyspäivä

27.3.2022

Marian ilmestyspäivää vietetään yhdeksän kuukautta ennen joulua. Silloin muistetaan enkeli Gabrielin ilmestymistä Neitsyt Marialle. Marian ilmestyspäivänä sopii toki muistaa Neitsyt Mariaa ja hänen esikuvaansa. Varsinaisesti päivä on yksi kirkkovuoden Kristus -juhlista. Muistamme kaikkia niitä Jumalan lupauksia, jotka enkeli Vanhan Testamentin mukaan lapseen liittyen ilmoitti. Kaikki ne kävivät toteen lupausten lapsessa. Hän sikisi neitsyen kohtuun Pyhästä Hengestä. Hän on Korkeimman Poika, tosi Jumala ja tosi ihminen. Hän on Jumalan valittu, messias, kuningas, joka yksin on arvollinen hallitsemaan taivaallisen Isänsä valtaistuimella. Hänen valtakuntansa on iankaikkinen valtakunta, jolla ei ole loppua. Hänen nimensä on Jeesus, ”Jumala pelastaa”.

Neitsyt Maria on Kristuksen seurakunnan esikuva. Maria, tuolloin vielä nuori tyttö, otti uskossa vastaan Jumalan ilmoituksen sanan. Hänestä tuli Kristuksen kantaja. Hän asettui kokonaan Jumalan käytettäväksi. Hän sanoi: “Katso, minä olen Herran palvelijatar; tapahtukoon minulle sinun sanasi mukaan”. Kristuksen kirkko saa elää Herransa läsnäolossa.  Herra kokoaa seurakuntansa pyhään messuun, sanansa ja sakramenttiensa yhteyteen. Hän tervehtii sitä ”enkelinsä” eli sanansaattajansa suulla: ”Herra olkoon teidän kanssanne!” Seurakunta on Kristuksen kantaja maailmassa. Se saa palvella Jumalaa välittäen Kristuksen maailmalle Pyhän Hengen voimassa. Jokainen, joka ottaa vastaan ilosanoman Jeesuksesta ja uskoo häneen, saa Marian tavoin Jumalan armon.


Kynttilöitä: 6 Liturginen väri: valkoinen maanantaista lauantaihin violetti tai sininen.1. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: 1. Sam. 2:1 Psalmi: Ps. 113:1–8 Hallelujasäe: Luuk. 1:28 42
1. lukukappale: Jes. 7:10–14 2. lukukappale: Room. 9:2–8 Evankeliumi: Luuk. 1:26–38


1. lukukappale

Jes. 7:10–14

Ja Herra puhui jälleen Aahaalle sanoen: “Pyydä itsellesi merkki Herralta, Jumalaltasi, pyydä alhaalta syvyydestä taikka ylhäältä korkeudesta”. Mutta Aahas vastasi: “En pyydä enkä kiusaa Herraa”.

Siihen Jesaja lausui: “Kuulkaa, te Daavidin suku, eikö se riitä, että te ihmiset väsytätte, kun vielä minun Jumalanikin itseenne väsytätte? Sentähden Herra itse antaa teille merkin: Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel.

2. lukukappale

Room. 9:2–8

Minulla on suuri murhe ja ainainen kipu sydämessäni. Sillä minä soisin itse olevani kirottu pois Kristuksesta veljieni hyväksi, jotka ovat minun sukulaisiani lihan puolesta, ovat israelilaisia: heidän on lapseus ja kirkkaus ja liitot ja lain antaminen ja jumalanpalvelus ja lupaukset; heidän ovat isät, ja heistä on Kristus lihan puolesta, hän, joka on yli kaiken, Jumala, ylistetty iankaikkisesti, amen!

Mutta ei niin, että Jumalan sana olisi harhaan mennyt. Sillä eivät kaikki ne, jotka ovat Israelista, ole silti Israel, eivät kaikki ole lapsia sentähden, että ovat Aabrahamin siementä, vaan: “Iisakista sinä saat nimellesi jälkeläiset”; se on: eivät ne, jotka lihan puolesta ovat lapsia, ole Jumalan lapsia, vaan lupauksen lapset, ne luetaan siemeneksi.

Evankeliumi

Luuk. 1:26–38

Kuudentena kuukautena sen jälkeen Jumala lähetti enkeli Gabrielin Galilean kaupunkiin, jonka nimi on Nasaret, neitsyen tykö, joka oli kihlattu Joosef nimiselle miehelle Daavidin suvusta; ja neitsyen nimi oli Maria. Ja tullessaan sisälle hänen tykönsä enkeli sanoi: “Terve, armoitettu! Herra olkoon sinun kanssasi.” Mutta hän hämmästyi suuresti siitä puheesta ja mietti, mitä tämä tervehdys mahtoi tarkoittaa. Niin enkeli sanoi hänelle: “Älä pelkää, Maria; sillä sinä olet saanut armon Jumalan edessä. Ja katso, sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinun on annettava hänelle nimi Jeesus. Hän on oleva suuri, ja hänet pitää kutsuttaman Korkeimman Pojaksi, ja Herra Jumala antaa hänelle Daavidin, hänen isänsä, valtaistuimen, ja hän on oleva Jaakobin huoneen kuningas iankaikkisesti, ja hänen valtakunnallansa ei pidä loppua oleman.” Niin Maria sanoi enkelille: “Kuinka tämä voi tapahtua, kun minä en miehestä mitään tiedä?” Enkeli vastasi ja sanoi hänelle: “Pyhä Henki tulee sinun päällesi, ja Korkeimman voima varjoaa sinut; sentähden myös se pyhä, mikä syntyy, pitää kutsuttaman Jumalan Pojaksi. Ja katso, sinun sukulaisesi Elisabet, hänkin kantaa kohdussaan poikaa vanhalla iällään, ja tämä on kuudes kuukausi hänellä, jota sanottiin hedelmättömäksi; sillä Jumalalle ei mikään ole mahdotonta.” Silloin Maria sanoi: “Katso, minä olen Herran palvelijatar; tapahtukoon minulle sinun sanasi mukaan”. Ja enkeli lähti hänen tyköänsä.

 

Rukoukset
1. Jumala, rakas taivaallinen Isä, joka annoit iankaikkisuudessa sinusta syntyneen Poikasi syntyä ajassa neitsyestä meidän pelastuksemme tähden! Auta meitä olemaan kiitollisia tästä valtavasta armostasi ja seuraamaan pyhää tahtoasi aina rakastavin sydämin. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta.

2. Herra Jumala, taivaallinen Isä! Me kiitämme sinua sanomattomasta armostasi, kun olet muistanut meitä kurjia syntisiä ja antanut Poikasi omaksua ihmisyyden meidän tähtemme. Me rukoilemme sinua: hallitse sydämiämme Pyhällä Hengelläsi, niin että saisimme lohdun Poikasi ihmiseksitulemisesta, kärsimisestä ja kuolemasta, tunnustaisimme hänet Herraksemme ja Kuninkaaksemme ja saisimme hänen kauttaan iankaikkisen autuuden. Kuule meitä Jeesuksen Kristuksen nimessä.

 

Päivän psalmi

Antifoni:
1. Sam. 2:1
“Minun sydämeni riemuitsee |Herrassa; *
minun sarveni kohoaa korke|alle Herrassa.”

 

Psalmi:
Ps. 113:1–8
Halleluja! Ylistäkää, te Herran palvelijat, ylistäkää Herran |nimeä. *
Siunattu olkoon Herran nimi nyt ja ian|kaikkisesti.

Auringon noususta sen laskuun |saakka *
olkoon Herran nimi |ylistetty.

Herra on korkea yli kaikkien pakana|kansain, *
yli taivasten kohoaa hänen |kunniansa.

Kuka on niinkuin Herra, meidän Juma|lamme, *
joka korkealla asuu ja katsoo syvälle – taivaas|sa ja maassa?

Hän, joka tomusta nostaa |alhaisen, *
korottaa |loasta köyhän

asettaaksensa hänet ruhtinasten |rinnalle, *
hänen kansansa ruhti|nasten rinnalle

Kunnia Isälle ja |Pojalle *
ja |Pyhälle Hengelle,

niin kuin oli alussa, nyt on ja |aina, *
iankaikkisesta ian|kaikkiseen. Aamen.

Tiedot

Päivämäärä:
27.3.2022
Tapahtumaluokat:
,


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos