Kuolemasta, konstailematta

Voiko kuolemaan valmistautua? Oululaisen hartauskirjailija Vesa Savolaisen mukaan voi. Luther-kirjat julkaisi tänä kesänä Savolaisen kirjoittaman kirjan Elämisen ja kuolemisen taito. Se koostuu 31 napakasta hartaustekstistä, jotka sopivat sekä ääneen että hiljaa luettaviksi.

Leipätyönsä parissa, vanhusten hoivakodissa, Savolainen kohtaa kuolemaa ja kuolemaan valmistautuvia ihmisiä päivittäin. Hän onkin kirjoittanut teoksensa ensisijaisesti ikäihmisiä ajatellen. Tekstit pyrkivät tuomaan lohtua elinpäivien vähentyessä, poistamaan kuolemanpelkoa ja ohjaamaan hyvään, kristilliseen kuolemaan. Kirjailijalla on toisaalta ollut mielessään myös ikääntyvien aikuistuneet, keski-ikäiset lapset. Tekstit valmistavat heitä vanhenemiseen ja kuoleman kohtaamiseen. Niiden avulla on helpompi ymmärtää kuolemaa lähestyviä vanhempia.

Kuolemaa käsittelevä hartauskirja tulee tarpeeseen. Viime vuosikymmeninä kuoleminen on siirtynyt etupäässä palvelukoteihin, terveyskeskuksiin ja sairaaloihin, eivätkä ihmiset enää juuri valmistaudu siihen. Läheisten kanssa kuolemasta keskusteleminen on usein vaikeaa ja sen puheeksi ottaminen voi tuntua epäkohteliaalta. Myös kristityn on tarpeellista aika ajoin muistuttaa itseään, ettei kuolemaan valmistautuminen ole vain vanhojen ihmisten juttu. Ehkä viisaimmat meistä ovat heränneet pohtimaan tätä koronauutisten äärellä.

Pidän teoksen selkeän luterilaisesta otteesta: Ikuisen elämän toivo rakentuu Jumalan Sanan ja Jeesuksen Kristuksen pelastustyön varmalle pohjalle. Elämänmakuisia tekstejä ryydittävät runsaasti viljellyt Raamatun ”vanhan käännöksen” (vuodelta 1938) lainaukset. Jumalan Sana on teoksessa todellakin pääroolissa, rohkeasti ja konstailematta.

Kirjan esipuheessa Savolainen kertoo Martti Lutherin opettaneen, että kristityn kuolema on hyvä, kun hän pystyy toivottamaan sen tervetulleeksi ja kuolemaan mielellään. Herra meitä tässä auttakoon! Savolaisen kirja tarjoaa hyvän apuvälineen. Sen sivuilla kuolemaan valmistaudutaan Jumalaan luottaen ja iankaikkisen elämän toivosta rikkaina — takuuvarmaa lahjakirja-ainesta vaikkapa omalle vanhemmalle tai isovanhemmalle.

Elämisen ja kuolemisen taito on saatavilla Luther-divarista.


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos