18.5.2024 •

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Pyhien muistopäivät: Pyhä Nikolaus

6.12.2023

Kristittyyn perheeseen syntynyt Nikolaus (n. 270–343) oli kotoisin Pataran kylästä, nykyisen Turkin lounaisrannikolta. Vanhempiensa menehdyttyä kulkutautiin hän jäi nuorena orvoksi. Suuren omaisuuden perinyt Nikolaus varttui setänsä kasvattamana luostarissa.

Nikolaus vaikutti Myran satamakaupungin (nykyinen Demre, Turkin etelärannikolla) piispana 300-luvun alkupuolella. Hän joutui maanpakoon ja vankeuteen keisari Diocletianuksen vainoissa (303–313), joista on sanottu, että tuolloin ei voitu vangita varkaita ja murhamiehiä, koska vankilat olivat niin täynnä piispoja ja pappeja.

Nikolauksen omia kirjoituksia ei ole säilynyt meidän aikaamme asti, mutta monet häneen liittyvät kertomukset ovat levinneet laajalle. Parhaiten hänet tunnetaan hyväsydämisestä anteliaisuudestaan. Oman varallisuutensa vaalimisen tai kirkolle rikkauksien keräämisen sijaan hän auttoi hädässä olevia.

Eräällä miehellä oli kolme tytärtä, joiden myötäjäisiin tällä ei ollut varaa. Ilman myötäjäisiä tytärten avioituminen näytti mahdottomalta, heidän kohtalonaan olisi joutua orjuuteen tai prostituoiduksi. Tilanteesta kuullut Nikolaus kävi yön hämärässä heittämässä köyhän miehen avoimesta ikkunasta pussillisen kultakolikoita kutakin tytärtä varten mahdollistaen näin heidän kunniallisen avioitumisensa. Hän ei halunnut tehdä asiasta julkista eikä saattaa avun saanutta kiitollisuuden velkaan.

Nikolaus oli yksi Nikean kirkolliskokoukseen v. 325 osallistuneista piispoista. Hän oli niiden joukossa, jotka pitivät kiinni raamatullisesta opetuksesta Jumalan kolminaisuudesta, erityisesti Jeesuksen jumaluuden kieltänyttä Areiosta vastaan. Myöhempi perimätieto kertoo myös, ettei Nikolaus olisi tyytynyt pelkästään sanallisiin argumentteihin, vaan että Areioksen puolustaessa harhaoppiansa Nikolaus olisi menettänyt malttinsa, noussut paikaltaan ja läimäissyt tätä kasvoille.

Nikolaus kuoli 6. joulukuuta 343 Myrassa. Päivä on säilynyt hänen muistopäivänään, jonka viettämiseen liittyy etenkin lahjojen antaminen lapsille. Hollannissa tämän on perinteisesti hoitanut punaiseen piispan hiippaan ja kasukkaan pukeutunut valkopartainen Sinterklaas (Saint Nicholas). Paremmin tunnetaan kuitenkin punaista hiippalakkia käyttävä Santa Claus, joka on joulupukkina siirtynyt hoitamaan samaa tehtävää reilut pari viikkoa myöhemmin. Niinpä siis joulupukin esikuva on tässä varhaisten vuosisatojen piispassa.

Miksi me muistaisimme Nikolausta? Tahdomme varmasti liittyä Nikolauksen ja kaikkien pyhien seuraan tunnustamaan uskoa Pyhään Kolmiyhteisen Jumalaan. Emme hyväksy toisinajattelijoiden kaltoin kohtelua kirkolliskokouksissa tai muuallakaan, mutta Nikolauksen käytös osoittaa, että kaikki pyhät ovat tässä ajassa yhä armahduksen tarpeessa olevia syntisiä. Saamme pitää Nikolausta myös esimerkkinä laupeuden harjoittamisesta. Jokainen kristitty on kutsuttu käyttämään voimiaan ja varojaan hätään joutuneen lähimmäisensä hyväksi.

Tiedot

Päivämäärä:
6.12.2023
Tapahtumaluokka:


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos