Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

4. sunnuntai helluntaista

17.6.2018

Pyhän Raamatuntekstit puhuvat siitä, kuinka jokainen ihminen on perisynnin alle syntyneenä kuin eksynyt lammas tai tuhlaajapoika, jonka Taivaallinen Isä odottaa rakkaan lapsensa paluuta. Vanhan testamentin lukukappaleessa Herra julistaa profeettansa suulla Israelille: Palaja Israel, Herran, sinun Jumalasi tykö, sillä sinä olet kompastunut rikoksiisi.

Evankeliumissa meille kuvataan opetuslapsi Matteuksen kutsuminen sekä Jeesuksen ateriointi syntisinä pidettyjen ihmisten kanssa. Jeesus kertoo, että ”en minä ole tullut kutsumaan vanhurskaita, vaan syntisiä” (Matt.9:13). Se, joka luulee olevansa omassa voimassaan terve ja vanhurskas, ei näe mitään käyttöä Kristuksen julistamalle evankeliumille. Tulee muistaa, että jokainen ihminen Aadamin synnin perillisenä on syntinen ja sairas. Yhteiskunnallisesti syrjittyjen ja halveksittujen oli tämä kenties helpompaa ymmärtää. Sen sijaan monet fariseuksista ja kirjanoppineista ajattelivat olevansa tarpeeksi hyviä lähestyäkseen Jumalaa.

Päivän evankeliumi muistuttaa meitä tärkeästä asiasta. Olimmepa yhteiskunnallisesti kuinka huonossa asemassa tahansa, kun turvaamme Kristukseen hengellisessä sairaudessamme, on meillä hänessä ikuisen elämän rikkaus. Vastaavasti, olimmepa kuinka hyväosaisia, kunnioitettuja tai rikkaita tahansa, jos me ajattelemme olevamme liian hyviä, terveitä tai vanhurskaita syntisten seuraan, emmekä ole valmiita turvautumaan Kristukseen, olemme hukassa. Itsestämme me emme voi löytää voimaa synnin voittamiseen tai parannuksen tekoon, vaan vain Jumalasta: ”Ja Jumala on eläviksi tehnyt teidät, jotka olitte kuolleet rikoksiinne ja synteihinne.” (Ef. 2:1)


Kynttilöitä: 2 Liturginen väri: vihreä.3. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: Ps. 25:16 Psalmi: Ps. 32:1–2 5–8 Hallelujasäe: Ps. 119:176 94
1. lukukappale: Hoos. 14:2–9 2. lukukappale: Ef. 2:1–10 Evankeliumi: Matt. 9:9–13


1. lukukappale
Hoos. 14:2–9
Ottakaa mukaanne sanoja ja palatkaa Herran tykö ja sanokaa hänelle: “Anna anteeksi kaikki rikokset, ota armoihisi, niin me tuomme sinulle uhrimulleiksi huultemme uhrit. Assur ei ole meitä auttava, hevosilla emme tahdo ratsastaa, emmekä enää sano kättemme teoille: ‘Meidän jumalamme’; sillä sinussa saa orpo armon.” Minä parannan teidän luopumuksenne, omasta halustani minä teitä rakastan; sillä minun vihani on kääntynyt hänestä pois. Minä olen oleva Israelille kuin kaste, se on kukoistava kuin lilja ja juurtuva syvälle kuin Libanon. Sen vesat leviävät, sen kauneus on oleva kuin öljypuun ja sen tuoksu kuin Libanonin. Sen varjossa asuvaiset kasvattavat jälleen viljaa ja kukoistavat kuin viiniköynnös. Sen maine on oleva kuin Libanonin viinin. Efraim! Mitä on minulla enää tekemistä epäjumalien kanssa? Minä kuulen häntä, minä katson hänen puoleensa, minä, joka olen kuin viheriöitsevä kypressi: minusta on sinun hedelmäsi. Kuka on viisas ja ymmärtää nämä? Kuka taitava ja käsittää nämä? Sillä Herran tiet ovat suorat: vanhurskaat niillä vaeltavat, mutta luopiot niillä kompastuvat.

2. lukukappale
Ef. 2:1–10
Ja Jumala on eläviksi tehnyt teidät, jotka olitte kuolleet rikoksiinne ja synteihinne, joissa te ennen vaelsitte tämän maailman menon mukaan, ilmavallan hallitsijan, sen hengen hallitsijan, mukaan, joka nyt tekee työtään tottelemattomuuden lapsissa, joiden joukossa mekin kaikki ennen vaelsimme lihamme himoissa, noudattaen lihan ja ajatusten mielitekoja, ja olimme luonnostamme vihan lapsia niinkuin muutkin; mutta Jumala, joka on laupeudesta rikas, suuren rakkautensa tähden, jolla hän on meitä rakastanut, on tehnyt meidät, jotka olimme kuolleet rikoksiimme, eläviksi Kristuksen kanssa – armosta te olette pelastetut – ja yhdessä hänen kanssaan herättänyt ja yhdessä hänen kanssaan asettanut meidät taivaallisiin Kristuksessa Jeesuksessa, osoittaakseen tulevina maailmanaikoina armonsa ylenpalttista runsautta, hyvyydessään meitä kohtaan Kristuksessa Jeesuksessa. Sillä armosta te olette pelastetut uskon kautta, ette itsenne kautta – se on Jumalan lahja – ette tekojen kautta, ettei kukaan kerskaisi. Sillä me olemme hänen tekonsa, luodut Kristuksessa Jeesuksessa hyviä töitä varten, jotka Jumala on edeltäpäin valmistanut, että me niissä vaeltaisimme.

Evankeliumi
Matt. 9:9–13
Ja sieltä kulkiessaan ohi Jeesus näki miehen, jonka nimi oli Matteus, istumassa tulliasemalla ja sanoi hänelle: “Seuraa minua”. Niin tämä nousi ja seurasi häntä. Ja kun hän aterioi hänen kodissaan, niin katso, tuli monta publikaania ja syntistä, ja he aterioivat Jeesuksen ja hänen opetuslastensa kanssa. Ja kun fariseukset sen näkivät, sanoivat he hänen opetuslapsilleen: “Miksi teidän opettajanne syö publikaanien ja syntisten kanssa?” Mutta kun Jeesus sen kuuli, sanoi hän: “Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat. Mutta menkää ja oppikaa, mitä tämä on: ‘Laupeutta minä tahdon enkä uhria’. Sillä en minä ole tullut kutsumaan vanhurskaita, vaan syntisiä.”

Rukoukset
1. Herra Jumala, kaikkien niiden varjelija, jotka sinuun toivovat! Ilman sinua ei ole mitään kelvollista eikä pyhää. Avarra meille armosi moninkertaiseksi, tule hallitsijaksemme ja johdattajaksemme, ettemme ajallisten lahjain tähden jäisi ilman iankaikkisia. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta. Amen.
2. Me kiitämme sinua, taivaallinen Isä, että olet lähettänyt Poikasi maailmaan parantamaan sairaita ja kutsumaan syntisiä parannukseen. Me rukoilemme sinua: johda meitä Hengelläsi Poikasi Jeesuksen Kristuksen tykö ja pysytä meidät hänen seuraajinansa. Opeta meitä näkemään, ettemme voi elää onnellisesti emmekä kuolla autuaasti, ellemme ole hänen yhteydessään. Auta meitä uskossa vaeltamaan läpi tämän synnillä saastutetun maailman ylhäiseen Jerusalemiin, jossa saamme ylistäen palvella sinua iankaikkisesti. Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta. Amen.

Päivän psalmi
Antifoni:
Ps. 25:16
Käänny minun puoleeni, armahda minua, *
sillä minä olen yksinäinen ja kurja.
Psalmi:
Ps. 32: 1–2, 5–8
Autuas se, jonka rikokset ovat anteeksi annetut, *
jonka synti on peitetty!
Autuas se ihminen, jolle Herra ei lue hänen pahoja tekojansa *
ja jonka hengessä ei ole vilppiä!
Minä tunnustin sinulle syntini enkä peittänyt pahoja tekojani; *
minä sanoin: ”Minä tunnustan Herralle rikokseni”, ja sinä annoit anteeksi minun syntivelkani.
Sentähden rukoilkoot sinua kaikki hurskaat aikana, jona sinut löytää voidaan. *
Vaikka suuret vedet tulvisivat, eivät ne heihin ulotu.
Sinä olet minun suojani, sinä varjelet minut hädästä, *
sinä ympäröitset minut pelastuksen riemulla.
”Minä opetan sinua ja osoitan sinulle tien, jota sinun tulee vaeltaa; *
minä neuvon sinua, minun silmäni sinua vartioitsee”.
Kunnia Isälle ja Pojalle *
ja Pyhälle Hengelle,
niin kuin oli alussa, nyt on ja aina, *
iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.
Antifoni toistetaan.
Hallelujasäe
Ps. 119: 176, 94
Minä olen eksyksissä kuin kadonnut lammas. Etsi palvelijaasi. *
Sinun asetuksiasi minä kysyn.

Tiedot

Päivämäärä:
17.6.2018
Tapahtumaluokka:


Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos