Voiko kristitty juhlia halloweenia?

Kiitos kysymyksestäsi. Moni kristitty miettii tätä samaa kysymystä. Halloween on tullut amerikkalaisesta kulttuurista Suomeen ja sitä pidetään usein itsestään selvänä pimeään syksyyn kuuluvana asiana. Halloweenin tausta on kristillinen. Se saa nimensä pyhäinpäivän aatosta ”All hallows eve”. Kristityksi kääntyneet kelttiläiset liittivät omia uskomuksiaan pyhäinpäivään. He uskoivat, että vainajien henget ja pahat henget liikkuvat pyhäinpäivän aattona. Tästä johtuen Halloween on täynnä noitia, hirviöitä ja pimeyden voimia. Aivan vastaava ilmiö tapahtui Suomessa pääsiäisen suhteen. Pohjanmaalla poltettiin pääsiäiskokkoja hiljaisena lauantaina, koska pahojen henkien uskottiin liikkuvan tällöin. Tästä tuli ajatus pääsiäisnoidista.

Halloweenissa on siis kysymys ihmisten uskomuksesta ja sen ympärille syntyneestä kulttuurista. Kristityt eivät pääse pakoon ympäröivää kulttuuria, ja siksi meidän on pohdittava monissa kysymyksissä, kuinka kristitty elää erilaisten asioiden keskellä.

Jos kristitty juhlii halloweenia, ja järjestää vaikkapa lapsille isot halloweenjuhlat, mutta pyhäinpäivä jää täysin sivuun, on viesti selkeä. Halloween ja siihen liittyvät uskomukset ovat tärkeämpiä, kuin pyhäinpäivä. Jos halloweenin juhliminen tarkoittaa jonkinlaista halloweenin uskomuksiin turvautumista ja niiden todeksi ottamista, on tällainen juhliminen synti. Tällöin ihminen rikkoo ensimmäistä käskyä: Minä olen Herra sinun Jumalasi, älä pidä muita Jumalia minun rinnallani. Kysymys on siitä, ketä pelkäämme, ketä rakastamme ja kehen laitamme turvamme. Ehkä yleisempää on kuitenkin se, että halloween on eräänlainen leikki, joka vain uhkaa viedä tilaa kaikkein olennaisimmalta, tässä tapauksessa pyhäinpäivän sanomalta.

Entäpä jos halloweenia juhlitaan niin, että kurpitsat, noidat ja kummitukset ovat koristeena ja samalla selkeästi puhutaan Jeesuksen sovitustyöstä, ylösnousemuksesta ja siitä, miten Jeesuksessa ei enää tarvitse uskoa halloweenin pakanallisiin uskomuksiin. Halloweenin juhlinta on myös mahdollisuus opettaa pahan todellisuudesta ja siitä, miten ihmisen ei kuulu leikkiä pahojen voimien kanssa.

Tietenkin voi kysyä, mihin halloweenin koristeita sitten tarvitaan? Näkyykö Jeesus kaiken keskellä, vai jääkö syrjään?

Kristityn tehtävänä ei ole eristäytyä ympäröivästä kulttuurista, vaan miettiä, miten tässä ajassa voidaan elää Jumalan tahdon mukaan. Itse ajattelen, että lapsille voisi järjestää pyhäinpäivänä sellaisen juhlan, jossa vaikkapa leikkien muodossa näkyy Kristuksen voitto synnin, kuoleman ja perkeleen vallasta. Esimerkiksi niin, että leikissä maalitauluna on halloween-noita tai kummitus, jota heitetään pallolla. Toinen mahdollinen leikki voisi olla sellainen, että pyhäinpäivän iltana lapset saavat särkeä pakanallisuutta edustavan kurpitsan. Tämän kaltaisilla sovelluksilla lapsia ei eristetä joka puolella olevasta kulttuurista, vaan he saavat oikeaa opetusta tämän kulttuurin keskellä ja oppivat suhtautumaan siihen oikealla tavalla.

Ks. myös Pyhäinpäivä


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos