19.5.2024 •

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

Pyhien muistopäivät: Piispa Henrik

19.1.2025

Pyhä Henrik, piispa ja marttyyri

Harva Suomessa asuva ei ole koskaan kuullut piispa Henrikistä ja talonpoika Lallista. Tämä johtuu sekä Pyhän Henrikin surmavirrestä että Pyhän Henrikin legendasta. Itse Henrik oli historiallinen henkilö, vaikka legendat hänestä voidaan ainakin tietyissä tapauksissa kyseenalaistaa. Itse Henrikistä ja hänen elämästään meillä on varsinaisesti hyvin vähän tietoa.

Turun piispa Paavali Juusten kirjoittaa ”Suomen piispain kronikka” -teoksessaan Pyhästä Henrikistä seuraavasti:

”Pyhä Henrik, syntynyt Isossa-Britanniassa, toisin sanoen Englannissa, oli Uppsalan piispana (neljäntenä siinä arvossa) ennen kuin tämä kirkko korotettiin arkkipiispanistuimeksi. Kahden vuoden kuluttua hän Pyhän Erikin seuralaisena tuli Suomeen käännyttämään suomalaiset totisen Jumalan tuntemiseen ja palvelukseen, ja kärsi itse vihdon seuraavana talvena marttyyrikuoleman. Tämä tapahtui vuonna 1150. Suomalaisten hyvin tuntema legenda todistaa, minkä takia hän kärsi marttyyrikuoleman.” (Suomen piispain kronikka. 1956, 15). – Kovin paljon ei siis piispa Juustenkaan meitä siis Henrikistä pysty valaisemaan. Lisäksi Juustenin antama Henrikin kuolinvuosiluku on todennäköisesti väärä.

Piispa Henrik surmattiin ilmeisesti vuonna 1156 ja haudattiin Nousiaisten silloiseen kirkkoon, mutta hänen luunsa siirrettiin vuonna 1300 Turun tuomiokirkkoon. (Nousiainen oli ennen Turkua Suomen kirkollisen elämän keskus; siellä sijaitsi piispan linnoitus.) Nykyisessä, osittain jo 1200-luvun lopulta peräisin olevassa Nousiaisten Pyhän Henrikin kirkossa on Henrikin sarkofagi.

Piispa Henrik kärsi marttyyrikuoleman. Todennäköisimmin hänen surmaajansa oli Lalli-niminen talonpoika. Miksi Lalli sitten tappoi Henrikin, on epäselvää. Pyhän Henrikin muistopäivää vietetään 19. tammikuuta.

Mikä on pyhän Henrikin ja hänen muistamisensa merkitys tämän päivän kristitylle? Ainakin saamme olla kiitollisia siitä, että hänen kaltaisiaan ihmisiä on tullut Suomeen. He toivat meille, täyspakanoille suomalaisille evankeliumin. Samalla muistamme mitä Henrikille ja tuhansille muille lähetyssaarnaajille on maksanut heidän uskonsa ja julistuksensa: he kuolivat veritodistajina eli marttyyreina. Voimme rukoilla itsellemme ja kirkollemme uskollisuutta seurata Herraamme loppuun saakka.

Ks. myös marttyyrit

Lähteitä:

Aamenesta öylättiin – kirkon sanasto. Piispa Henrik. Suomen evankelis-luterilainen kirkko. https://evl.fi/sanasto/-/glossary/word/Piispa+Henrik

Juusten, Paavali. Suomen piispain kronikka. Chronicon Episcoporum Finlandensium. Henrik Gabriel porthanin mukaan suomensi Helmeri Winter. Otavan joulukirjanen 1956. Helsinki: Otava 1956.

Tapio, Olavi. Nousiaisten Pyhän Henrikin kirkko. Nousiaisten seurakunta 1969.
https://www.nousiaistenseurakunta.fi/pyhanhenrikinkirkko

Palola, Ari-Pekka. Maunu Tavast ja Olavi Maununpoika. Turun piispat 1412–1460.

Pyhä Henrik – Suomen taivaallinen suojelija. https://katolinen.fi/pyha-henrik-suomen-taivaallinen-suojelija/

Suomi kautta aikojen. Toim. Seppo Zetterberg ja Allan Tiitta. Helsinki: Valitut Palat, 1992.


Kynttilöitä: 2 Liturginen väri: punainen.1. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: Ps. 105:1 Psalmi: Ps. 145:1-7 Hallelujasäe: Dan. 12:3
1. lukukappale: Jes. 52:7-10 2. lukukappale: Hepr. 13:7-8 tai 2. Tim. 2:8-13 Evankeliumi: Joh. 4:34-38


1. lukukappale
Jes. 52:7-10
Kuinka suloiset ovat vuorilla ilosanoman tuojan jalat, hänen, joka julistaa rauhaa, ilmoittaa hyvän sanoman, joka julistaa pelastusta, sanoo Siionille: ”Sinun Jumalasi on kuningas!” Kuule! Vartijasi korottavat äänensä, kaikki he riemuitsevat, sillä he näkevät silmästä silmään, kuinka Herra palajaa Siioniin. Huutakaa ilosta, riemuitkaa, kaikki te Jerusalemin rauniot, sillä Herra lohduttaa kansansa, lunastaa Jerusalemin. Herra paljastaa pyhän käsivartensa kaikkien kansojen nähden, ja kaikki maan ääret saavat nähdä meidän Jumalamme autuuden.

 

2. lukukappale
Hepr. 13:7-8
Muistakaa johtajianne, jotka ovat puhuneet teille Jumalan sanaa; katsokaa, kuinka heidän vaelluksensa on päättynyt, ja seuratkaa heidän uskoansa. Jeesus Kristus on sama eilen ja tänään ja iankaikkisesti.

 

Tai:
2. Tim. 2:8-13
Muista Jeesusta Kristusta, joka on kuolleista herätetty ja on Daavidin siementä minun evankeliumini mukaan, jonka julistamisessa minä kärsin vaivaa, kahleisiin asti, niinkuin pahantekijä; mutta Jumalan sana ei ole kahlehdittu. Siitä syystä minä kärsin kaikki valittujen tähden, että hekin saavuttaisivat pelastuksen, joka on Kristuksessa Jeesuksessa, ynnä iankaikkisen kirkkauden. Varma on tämä sana; sillä: jos olemme kuolleet yhdessä hänen kanssaan, saamme myös hänen kanssaan elää; jos kärsimme yhdessä, saamme hänen kanssaan myös hallita; jos kiellämme hänet, on hänkin kieltävä meidät; jos me olemme uskottomat, pysyy kuitenkin hän uskollisena; sillä itseänsä kieltää hän ei saata.

 

Evankeliumi
Joh. 4:34-38
Jeesus sanoi heille: ”Minun ruokani on se, että minä teen lähettäjäni tahdon ja täytän hänen tekonsa. Ettekö sano: ’Vielä on neljä kuukautta, niin elonleikkuu joutuu’? Katso, minä sanon teille: nostakaa silmänne ja katselkaa vainioita, kuinka ne ovat valjenneet leikattaviksi. Jo nyt saa leikkaaja palkan ja kokoaa hedelmää iankaikkiseen elämään, että kylväjä ja leikkaaja saisivat yhdessä iloita. Sillä tässä on se sana tosi, että toinen on kylväjä, ja leikkaaja toinen. Minä olen lähettänyt teidät leikkaamaan sitä, josta te ette ole vaivaa nähneet; toiset ovat vaivan nähneet, ja te olette päässeet heidän vaivansa hedelmille.”

 

Rukoukset
1. Herra Jeesus Kristus, elävän Jumalan Poika.Sinä uskoit pelastuksen sanoman apostoleillesi
ja annoit palvelijoittesi tuoda sen maahamme. Kiitämme sinua Henrikistä, uskollisesta todistajastasi. Olet kutsunut myös meidät, syntiset ja arvottomat, opetuslapsiksesi. Varusta meidät voimallasi, jotta noudatamme käskyjäsi ja tunnustamme rohkeasti nimeäsi ihmisten keskellä. Anna koko elämämme olla kätkettynä evankeliumisi rauhaan ja iloon. Ylistys olkoon sinulle ikuisesti.

2. Herra, Jumalamme. Poikasi todistajia on vainottu ja surmattu kaikkina aikoina evankeliumin tähden. Pidä heidän muistonsa elävänä mielessämme. Vahvista meitä uskossa, niin että meidänkin elämämme todistaisi voitosta, jonka Kristus sai synnistä ja kuolemasta. Muista kaikkia, joita meidän aikanamme vainotaan uskonsa vuoksi. Kuule rukouksemme Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme kautta.

3. Ole ylistetty, Herra Jumala, joka olet lähettänytPoikasi Jeesuksen Kristuksen meille Vapahtajaksi ja antanut autuutesi valon koittaa kerran myös Suomen kansalle. Me kiitämme sinua siitä työstä, jonka teit todistajasi, marttyyripiispa Henrikin kautta. Sinun armostasi hän toi meille evankeliumin. Suo meidän seurata hänen esikuvaansa uskossa ja elämässä ja päästä perille iankaikkiseen valtakuntaasi. Rakkaan Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme kautta.

 

Päivän psalmi

Antifoni
Ps. 68:4
Vanhurskaat iloitsevat ja riemuitsevat Jumalan kasvojen |edessä,
he ihas|tuvat ilosta.

 

Psalmi
Ps. 145:1-7
Minä kunnioitan sinua, Jumalani, sinä |kuningas, *
ja kiitän sinun nimeäsi aina ja ian|kaikkisesti.

Joka päivä minä kiitän |sinua *
ja ylistän sinun nimeäsi aina ja ian|kaikkisesti.

Suuri on Herra ja sangen ylis|tettävä, *
ja hänen suuruutensa on |tutkimaton.

Sukupolvi ylistää sukupolvelle sinun teko|jasi, *
ja he julistavat sinun voimal|lisia töitäsi.

Sinun valtasuuruutesi kirkkautta ja |kunniaa *
ja sinun ihmeellisiä tekojasi minä tahdon |tutkistella.

Sinun peljättävien töittesi voimasta |puhutaan, *
sinun suurista teoistasi |minä kerron.

Julistettakoon sinun suuren hyvyytesi |muistoa *
ja sinun vanhurskaudestasi |riemuittakoon.

Kunnia Isälle ja |Pojalle *
ja |Pyhälle Hengelle,

niin kuin oli alussa, nyt on ja |aina, *
iankaikkisesta ian|kaikkiseen. Aamen.

Tiedot

Päivämäärä:
19.1.2025
Tapahtumaluokat:
,


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos