16.4.2024 •

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Marian ilmestyspäivä

26.3.2023

Uskontunnustuksessa mainitaan nimeltä Pontius Pilatus ja neitsyt Maria. Jälkimmäistä juhlimme Marian päivänä. Edellistä emme juhli. Syykin on selvä: Kun Pontius Pilatus luisti siitä tehtävästä, joka hänelle kuului, Maria taas otti saamansa suuren tehtävän vastaan. Pilatukselta odotettiin totuudellisuutta ja oikeudenmukaisuutta. Hän on eräänlainen esimerkki siitä, miten Jumalan asialle käy tässä maailmassa. Mitä käy totuudelle, oikeudelle ja vanhurskaudelle. Tämä maailma, joka on pahan vallassa, nousee aina Herraa ja hänen voideltuansa vastaan.

Uskontunnustuksen sana “kärsi Pontius Pilatuksen aikana” sisältää myös ajatuksen, että on Pontius Pilatuksen vallan alaisena. Sen hän sanoo itsekin itsetietoisen häpeämättömästi Jeesukselle, joka seisoo hänen tuomarinistuimensa edessä: “etkö tiedä, että minulla on valta sinut päästää ja minulla on valta sinut ristiinnaulita.”

Jeesuksen vastaus oli Pilatukselle totuuden viimeinen kutsu: “Sinulla ei olisi mitään valtaa minuun, ellei sitä olisi annettu sinulle ylhäältä.” Mutta Pilatus kieltäytyi. Hän meni virran mukana. Enemmistön hetkellinen huuto, oli hänelle enemmän kuin oikeuden pysyvä mahti. Mutta mikään käsien peseminen ei voinut puhdistaa häntä oikeusmurhasta ja viattoman veren tahrasta. Pilatuksen kansakunnat muistavat miehenä joka pesi kätensä. Joka ei noussut vääryyttä vastaan. Kulki hetken kuohunnan mukana.

Toisin on Autuaan Neitsyt Marian laita. Hänen tehtävänsä ja hänen esimerkkinsä on meille äärettömän kallisarvoinen. Marianpäivä ei ole sitä varten, että me luterilaiset selittäisimme mitä Maria ei ole, vaan juuri siksi, että uskomme vahvistuisi siitä, mitä Maria meille on.
Marianpäivä on suuri raamatullinen juhla. Me voimme iloiten täydestä sydämestä ja rakkauden lämmöllä ja hehkulla juhlia Mariaa sen pohjalta, mitä Pyhä Raamattu meille ilmoittaa hänestä. Jumala valitsi yksin Marian ainutlaatuiseen tehtävään. Jokainen uskova tajuaa Raamatun pohjalta, mikä on Marian ainutlaatuinen asema ja tehtävä. Hän ei ole ylhäisessä yksinäisyydessään. Hän ei ole jumalallinen olento. Hän on ihminen mitä todellisemmassa merkityksessä. Hänkin tarvitsi pelastusta sen lapsen kautta, jota hän kantoi kohdussansa.

Maria on meille uskon esimerkki. Hän neuvoo tietä Kristuksen luo. Hän on meidän Herramme äiti. Maria joutui kulkemaan kipeän tien. Hän on Lutherille eräänlainen esimerkki ihmisestä, joka suostuu Jumalan kutsuun ja nöyrästi kantaa osansa. Maria joutui seisomaan tuskissaan ristin alla vaikeroiden, jossa riippui hänen Poikansa. Mutta tästä puusta tuli pelastus hänelle ja meille kaikille. Tästä esimerkistä mekin voimme rohkaistua ja iloita pelastuksesta joka on täyttynyt juuri niin kuin sana lupaa. Saamme jatkaa matkaamme iloiten. Kristityn tie maailmassa kohtaa monenlaisia haasteita, kun tämä maailma haluaa vaientaa totuuden ja oikeuden, Jumalan rakkauden äänen, evankeliumin. Siksi risti seuraa myös tässä ajassa kirkon tietä. Mutta Marian tavoin Kristuksen omat voivat ristin äärellä myös nähdä, kuinka kipeästäkin polusta kasvaa ylösnousemuksen tie. Kuolema ei ole päätepiste, vaan portti iankaikkisuuteen, autuuteen ja iloon, jonne autuaan Marian kantama Poika meidät vie.


Kynttilöitä: 6 Liturginen väri: valkoinen maanantaista lauantaihin violetti tai sininen.2. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: 1. Sam. 2:1 Psalmi: Ps. 113:1–8 Hallelujasäe: Luuk. 1:28 42
1. lukukappale: 1. Moos. 3:8–15 2. lukukappale: Gal. 4:3–7 Evankeliumi: Luuk. 1:39–45 2.vuosikerta


1. lukukappale
1. Moos. 3:8–15
Ja he kuulivat, kuinka Herra Jumala käyskenteli paratiisissa illan viileydessä. Ja mies vaimoineen lymysi Herran Jumalan kasvojen edestä paratiisin puiden sekaan. Mutta Herra Jumala huusi miestä ja sanoi hänelle: “Missä olet?” Hän vastasi: “Minä kuulin sinun askeleesi paratiisissa ja pelkäsin, sillä minä olen alasti, ja sentähden minä lymysin”. Ja hän sanoi: “Kuka sinulle ilmoitti, että olet alasti? Etkö syönyt siitä puusta, josta minä kielsin sinua syömästä?” Mies vastasi: “Vaimo, jonka annoit olemaan minun kanssani, antoi minulle siitä puusta, ja minä söin”. Niin Herra Jumala sanoi vaimolle: “Mitäs olet tehnyt?” Vaimo vastasi: “Käärme petti minut, ja minä söin”.
Ja Herra Jumala sanoi käärmeelle: “Koska tämän teit, kirottu ole sinä kaikkien karjaeläinten ja kaikkien metsän eläinten joukossa. Vatsallasi sinun pitää käymän ja tomua syömän koko elinaikasi. Ja minä panen vainon sinun ja vaimon välille ja sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille; se on polkeva rikki sinun pääsi, ja sinä olet pistävä sitä kantapäähän.”

 

2. lukukappale
Gal. 4:3–7
Samoin mekin; kun olimme alaikäisiä, olimme orjuutetut maailman alkeisvoimien alle. Mutta kun aika oli täytetty, lähetti Jumala Poikansa, vaimosta syntyneen, lain alaiseksi syntyneen, lunastamaan lain alaiset, että me pääsisimme lapsen asemaan. Ja koska te olette lapsia, on Jumala lähettänyt meidän sydämeemme Poikansa Hengen, joka huutaa: “Abba! Isä!” Niinpä sinä et siis enää ole orja, vaan lapsi; mutta jos olet lapsi, olet myös perillinen Jumalan kautta.

 

Evankeliumi
Luuk. 1:39–45
Niinä päivinä Maria nousi ja kulki kiiruusti vuorimaahan erääseen Juudan kaupunkiin ja meni Sakariaan kotiin ja tervehti Elisabetia. Ja kun Elisabet kuuli Marian tervehdyksen, hypähti lapsi hänen kohdussansa; ja Elisabet täytettiin Pyhällä Hengellä. Ja hän puhkesi puhumaan suurella äänellä ja sanoi: “Siunattu sinä vaimojen joukossa, ja siunattu sinun kohtusi hedelmä! Ja kuinka minulle tapahtuu tämä, että minun Herrani äiti tulee minun tyköni? Sillä katso, kun sinun tervehdyksesi ääni tuli minun korviini, hypähti lapsi ilosta minun kohdussani. Ja autuas se, joka uskoi, sillä se sana on täyttyvä, mikä hänelle on tullut Herralta!”

 

Rukoukset
1. Jumala, rakas taivaallinen Isä, joka annoit iankaikkisuudessa sinusta syntyneen Poikasi syntyä ajassa neitsyestä meidän pelastuksemme tähden! Auta meitä olemaan kiitollisia tästä valtavasta armostasi ja seuraamaan pyhää tahtoasi aina rakastavin sydämin. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta.

2. Herra Jumala, taivaallinen Isä! Me kiitämme sinua sanomattomasta armostasi, kun olet muistanut meitä kurjia syntisiä ja antanut Poikasi omaksua ihmisyyden meidän tähtemme. Me rukoilemme sinua: hallitse sydämiämme Pyhällä Hengelläsi, niin että saisimme lohdun Poikasi ihmiseksitulemisesta, kärsimisestä ja kuolemasta, tunnustaisimme hänet Herraksemme ja Kuninkaaksemme ja saisimme hänen kauttaan iankaikkisen autuuden. Kuule meitä Jeesuksen Kristuksen nimessä.

 

Päivän psalmi

Antifoni:
1. Sam. 2:1
“Minun sydämeni riemuitsee |Herrassa; *
minun sarveni kohoaa korke|alle Herrassa.”

 

Psalmi:
Ps. 113:1–8
Halleluja! Ylistäkää, te Herran palvelijat, ylistäkää Herran |nimeä. *
Siunattu olkoon Herran nimi nyt ja ian|kaikkisesti.

Auringon noususta sen laskuun |saakka *
olkoon Herran nimi |ylistetty.

Herra on korkea yli kaikkien pakana|kansain, *
yli taivasten kohoaa hänen |kunniansa.

Kuka on niinkuin Herra, meidän Juma|lamme, *
joka korkealla asuu ja katsoo syvälle – taivaas|sa ja maassa?

Hän, joka tomusta nostaa |alhaisen, *
korottaa |loasta köyhän

asettaaksensa hänet ruhtinasten |rinnalle, *
hänen kansansa ruhti|nasten rinnalle

Kunnia Isälle ja |Pojalle *
ja |Pyhälle Hengelle,

niin kuin oli alussa, nyt on ja |aina, *
iankaikkisesta ian|kaikkiseen. Aamen.

Tiedot

Päivämäärä:
26.3.2023
Tapahtumaluokat:
,


Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos