Usko ja elämä

24.4.2020 • Opetukset / 5 Äänitteet

Usko ja elämä – podcastin jaksoissa keskustellaan kristillistä seurakuntaa koskettavista aiheista. Toimittajana toimii Eero Pihlava.

1. ohjelma: Perusta-lehteen uusi päätoimittaja – vieraana Santeri Marjokorpi

Perusta-lehti on kuusi kertaa vuodessa julkaistava teologinen aikakausilehti. Santeri Marjokorpi aloitti lehden päätoimittajana 1.1.2019. Lehden edellinen päätoimittaja oli Timo Junkkaala.

Millainen on uuden päätoimittajan Perusta-lehti? Ohjelmassa keskustellaan myös Marjokorven ensimmäisestä pääkirjoituksesta.

2. ohjelma: Kristillinen seurakunta jälkikristillisessä yhteiskunnassa – vieraana Miikka Niiranen

Miikka Niiranen on toimittaja, tutkija ja Veritas Forum Finlandin koordinaattori. Hän on kirjoittanut ja puhunut eri yhteyksissä kristillisestä seurakunnasta jälkikristillisessä yhteiskunnassa. Mitä haasteita ja mahdollisuuksia aikamme tuo kristillisille seurakunnille?

3. Ohjelma ”Kuolema ja yllättävä toivo – vieraana Mari Nieminen

Mari Nieminen kirjoitti poikansa kuoleman jälkeen kirjan ”Loputon lokakuu”. Ohjelmassa keskustellaan äidin surusta, lapsen kuolemasta ja uskosta ylösnousemukseen.

4. Ohjelma ”Pappisdiakoneita Raamattuopistolle” – vieraana Veli-Matti Kujala ja Santeri Marjokorpi

Ohjelmassa keskustellaan mm. kysymyksistä: ovatko pappisdiakonit pastoreita vai diakoneita? Miksi vihkimys inkerissä?

5. Ohjelma ”Mistä on kirkon kesäjuhlat tehty?” – vieraana Miika Nieminen

Harva pääsee suunnittelemaan ja järjestemään kirkon ensimmäisiä kesäjuhlia. Keskustelemme Miikan kanssa Lähetyshiippakunnan kesäjuhlista.

6. Ohjelma ”Rukous – kirja huonoille rukoilijoille” -Vieraana Harri Huovinen

Harri Huovinen julkaisi kirjan rukouksesta, jossa hän vastaa mm. kysymyksiin: Millainen rukous on Jumalalle mieleistä? Mitä on lakkaamatta rukoileminen?

7. Ohjelma ”Suomalainen herätys ja pietismi”

Toimittaja käsittelee seuraavassa ohjelmassa Suomalaisen herätyksen ja pietismin historiaa. Päälähteenä ohjelmassa on käytetty Teemu Kakkurin kirjaa ”Suomalainen herätys”.

8. Ohjelma ”Herätysliikkeet, 1. Lestadiolaisuus”

Jaksossa tutustutaan lyhyesti mm. Lars Leevi Laestadiukseen ja julkista keskustelua herättäneeseen seurakuntaoppiin. Musiikista vastaa Raamattuopiston musalinjan musiikkiryhmä (www.sro.fi).

9. Ohjelma ”Herätysliikkeet, 2. Evankelinen herätysliike”

Jaksossa tutustutaan mm. kolportööreihin, F.G. Hedbergiin ja Sleyn historiaan. Siionin kanteleen lauluja laulaa musiikkiryhmä Raamattuopiston musalinjalta (www.sro.fi).

10. Ohjelma ”Herätysliikkeet, 3. Viides herätysliike”

Herätysliikkeitä käsittelevän sarjan viimeisessä jaksossa tutustutaan viidesläisten liikkeiden historiaan, Urho Muromaan ja viisikielisen lauluihin. Musiikista vastaa Raamattuopiston musalinjalta (www.sro.fi) musiikkiryhmä.

11. Ohjelma ”Seurakuntien yhteys ja yhteisöllisyys pandemian aikana” – vieraana Marika Salo ja Esko Murto

Millä tavalla seurakunnan yhteisöllisyys toteutuu poikkeusaikana? Marika Salo on yhteisövalmentaja (www.kaikuluotainvalmennus.fi) ja kehittää työssään mm. seurakuntien yhteisöjä. Esko Murto on Tampereen Pyhän Johanneksen luterilaisen seurakunnan (LHPK) pastori. Ennen nykyistä tehtäväänsä hän toimi pappisseminaarin opettajana Kanadassa.


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos