Kuinka Pyhä Henki toimii?

Joku tuli kerran kysymään minulta: ”Toimiiko teidän seurakunnassanne Pyhä Henki?” Kysymys yllätti minut täysin. Minulle on aina ollut päivänselvää, että seurakunnassa toimii Pyhä Henki. Kaikkihan seurakunnassa riippuu Hänen työstään. Hetken aikaa mietin kuitenkin tuota kysymystä ennen kuin vastasin. Tuolla kysyjällä oli varmaankin aika kapea käsitys Pyhän Hengen työstä. Arvelin (aivan oikein, niin kuin kävi sittemmin ilmi), että hän ajatteli Pyhän Hengen toimivan silloin, kun tietyt näkyvät armolahjat (esim. kielillä puhuminen ja sairaiden parantaminen) ovat toiminnassa. Pyhä Henki toimii, kun ihmiset kaatuvat tai ylistävät suureen ääneen tai tapahtuu ihmeitä. Näin moni ajattelee. Mutta onko tällöin ymmärretty oikein Pyhän Hengen toiminta?

Tämän raamattutunnin tarkoitus on antaa kokonaisvaltainen ja tasapainoinen kuva Pyhän Hengen toiminnasta Raamatun pohjalta. Katsomme, mihin kaikkeen muuhunkin Pyhä Henki liittyy kuin ihmeisiin ja armolahjoihin.

ONKO PYHÄLLÄ HENGELLÄ OMAA TOIMINTAA?

Ensin täytyy kuitenkin vielä miettiä, onko meidän kysymyksemme oikea: Kuinka Pyhä Henki toimii? Tuo kysymys nimittäin edellyttää, että Pyhällä Hengellä on jotakin OMAA toimintaa. Tarkkaan ottaen tämä lähtökohta on kuitenkin väärä. Uskontunnustuksessakin sanotaan, että ”Pyhä Henki lähtee Isästä ja Pojasta”. Hän on siis täysin erottamaton Kolminaisuuden kahdesta muusta persoonasta. Siksi on oikeastaan virheellistä puhua Pyhän Hengen toiminnasta, ainakin sillä tavoin, että unohdetaan Isä ja Poika.

Pääsääntö on se, että Kolminaisuuden ulkonaisessa työssä ei ole työnjakoa. Ei siis niin, että Isä loi maailman, Poika lunasti sen ja Pyhä Henki pyhittää. Vaan luomisessa toimivat Jumalan kaikki kolme persoonaa, samoin lunastuksessa ja pyhityksessä. Parantamiskokouksessa ei ole paikalla vain Pyhä Henki, jota huudetaan avuksi parantamaan sairaat. Ei, vaan paikalla on Jumalan pyhä kolminaisuus. Ja Hän on paikalla Jumalan sanan kautta ilman kovaäänistä rukoustakin.

Kolminaisuuden pilkkomisella on vakavia seurauksia. Jos ajatellaan, että Pyhä Henki tekee yliluonnollisia ihmeitä ja keskitytään niiden toteutumiseen, silloin unohtuvat lunastus ja luominen. Ihminen ei voi elää vain ihmeistä, vaikka jotkut niitä tavoittelevat viikko toisensa jälkeen. On muistettava myös ihmisen luotuisuus, tämä keho ja sielu, joka meille on annettu, ja josta täytyy pitää huolta. Ja täytyy muistaa, että meidät kaikki on lunastettu Golgatan ristillä. Jos tämä ei ole ihmisen elämän perustana, silloin ihmeilläkään ei ole oikeaa pohjaa vaan ne ovat vain temppuilua. Ja kaikissa näissä asioissa, luomisessa, lunastuksessa ja pyhityksessä vaikuttaa Jumalan Pyhä Kolminaisuus, Isä, Poika ja Pyhä Henki. Tämä täytyy pitää mielessä lähtökohtana, kun alamme käsitellä Pyhän Hengen toimintaa.

PYHÄ HENKI LUOMISESSA

On tärkeä alkaa luomisesta, kun puhutaan Pyhän Hengen toiminnasta. Silloin näkökulma Pyhään Henkeen on oikea. Jumalan Pyhä Kolminaisuus oli olemassa jo ennen aikojen alkua. Poika on Isästä syntynyt ennen aikojen alkua ja Pyhä Henki lähtee Isästä ja Pojasta. Pyhä Henki ei tullut maailmaan vasta ensimmäisenä helluntaina Jerusalemissa vaan Hän on vaikuttanut maailmassa jo luomisen ensi hetkestä alkaen.

Raamattu alkaa sanoilla: ”Alussa Jumala loi taivaan ja maan. Maa oli autio ja tyhjä, pimeys peitti syvyydet, ja Jumalan Henki liikkui vetten yllä. Jumalan sanoi: ”Tulkoon valo!” Ja valo tuli” (1. Moos. 1:1-2). Siinä oli jo Jumalan Kolminaisuus toiminnassa. Isä luomassa, Poika Sanana saamassa aikaan ja Pyhä Henki vaikuttamassa kaiken synnyssä. Tämä sama asetelma, Kolminaisuuden yhteispeli, jatkuu läpi maailman historian. Voidaan sanoa, että ”Raamattu ei jaa Kolminaisuuden (toimintaa) osiin vaan opettaa yhtä ja samanlaista Kolminaisuuden (persoonien jakamatonta) toimintaa kaikkialla” (Jaroslav Pelikan III, 1978, 60).

Pyhä Henki ei ollut mukana vain luomisen alussa vaan koko ajan luomakunnassa. Voidaan jopa hyvin perustellusti sanoa, että Jumalan Pyhä Henki ylläpitää kaikkea olevaa. Job 34:14: ”Jos hän (eli Jumala) ajattelisi vain itseään ja vetäisi pois Henkensä, elämän henkäyksen, koko luomakunta menehtyisi hetkessä ja ihminen palaisi takaisin maan tomuun”. Koko meidän elämämme ja olemassaolomme roikkuu siis Pyhän Hengen varassa.
Kaikki luhistuisi, jos Pyhä Henki otettaisiin pois.

Näinhän tapahtuu aikojen lopussa, kun ”taivaat katoavat kuin savu ja maa hajoaa kuin vaate ja sen asukkaat kuolevat kuin sääsket, mutta minun autuuteni pysyy iankaikkisesti, ja minun vanhurskauteni ei kukistu” (Jes. 51:6). Sen jälkeen Jumala luo uuden taivaan ja uuden maan. Maailmankaikkeuden järjestys on Pyhän Hengen työtä.

PYHÄ HENKI VANHASSA LIITOSSA

Toinen ehkä vähän yllättävä näkökulma on se, että Pyhä Henki toimi kyllä myös vanhassa liitossa. Esimerkiksi Daavid laulaa psalmissa 51: ”Älä karkota minua kasvojesi edestä, älä ota minulta pois pyhää henkeäsi”. Uudessa käännöksessä toisin pyhä henki on kirjoitettu pienillä alkukirjaimilla, ikään kuin erotukseksi uuden liiton Pyhästä Hengestä. Vanhassa raamatunkäännöksessä tuossa psalmissakin käytettiin kyllä isoja alkukirjaimia Pyhästä Hengestä. Alkutekstissa, hepreassahan ei ollut isoja eikä pieniä kirjaimia erikseen. Mutta eihän siinä ole mitään outoa, että Pyhä Henki toimi jo vanhassa liitossa, onhan Pyhä Kolminaisuus ollut koko ajan olemassa ja vaikuttamassa.

Vanhassa testamentissa kerrotaan, että Jumalan Henki valtasi mm. Gideonin (Tuom. 6:34) ja Jeftan (Tuom. 11:29), jotka olivat Israelin tuomareita eli johtajia ennen kuin valittiin ensimmäinen kuningas. Samoin Simsonista kerrotaan, että Herran Henki valtasi hänet useammankin kerran ja ajoi häntä tekoihin kansansa hyväksi (Tuom. 13:25, 14:6, 19, 15:14).

Vanhan testamentin profeetat saivat ilmoituksen tulevasta Pyhän Hengen vuodattamisesta. Erityisesti tämä kuuluu Jooelin profetiassa (3:1-5): ”Tämän jälkeen on tapahtuva, että minä vuodatan Henkeni kaikkiin ihmisiin. Ja teidän poikanne ja tyttärenne profetoivat, nuorukaisenne näkevät näkyjä, vanhuksenne ennusunia. Myös orjiin ja orjattariin minä vuodatan Henkeni noina päivinä. Minä annan teidän nähdä merkkejä taivaalla ja maan päällä: verta, tulta ja savupatsaita. Aurinko pimenee, kuu värjäytyy vereen, ennen kuin koittaa Herran päivä, suuri ja pelottava. Mutta jokainen, joka huutaa avukseen Herran nimeä, pelastuu … Ne jotka Herra kutsuu, ne pelastuvat”.

Missä kohden Uudessa testamentissa lainataan tätä Jooelin profetiaa? Ensimmäisenä helluntaina, Pietarin puheessa. Kun Pyhä Henki laskeutui uskovien ylle, Pietari sanoi: ”Tämä on sitä, mikä profeetta Jooelin suulla on ilmoitettu”. Jooelin profetia Hengen vuodattamisesta toteutui siis silloin. Jotkut karismaatikot väittävät, että Jooelin profetia on toteutumassa nyt 2000-luvun vaihteessa tai tulevaisuudessa, mutta he eivät tunnu tuntevan Raamattua. On syytä myös huomata, että Jooelin profetian tärkein asia eivät ole ihmeet, auringon pimeneminen eikä edes Hengen vuodatus vaan mikä? Niiden pelastuminen, jotka Jumala kutsuu, ja jotka huutavat avuksi Herran nimeä. Hengen vuodattaminen tähtää pelastukseen, ei ihmeisiin ja merkkeihin. Pyhän Hengen työn tähtäyspisteenä on sielujen pelastuminen, jo VT:n profetiankin mukaan.

Toinen hyvin merkittävä VT:n ennustus tulevasta Pyhän Hengen työstä on Sak. 12:10: ”Daavidin sukuun ja Jerusalemin asukkaisiin minä vuodatan armon ja rukouksen nöyrän Hengen. Ja he kohottavat katseensa minuun, kohottavat katseensa häneen, jonka ovat lävistäneet. He surevat häntä, niin kuin surraan ainoaa poikaa, ja valittavat häntä katkerasti, niin kuin esikoista valitetaan … Sinä päivänä Daavidin suvulle ja Jerusalemin asukkaille puhkeaa lähde, joka puhdistaa synnistä ja saastaisuudesta”.

Kun Jumalan Henki vuodatetaan, ihmiset näkevät uskon silmin Kristuksen, jonka he ovat tappaneet, lävistäneet. He surevat Häntä, Jumalan ainokaista poikaa, luomakunnan Esikoista. Siksi he myös saavat syntinsä anteeksi ja pelastuvat. Tämäkin profetian Hengen vuodattamisesta tähtää siis pelastukseen. Se on Pyhän Hengen työn tärkein tavoite.

PYHÄ HENKI JEESUKSEN ELÄMÄSSÄ

Uudessa testamentissa Jumalan pelastussuunnitelma ja myös Pyhän Hengen työ saa uudet ulottuvuudet. Erityisesti Jeesuksen elämässä Henki vaikuttaa monella tavoin. Jopa Jeesuksen sikiäminen liittyy koko Kolminaisuuden toimintaan.

Enkeli Gabriel ilmoitti Marialle, että hänestä tulisi Vapahtajan äiti. ”Miten se on mahdollista?”, kysyy Maria. ”Pyhä Henki laskeutuu sinun yllesi, Korkeim-man voima peittää sinut varjollaan. Siksi myös lapsi, joka syntyy, on pyhä, ja häntä kutsutaan Jumalan Pojaksi” (Luuk. 1:34-35). Samassa jakeessa on mainittu koko Kolminaisuus. Jumalan Poika tulee ihmiseksi, kun Pyhä Henki laskeutuu Marian ylle. Jeesuksen lihaksi tuleminen oli siis Pyhän Hengen toimintaa.

Sama toistuu Jeesuksen elämän toisessa käännekohdassa eli pelastavan toiminnan alkamisessa Jordanilla, kun Jeesus kastettiin. Kun Jeesus kastettiin, taivas aukeni Hänen rukoillessaan ja Pyhä Henki laskeutui Hänen ylleen kyyhkysen hahmossa ja taivaasta kuului ääni: ”Tämä on minun rakas Poikani, sinuun minä olen mieltynyt”. Koko Kolminaisuus on aloittamassa pelastustyötä, kun Jeesus lähtee julistamaan Jumalan valtakuntaa. Pyhällä Hengellä on jälleen keskeinen tehtävä.

Samoin Kirkastusvuorella. Sielläkin kuului tuo sama ääni, joka sanoi: ”Tämä on minun rakas Poikani, kuulkaa häntä”. Jeesuksen hahmo kirkastui vuorella eli opetuslapset saivat nähdä jotain tulevasta Pelastajasta. Missä tuossa kertomuksessa on Pyhä Henki? Hän on se pilvi, joka jälleen verhoaa ihmiset. Jumalan läsnäolon pilvi. Koko Kolminaisuus on jälleen toimimassa.

Samoin voimme ajatella Golgatan tapahtumista. Nyt Isä kuitenkin vaikenee, vaikka on paikalla. Pojan pitää kantaa maailman synnit ja kuolla niiden puolesta. Pyhä Henki kuitenkin verhoaa pimeytenä tuon tapahtumapaikan. Aivan varmasti tuona ratkaisevana sovituksen hetkenä Jumalan koko Kolminaisuus oli toimimassa.

PYHÄ HENKI HELLUNTAINA

Helluntai oli Pyhän Hengen vuodattamisen päivä, vaikka Pyhä Henki oli toki vaikuttanut maailmassa jo aikaisemminkin. Nyt Pyhän Hengen tehtävä oli kuitenkin erilainen. Kristus oli astunut taivaaseen kymmenen päivää aikaisemmin, joten Pyhän Hengen piti ”ottaa Hänen paikkansa”, jatkaa Kristuksen työtä maan päällä. Pyhän Hengen vuodattaminen merkitsi myös kristillisen kirkon syntymistä.

Pyhän Hengen tärkeimmän tehtävän voi hyvin tiivistää Jeesuksen sanoihin Joh. 16:13-14: ”Kun Totuuden Henki tulee, hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden. Hän ei näet puhu omissa nimissään, vaan puhuu sen, minkä kuulee, ja ilmoittaa teille, mitä on tuleva. Hän kirkastaa minut, sillä sen, minkä hän teille ilmoittaa, hän saa minulta”.

”… johtaa tuntemaan … totuuden”. Mikä on totuus? Totuus henkilöityy Kristukseen. Hänhän sanoi: ”Minä olen tie, totuus ja elämä” (Joh. 14:6).

”Hän kirkastaa minut”. Pyhä Henki kirkastaa, paljastaa, ilmoittaa, tuo esiin sen, kuka ja millainen on Kristus.

Millä tavoin tämä kirkastaminen tapahtuu? Me näemme sen helluntain tapahtumista. Mitä tapahtui, kun Pyhä Henki oli laskeutunut opetuslasten ylle?
He puhuivat eri kielillä, jokainen kuuli puhuttavan oman maansa kieltä. Pyhä Henki antoi heille siis olemassa olevien kielten sanoja – ei hurmoskieltä, jota kukaan ei ymmärrä. Mitä he puhuivat näillä eri kielillä? He julistivat Jumalan suuria tekoja, kertoo Luukas.

Näitä Jumalan suuria tekoja alkoi Pietari sitten julistaa Pyhän Hengen voimalla näin: ”Jeesus Nasaretilainen oli Jumalan teitä varten valitsema mies … Tämän Jeesuksen te surmasitte … Mutta Jumala herätti hänet kuolleista … Tämän Jeesuksen Jumala herätti kuolleista; me kaikki olemme sen todistajia. Jumala on korottanut hänet oikealle puolelleen, ja hän on ottanut vastaan Isän lupaaman Pyhän Hengen lahjan ja vuodattanut sen, niin kuin te voitte nähdä ja kuulla”.

Juuri tätä on Pyhän Hengen tärkein työ: Hän kirkastaa Kristuksen, julistamalla Häntä sananjulistajien välityksellä. Pyhä Henki kirkastaa, että Jeesus on Jumalan valitsema Pelastaja, jonka ihmiset tappoivat, mutta jonka Jumala herätti kuolleista: ”Jumala on tehnyt Jeesuksen Herraksi ja Messiaaksi – tämän Jeesuksen, jonka te ristiinnaulitsitte” (Ap. t. 2:36).

Mitä tästä Pyhän Hengen vaikuttamasta julistuksesta seurasi? ”Kaikki tunsivat piston sydämessään” (Ap.t. 2:37). Tapahtui se, minkä Jeesus oli ennustanut: Pyhä Henki ”tulee ja paljastaa, että maailma on väärässä, hän paljastaa, mitä on synti, mitä vanhurskaus ja mitä tuomio. Synti on siinä, että ihmiset eivät usko minuun…” (Ap. t. 16:8-9).

Pyhä Henki sai julistetun sanan kautta ihmisissä aikaan synnintunnon. He tajusivat, että eivät ole uskoneet Kristukseen vaan ovat toimineet oman itsekkään mielensä mukaan. Siksi he ovat syyllisiä Jeesuksen kuolemaan. Heitä odottaa hirvittävä tuomio. Tällainen synnintunnon herättäminen on yksi selvimmistä Pyhän Hengen tehtävistä. Se tapahtuu, kun Jumalan sanaa julistetaan lakina ja evankeliumina.

Kun Pyhä Henki oli saanut tämän aikaan ihmisten sydämissä, he kyselivät epätoivoisina: ”Veljet, mitä meidän pitää tehdä?” Kysymyshän oli tavallaan väärä, koska ei ihminen voi tehdä mitään pelastuksensa eteen. Näin ihminen luonnostaan kuitenkin ajattelee, että jotakin tekemällä voisi ansaita taivaan.

Pietarin vastaus on selvä ja se osoittaa, kuinka Pyhä Henki jatkaa työtään sellaisen ihmisen kohdalla, joka on pelastuksen ulkopuolella. Hän sanoi: ”Kääntykää ja ottakaa itse kukin kaste Jeesuksen Kristuksen nimeen, jotta syntinne annettaisiin anteeksi. Silloin te saatte lahjaksi Pyhän Hengen”.

Kuinka pelastutaan? Tulemalla kastetuksi.
Kuinka saadaan synnit anteeksi? Tulemalla kastetuksi.
Kuinka saadaan Pyhä Henki? Tulemalla kastetuksi.

Pyhä Henki toimii siis Jumalan sanan ja kasteen kautta, jotta ihmiset pääsevät synnistä armoon, saatanan valtakunnasta Jumalan valtaan, kadotuksen alta taivaan perillisiksi. Helluntain päämäärä ei siis suinkaan ollut kielilläpuhuminen tai ihmeet. Pyhän Hengen vuodattaminen tähtäsi siihen, että Jumalan sanan julistuksen ja kastamisen kautta ihmiset voisivat pelastua.

PYHÄ HENKI SEURAKUNNASSA

Kristillinen kirkko ja seurakunta syntyi ensimmäisenä helluntaina. Jo silloin kävi myös selväksi, mitkä ovat seurakunnan elämän peruspylväät? Mitkä ovat ne asiat, joiden kautta Pyhä Henki toimii?

Karismaattisessa liikkeessä ja helluntaiseurakunnissa on aina se vaara, että Pyhän Hengen työ irrotetaan niistä ajoneuvoista, joiden kautta Pyhä Henki tulee. Tällöin on vaarana, että ihmisen oma langennut minä, liha, tai pahimmillaan väärät henget pääsevät vaikuttamaan toimintaan. Ihmiset saattavat uskoa Pyhän Hengen työksi kaikkia ihmeitä, vaikka niitä pystyy tuottamaan myös sielunvihollinen. Ilmestyskirjassa kerrotaan, että peto ”tekee suuria tunnustekoja ja saa tulen lyömään taivaasta maahan ihmisten nähden. Niillä tunnusteoilla … se johtaa harhaan kaikki maan asukkaat” (Ilm. 13:13-14). Paavali myös kirjoittaa 2. Tessalonikalaiskirjeessä, että Antikristus tulee ”Saatanan vaikutuksesta suurella voimalla, tehden petollisia tunnustekoja ja ihmeitä” (2:9). Me emme saisi siksi arvioida mitään toimintaa ihmeiden perusteella vaan meidän tulisi kiinnittää huomiomme niihin Pyhän Hengen toiminnan tunnusmerkkeihin, jotka Raamattu meille osoittaa.

Helluntaina Pyhä Henki toimi (1) Jumalan sanan puhtaan julistamisen kautta. Julistettiin sekä täyttä laki että täyttä evankeliumia. Pyhä Henki toimi (2) pyhän kasteen kautta, jossa synnit saatiin anteeksi ja Pyhä Henki tuli ihmiseen.

Helluntain jälkeen kerrotaan, että seurakunnassa Pyhä Henki toimi niin, että (3) apostolit opettivat seurakuntaa (Ap. t. 2:42). Oikea paimenuus ja saarnavirka on yksi merkki, josta Pyhän Hengen oikean toiminnan voi tunnistaa.

Pyhän Hengen toiminnasta kerrotaan myös, että uskovat (4) ”mursivat yhdessä leipää” (Ap. t. 2:42, 46) eli viettivät yhteistä ehtoollista, ja (5) rukoilivat (Ap. t. 2:42). Tarkalleen ottaen rukous on tässä monikkomuodossa. Uskovat ”pysyivät rukouksissa” mikä on termi, jota käytettiin siihen aikaan jumalanpalveluksen viettämisestä.

Pyhä Henki ei siis ole mikään ilmassa leijuva, epämääräinen asia. Hänen työnsä sitoutuu näkyviin ja kuuluviin merkkeihin, joita ovat Jumalan sana, kaste ja ehtoollinen, jotka toteutuvat jumalanpalveluksessa, ja sitten niitä kaikkia hoitava paimenvirka. Siellä Pyhä Henki varmasti toimii.

MISTÄ PYHÄN HENGEN TOIMINNAN LÖYTÄÄ?

Mutta voimmeko sanoa, että Pyhä Henki toimii vain tietyissä paikoissa ja tietyllä tavalla? Augsburgin tunnustuksessa sanotaan, että ”Jotta saisimme tämän (vanhurskauttavan) uskon, on asetettu evankeliumin opettamisen ja sakramenttien jakamisen virka. Sanaa ja sakramentteja välineinä käyttäen lahjoitetaan Pyhä Henki, joka niissä, jotka kuulevat evankeliumin, vaikuttaa uskon missä ja milloin Jumala hyväksi näkee”.

Jumala siis voi antaa uskon missä ja milloin hyväksi näkee. Mutta tässä EI sanottu, että Pyhä Henki lahjoittaa uskon MITEN tahansa hyväksi näkee. Uskon saaminen ja pelastuminen kytkettiin siihen, että ihmisen saa kuulla evankeliumin ilosanoman ja saa nauttia sakramentit (kasteen ja ehtoollisen). Ne ovat Pyhän Hengen työvälineitä tässä syntisessä maailmassa.

Pyhä Henki VOI toki toimia missä haluaa ja miten haluaa. Eihän Jumalan tarvitse sitoutua mihinkään välineisiin, jollei Hän halua. Mutta Hän ON sitoutunut käyttämään tiettyjä välineitä, jotta me voisimme löytää Hänet ja saada ne lahjat, joita Hän jakaa. Meidän näkökulmastamme Pyhä Henki toimii juuri armonvälineiden kautta. Niistä meidän tulee etsiä Häntä.

Luterilaisissa tunnustuskirjoissa sanotaan, että ”Jumala, Pyhä Henki, ei … vaikuta kääntymystä ilman välineitä, vaan hän käyttää siihen Jumalan sanan saarnaa ja kuulemista, niin kuin on kirjoitettu: ”Evankeliumi on Jumalan voima pelastukseksi” (Yksimielisyyden ohje 2:4). Vastaavasti sanotaan: ”Me hylkäämme ja torjumme myös hurmahenkien harhan, kun he kuvittelevat, että Jumala vetää ihmistä luokseen sekä valaisee, vanhurskauttaa ja pelastaa heitä käyttämättä mitään välineitä, siis ilman että ihminen kuulee Jumalan sanaa ja käyttää pyhiä sakramentteja” (Yksim. ohje 2:13).

Pyhän Hengen työssä SEURAKUNNALLA on hyvin keskeinen asema. Tunnustuskirjoissa opetetaan: ”… Pyhä Henki toteuttaa pyhittämisen seuraavien vaiheiden kautta: pyhien yhteys eli kristillinen kirkko, syntien anteeksiantaminen, ruumiin ylösnouseminen ja iankaikkinen elämä. Hän johtaa siis meidät ensiksi pyhän seurakuntansa eli kirkkonsa helmaan. Sen välityksellä hän saarnaa meille ja vie meidät Kristuksen luo”.

Seurakunta on siis Jumalan työkalu. Seurakunnan ja sen julistuksen kautta ihmiset pääsevät Kristuksen luokse. Kaikessa tässä toimii Pyhä Henki. Siksi on olennaisen tärkeää, että kaikki hengellinen työ tapahtuu seurakunnassa ja seurakunnan kautta. Raamattu torjuu jyrkästi kaiken villin yksityisyritteliäisyyden näissä tehtävissä. Jumalan työ on seurakunnan työtä, koska seurakunta on Kristuksen ruumis ja Pyhän Hengen työväline.

Olemme puhuneet lähinnä pelastumisesta Pyhän Hengen työnä, jota Hän tekee kasteen ja evankeliumin julistamisen kautta. Pyhä Henki vaikuttaa kuitenkin myös KAIKESSA AIDOSSA hengellisessä elämässä. Vähässä katekismuksessa on aivan upealla ja kokoavalla tavalla kuvattu Pyhän Hengen toimintaa näin: ”Uskon, etten voi omasta järjestäni enkä voimastani uskoa Herraani Jeesukseen Kristukseen enkä päästä hänen luokseen, vaan että Pyhä Henki on kutsunut minut evankeliumin välityksellä, valaissut minut lahjoillaan, pyhittänyt ja säilyttänyt minut oikeassa uskossa. Samalla tavoin Hän maailmassa kutsuu, kokoaa, valaisee, pyhittää ja Jeesuksen Kristuksen yhteydessä varjelee koko kristikunnan ainoassa oikeassa uskossa. Tässä kristikunnassa Hän joka päivä antaa minulle ja jokaiselle uskovalle rajattomasti kaikki synnit anteeksi, herättää minut ja kaikki kuolleet viimeisenä päivänä sekä lahjoittaa minulle ja kaikille uskoville iankaikkisen elämän Kristuksessa. Tämä on varmasti totta” (kolmas uskonkohta).

Yksilön kohdalla Pyhä Henki siis tuo Kristuksen luo ja pitää siinä. Seurakunnan kohdalla hän kokoaan maailmasta sen jäsenet ja pitää heidät oikeassa uskossa. Kristityn elämän tärkeimmäksi asiaksi Vähä katekismus sanoo sen, että Pyhä Henki antaa joka päivä synnit anteeksi. Ja Pyhän Hengen työ tähtää siihen, että me armahdettuina saavutamme ikuisen elämän.

Tätä kaikkea Pyhä Henki tekee siis jatkuvasti maailmassa, seurakunnassa ja uskovien elämässä. Hänellä on valtavasti työtä meneillään koko ajan. Pyhä Henki on toimelias Henki. Kaikki riippuu Hänestä. Ja samalla meidän täytyy muistaa se, mistä alussa puhuimme: siellä missä Pyhä Henki toimii, siellä toimii samalla Jumalan koko Pyhä Kolminaisuus.

Paljon, paljon muutakin voisi ja pitäisi sanoa Pyhän Hengen toiminnasta, vaikkapa Hengen hedelmistä, rakkaudesta, jonka Pyhä Henki saa aikaan, seurakunnan työstä, jota Henki johtaa, Hengessä vaeltamisesta, Hengen yhteydestä, Hengen johdatuksesta jne, jne. Mutta ne ovat sitten jonkin toisen raamattutunnin aiheita…


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos