28.5.2024 •

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Uskonpuhdistuksen muistopäivä

29.10.2023

Uskonpuhdistusjuhlan saarnatekstissä kerrotaan sellaisista ihmisistä, jotka olivat ns. uskonnollisia ihmisiä. Heitä nimitettiin fariseuksiksi ja saddukeuksiksi. Mutta Jeesukseen Raamatun ennustamana Messiaana he eivät uskoneet. He olivat kylläkin keskenään riidoissa, mutta Jeesuksen vähättely ja suoranainen kiusaaminen yhdisti heitä. Muulloinkin Jeesuksen vastustaminen on tehnyt keskenään riitaisista ihmisistä ystäviä. Jeesus oli tehnyt monia tunnustekoja, joiden avulla hän oli osoittanut, kuka hän on. Mutta nämäkään ihmeet ja tunnusteot eivät riittäneet heille. He halusivat vielä väkevämpiä merkkejä, voimavaikutuksia, kokemuksia, todisteita, ihmeitä.

Kirjanoppineina he eivät sittenkään luottaneet Kirjoituksiin. He eivät ymmärtäneet Jumalan sanan voimaa! He eivät ymmärtäneet tuota asiaa, minkä vanhat kristityt ovat laulussaan todenneet: “Sanasta kaikki kirkastuu, se pimeyden poistaa.”

Jumala antoi Martti Lutherin uskonpuhdistajaksi
Myöhäiskeskiajan ihmiset olivat myös perin uskonnollisia ja uskonto sävytti kaikkea elämää. Mutta kirkko oli muuttunut ja muuttanut kristinuskon. Jumalan sana ei saanut sanoa ”viimeistä sanaa” ja Vapahtajaamme Jeesusta Kristusta ja hänen lunastustyötään ei tunnettu. Jumala antoi Martti Lutherin ja uskonpuhdistuksen. Kuinka vaikeata onkaan luonnehtia lyhyesti, mitä kaikkea Jumalan antama uskonpuhdistus on merkinnyt ja merkitsee. Jos tätä luovuttamatonta uskonpuhdistuksen perintöä täytyisi laittaa pariin lauseeseen, se voisi kuulua: Pyhä Raamattu kirkastaa Kristuksen ja Kristuksessa ainoan autuuden tien. Nimittäin Raamattu osoittaa kaikkialla, että oikea usko Jeesukseen syntyy Jumalan sanasta ja myös säilyy Jumalan sanan voimasta. “Nämä ovat kirjoitetut, että te uskoisitte, että Jeesus Kristus on Jumalan Poika, ja että teillä uskon kautta olisi elämä hänen nimessänsä.” Joh. 20:31.
“Jos he eivät kuule Moosesta ja profeettoja, niin eivät he usko, vaikka joku kuolleistakin nousisi” Luuk. 16:31.
“ Ne sanat, jotka minä olen teille puhunut, ovat henki ja elämä. Mutta teissä on muutamia, jotka eivät usko” Joh. 6:63-64
“Usko tulee siis kuulemisesta, mutta kuuleminen Kristuksen sanan kautta.” Room 10:17.

Jotkut sanovat nähneensä puhuttelevan unen, joka johti Kristuksen tuntemiseen. Mutta voi olla, että esim. äidin opetus uskon asioista on vuosien jälkeen tullut unessa esiin – ja se on vaikuttanut. Voi olla myös, että jokin outo tapahtuma on pysäyttänyt ja ikään kuin raivannut tilaa Jumalan sanalle. Kova ukkonen pysäytti aikoinaan voimakkaalla tavalla nuoren Martti Lutherin. Mutta aina on niin, että autuaaksitekevän uskon syntymiseen ja säilymiseen tarvitaan Jumalan sanaa.

Joonaan merkki ratkaisee
Jeesuksen edessä ei ollut tosissaan totuutta etsiviä. Eikä Jeesus tahtonut jäädä kinastelemaan. Niin hän antaa lyhyen vastauksen näille kiusaajille. Jumala on antanut merkin. Se on Joonaan merkki. Mitä hän siis tarkoitti? Raamattu kertoo muualla: “Niin kuin Joona oli meripedon vatsassa kolme päivää ja kolme yötä, niin on myös Ihmisen Poika oleva maan povessa kolme päivää ja kolme yötä.” Mistä tämä siis puhuu? Jeesuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta.“ Tästä saarnaaminen on kaikkein suurinta maailmassa! Sillä pyhä apostoli todistaa: “Hän on alttiiksi annettu meidän vanhurskauttamisemme tähden.” Synnit on otettu pois ja Jumalalle kelpaava vanhurskaus hankittu. Tätä meille Pyhän Hengen voimassa tahdotaan edelleen saarnata.

Vielä tänäänkin meille pahoille, täysin syntisille korotetaan ristin lippu! Veriruskeat syntisi ovat anteeksi Jeesuksen täytetyssä teossa. Ristinlippua kohotetaan! Ja tässä on oikea merkki! Sillä mitenkään muuten ei meidän aikanammekaan elävää uskoa Jeesukseen Kristukseen voi syntyä eikä säilyä! Keskellä kaikkea epävarmuutta ja uskonnollista sekavuutta näe Sinä Jumalan sanan ja evankeliumin syntiselle antama lupa vapaasti tarttua syntien anteeksiantamukseen Kristuksen täytetyssä teossa! Näe ja tartu!


Kynttilöitä: 2 Liturginen väri: vihreä.2. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: Ps. 119:46 Psalmi: Ps. 46:2–8 Hallelujasäe: 1. Kor. 3:11
1. lukukappale: Jer. 15:19–21 2. lukukappale: Room. 5:1–11 Evankeliumi: Matt. 16:1–4


1. lukukappale
Jer. 15:19–21
Sentähden, näin sanoo Herra: “Jos sinä käännyt, niin minä sallin sinun kääntyä, ja sinä saat seisoa minun edessäni. Ja jos sinä tuot esiin jaloa, et arvotonta, niin sinä saat olla minun suunani. He kääntyvät sinun tykösi, mutta sinä et käänny heidän tykönsä. Ja minä teen sinut vahvaksi vaskimuuriksi tätä kansaa vastaan, ja he sotivat sinua vastaan, mutta eivät voita sinua; sillä minä olen sinun kanssasi, minä vapahdan ja pelastan sinut, sanoo Herra. Minä pelastan sinut pahain käsistä ja päästän sinut väkivaltaisten kourista.”

 

2. lukukappale
Room. 5:1–11
Koska me siis olemme uskosta vanhurskaiksi tulleet, niin meillä on rauha Jumalan kanssa meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta, jonka kautta myös olemme uskossa saaneet pääsyn tähän armoon, jossa me nyt olemme, ja meidän kerskauksemme on Jumalan kirkkauden toivo. Eikä ainoastaan se, vaan meidän kerskauksenamme ovat myös ahdistukset, sillä me tiedämme, että ahdistus saa aikaan kärsivällisyyttä, mutta kärsivällisyys koettelemuksen kestämistä, ja koettelemuksen kestäminen toivoa; mutta toivo ei saata häpeään; sillä Jumalan rakkaus on vuodatettu meidän sydämiimme Pyhän Hengen kautta, joka on meille annettu.
Sillä meidän vielä ollessamme heikot kuoli Kristus oikeaan aikaan jumalattomien edestä. Tuskinpa kukaan käy kuolemaan jonkun vanhurskaan edestä; hyvän edestä joku mahdollisesti uskaltaa kuolla. Mutta Jumala osoittaa rakkautensa meitä kohtaan siinä, että Kristus, kun me vielä olimme syntisiä, kuoli meidän edestämme. Paljoa ennemmin me siis nyt, kun olemme vanhurskautetut hänen veressään, pelastumme hänen kauttansa vihasta. Sillä jos me silloin, kun vielä olimme Jumalan vihollisia, tulimme sovitetuiksi hänen kanssaan hänen Poikansa kuoleman kautta, paljoa ennemmin me pelastumme hänen elämänsä kautta nyt, kun olemme sovitetut; emmekä ainoastaan sovitetut, vaan vieläpä on Jumala meidän kerskauksemme meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta, jonka kautta me nyt olemme sovituksen saaneet.

 

Evankeliumi
Matt. 16:1–4
Ja fariseukset ja saddukeukset tulivat hänen luoksensa ja kiusasivat häntä pyytäen häntä näyttämään heille merkin taivaasta. Mutta hän vastasi ja sanoi heille: “Kun ilta tulee, sanotte te: ‘Tulee selkeä ilma, sillä taivas ruskottaa’, ja aamulla: ‘Tänään tulee rajuilma, sillä taivas ruskottaa ja on synkkä’. Taivaan muodon te osaatte arvioida, mutta aikain merkkejä ette osaa. Tämä paha ja avionrikkoja sukupolvi tavoittelee merkkiä, mutta sille ei anneta muuta merkkiä kuin Joonaan merkki.” Ja hän jätti heidät ja meni pois.

 

Rukoukset
1. Herra Jumala! Anna armosi kulkea kaikessa edellämme ja täytä meissä työsi, niin että olisimme aina valmiita hyviin tekoihin. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta.

2. Jumalamme! Me kiitämme sinua siitä, että olet kaikkina aikoina ottanut omaksesi ja varjellut niitä, jotka tunnustavat pyhää nimeäsi maailman kuullen. Anna meillekin armosi, niin ettemme hylkäisi sinua, vaan että vaelluksemme olisi todistuksena siitä, että olemme sinun valittujasi. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta.

3. Kaikkivaltias, iankaikkinen Jumala, joka olet Poikasi kautta luvannut meille syntiemme anteeksiantamuksen, vanhurskauden ja iankaikkisen elämän. Me rukoilemme sinua: herätä ja hallitse sydämiämme Pyhällä Hengelläsi, niin että me rukoilisimme joka hetki ja erityisesti kiusauksissa, etsisimme apua Pojaltasi Jeesukselta Kristukselta, uskoisimme hänen lupauksiinsa ja saisimme mitä pyydämme. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta.

 

Päivän psalmi

Antifoni:
Ps. 119:46
Minä puhun sinun todistuksistasi kunin|gasten edessä, *
enkä hä|peään joudu.

Psalmi:
Ps. 46:2–8
Jumala on meidän turvamme ja |väkevyytemme, *
apumme hädässä |aivan vahva.

Sentähden emme pelkää, |vaikka maa järkkyisi *
ja vuoret meren pohjaan |vajoaisivat,

vaikka sen vedet pauhaisivat ja |kuohuisivat *
ja vuoret vapisisi|vat sen raivosta.

Virta lähteinensä ilahuttaa |Jumalan kaupungin, *
Korkeimman |pyhät asunnot.

Jumala on sen keskellä, |ei se horju, *
Jumala auttaa sitä jo aamun |koittaessa.

Pakanat pauhaavat, valta|kunnat horjuvat; *
kun hän jy|lisee, huojuu maa.

Herra Sebaot on |meidän kanssamme, *
Jaakobin Jumala on |meidän linnamme.

Kunnia Isäl|le ja Pojalle *
ja Py|hälle Hengelle,

niin kuin oli alussa, |nyt on ja aina, *
iankaikkisesta iankaik|kiseen. Aamen.

Tiedot

Päivämäärä:
29.10.2023
Tapahtumaluokat:
,


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos