Mitä pitäisi ajatella manifestoinnista?

Kysymys:

Mitä mieltä kristittynä pitäisi olla manifestoinnista? Onko se linjassa kristillisten arvojen kanssa? Kuinka tulisi suhtautua. Toivoisin tähän todella vastausta.

Vastaus:

Manifestointi on määritelty ja selitetty mm. seuraavilla tavoilla:

”Manifestointi puolestaan tarkoittaa käytäntöä ja teoriaa, jonka mukaan säännöllisillä meditaatioharjoituksilla ja oman ajatusmaailman muuttamisella voidaan siirtää ideat ja halutut tapahtumat ajatuksen tasolta fyysiseen todellisuuteen (manifestointi?).”

”Kun tiedostamme oman luomisvoimamme, meidän on mahdollista luoda elämä, joka on täynnä runsautta ja yltäkylläisyyttä kaikilla tasoilla. Tulemalla tietoiseksi alitajunnan ohjelmoinneista, jotka estävät meitä saamasta mitä haluamme, voimme muuttaa niitä. Voimme korvata haitalliset ohjelmoinnit uusilla. Sellaisilla, jotka auttavat meitä luomaan onnellisen ja runsaudentäyteisen elämän (tuulialaine.com).”

”Kun olet tehnyt manifestointisi, päästä irti siitä, mitä manifestoit ja anna Luojan luoda. Astu itse sivuun ja pois tieltä, jotta maailmankaikkeus saa tilan ja rauhan järjestellä asiat niin, että saat sen, mitä olet pyytänyt. Hyväksy se tosiasia, että manifestointisi kohde tulee sinulle parhaaseen mahdolliseen aikaan, parhaassa mahdollisessa muodossa ja parhaalla mahdollisella tavalla. Ja hyväksy myös se seikka, että toiveesi ei ehkä tule ollenkaan (tuulialaine.com).”

”Käytännössä kyse on siitä, että ihminen voi vaikuttaa omiin asioihinsa, kuten terveyteen, onneen ja vaurauteen, ajatustensa ja asenteensa kautta: positiivinen ajattelu vetää puoleensa positiivisia asioita, kuten rikkautta ja rakkautta, ja negatiivinen ajattelu negatiivisia asioita, kuten köyhyyttä ja sairautta: ’Usein siihen liittyy maagista ajattelua. Voidaan puhua energioista, värähtelystä tai universumista, joka vastaa ihmisen omaan värähtelyyn’ (väitöskirjatutkija Eveliina Lauhio, Kotiliesi 1.12.2023).”

Manifestoinnissa on siis kysymys ihmisen omassa ajattelussa tai tunteissa tapahtuvasta tietoisesta muutoksesta, jolla on vaikutusta ympäröivään maailmaan. Siksi on luovuttava kielteisistä ajatuksista ja kehitettävä myönteisiä ajatuksia, uskoa ja toivoa. Karkeimmillaan manifestoinnissa on kyse väitteestä: ”Saat sen mitä toivot tai mihin uskot”. Erilaisilla harjoitteilla, meditaatiolla, ajattelun muokkaamisella tms. saadaan aikaan tarvittavat muutokset ajattelussa – ja sitä kautta ympäristössä.

Vaihtelua on siinä, missä määrin olosuhteiden muuttumisen ajatellaan johtuvan vain ihmisen omasta ajattelusta ja missä määrin jonkin ulkoisen tahon toiminnasta ihmisen ajattelun vaikutuksesta tai sen kanssa. Tätä ulkoista tahoa kutsutaan Luojaksi, energiaksi, värähtelyksi, universumiksi tms. Maagista ajattelu on silloin, kun uskotaan ihmisen voivan ajattelullaan tai toiminnallaan saada ”korkeammat voimat” toimimaan haluamallaan tavalla.

”Manifestoinnista on tullut viime vuosina huippusuosittu ilmiö länsimaissa. Esimerkiksi videopalvelu Tiktokissa tunnisteella #manifestation merkityillä videoilla on lähes 50 miljardia näyttökertaa. Tarjolla on yhä enemmän verkkokursseja ja self help -oppaita, joissa opetetaan erilaisia tapoja manifestoida” (Kotiliesi 1.12.2023).

Manifestointi ei ole uusi keksintö vaan sitä on harjoitettu jo 1800-luvun New Thought -liikkeessä, jossa opetettiin nk. vetovoiman lakia. Sen mukaan positiivisuus vetää puoleensa positiivisuutta ja negatiivisuus negatiivisuutta. Siksi ihmisen pitää koettaa olla positiivinen saavuttaakseen myönteisiä tavoitteita. Tämä on myös myöhemmän positiivisen ajattelun olettamus.

Nykyajan manifestointi-innostuksen lietsojana pidetään australialaista tv-tuottaja Rhonda Byrnea, jonka Salaisuus-kirja oli maailmanlaajuinen myyntimenestys.

Manifestointiajatuksen ongelmana on se, ettei se selitä, miksi ja miten ajatusten muuttuminen todellisuudeksi tapahtuu. Miksi se, että toivon polkupyörää, saa aikaan sen, että saan polkupyörän? Tämä vaatii joko yliluonnollisen selityksen tai sitten kyseessä on pelkkä arkipsykologia tai sattuma.

Jos kyseessä on yliluonnollinen toimija (Luoja, energia, värähtely, universumi tms), silloin on kyse uskonnollisesta asiasta tai ainakin henkimaailmasta. Tällöin tulee myös kysyä, mikä on manifestoinnin suhde kristinuskoon.

Kristinuskossa manifestointia lähimmäksi tulee rukoileminen. Rukous ei kuitenkaan ole ihmisen pyrkimystä muuttaa itseään, jotta ympäristö muuttuisi. Rukous on asioiden jättämistä Jumalalle, jotta Hänen tahtonsa tapahtuisi kaikessa. Se ei siis ole keino ihmisen omien tavoitteiden saavuttamiseksi. Ei myöskään ajatella, että ihmisen positiivinen asenne olisi edellytys rukousten kuulemiselle tai toteutumiselle. Rukous ei myöskään koskaan ole maagista eli ihmisen ei pyri rukouksen avulla muuttamaan Jumalaa tai saamaan Häntä toimimaan haluamallaan tavalla. Suurin rukous onkin: ”Tapahtukoon Sinun tahtosi”.

Väitöskirjatutkija Eveliina Lauhion mukaan manifestoinnin taustalla vaikuttaa tämän hetken muotiaate, uusliberalistinen ihmiskäsitys, jonka mukaan menestys on ihmisestä itsestään kiinni. Riippuu jokaisesta yksilöstä itsestään, miten pitkälle pääsee ja kuinka hyvin menestyy: ”Painotetaan sitä, eikä välttämättä oteta huomioon lähtökohtia, jotka ihmisillä ovat erilaisia” (Kotiliesi 1.12.2023).

Manifestointi sopii siis nykyihmisen yksilökeskeiseen ajatteluun. Jokaisella on vapaus toteuttaa itseään haluamallaan tavalla, eikä kasvulla nähdä mitään rajoja. On jokaisen oma vika, jos ei menesty.

Tällainen ajattelu on hyvin armotonta ja ylimielistä. Vahvat ihmiset pärjäävät ja heikot sortuvat elon tiellä. Menestyminen on kiinni oikeiden menetelmien omaksumisesta ja toteuttamisesta. Tähän tarvitaan alan asiantuntijoita, ”guruja”, jotka pääsevät näin ohjaamaan ihmisten elämää. Moni koettaa myös ansaita rahaa opastamalla kiinnostuneita manifestoinnin saloihin.

Kasvatustieteen akatemiaprofessori Katariina Salmela-Aro tyrmää väitteen, että asiat voisivat tapahtua pelkän ajattelun voimalla. Tärkeämpää olisi ymmärtää, että asioihin voi itse vaikuttaa ja muuttaa niitä (Kotiliesi 1.12.2023).

Kristitty ajattelee, että viime kädessä Jumala johdattaa ihmisen elämää. Tavoitteiden tulisi tulla Häneltä eikä ihmisen itsekkäistä motiiveista. Jumala haluaa johdattaa ihmistä rakastamaan lähimmäisiään, eikä vain toteuttamaan toiveitaan. Manifestointi on valitettavasti hyvin itsekästä ja jopa ahnetta.

Toki voidaan olettaa, että jotkin asiat tapahtuvat, kun ajattelemme tai toivomme niitä. Silloin voimamme ja toimintamme suuntautuvat tavoitteiden saavuttamiseen. Manifestoituminen ei ilmaantuminen ei tällöin suinkaan ole yliluonnollista tai meditaation seurausta vaan siinä toimivat aivan arkiset psykologian lainalaisuudet. Monesti on toivottujen asioiden tapahtumisessa myös kysymys sattumasta – tai sitten Jumalan johdatuksesta tai rukousvastauksesta.

Manifestointi on tarpeeton ja jopa haitallinen tapa koettaa saa elämää omaan hallintaan. Tavoitteet voidaan saavuttaa aktiivisella toiminnalla. On myös syytä aina kysyä Jumalalta, mikä minulle on parasta – ja rukoilla sitä.


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos