Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Loppiainen, Epifania

6.1.2018

Raamattu mainitsee tietäjien antaneen Jeesukselle ”kalliita lahjoja: kultaa, suitsuketta ja mirhaa.”
 Vanhassa kirkossa kolmen lahjan uskottiin viittaavan Kristuksen kolmeen virkaan: Toisin sanoen kulta oli kuninkuuden, suitsuke rukouksen ja pappeuden sekä mirha uhrikuoleman vertauskuva. Luther puolestaan tulkitsi kolme lahjaa uskon, toivon ja rakkauden vertauskuviksi. Kristittyinä saamme ajatella myös, että Pyhä Henki johdatti tietäjät kolmiyhteisen Jumalan eteen. Luoja Isälle kultaa, Lunastaja Pojalle mirhaa ja Pyhittäjä Pyhälle Hengelle suitsuketta.
 Matteuksen pääkorostuksen tuntien, hän tietäjäkertomuksessakin halunnee osoittaa juutalaislukijoilleen, että Jeesus on Vanhan Testamentin ennustama Messias-kuningas.

Lahjojen suunnaton arvo ja merkit taivaalla kuvaavat vastaanottajan taivaallista kuninkaallisuutta. Itämaan tietäjille Jeesus-lapsen löytyminen oli merkittävä hetki, mutta samalla tavoin tietäjien käynti oli merkityksellinen sekä Jeesukselle että hänen vanhemmilleen. Käynnin jälkeen heidän aikansa oli paeta, Joosef sai siihen taivaalliset ohjeet. 
Tietäjien tähtihetki oli, kun he löysivät Jeesuksen. Vaatimattomat kapalot eivät heitä hetkauttaneet, he kumartuivat vastasyntyneen edessä ja antoivat Hänelle arvokkaat lahjansa.

Betlehemin tähti on vertauskuva Jeesuksen ainutlaatuisuudesta, mutta se on myös vertauskuva Jumalan sanasta. Itämaan viisaat löysivät Jerusalemiin tähden avulla, mutta Jerusalemin kirjanoppineet osasivat Raamatun sanan avulla johdattaa etsijät Beetlehemiin Jeesuksen tykö, sana näytti tien.
 Meidänkin tähtemme on Jumalan sana, joka johtaa meidät suoraan Jeesuksen Kristuksen jalkojen juureen. Meillä ei ole annettavaa taivaan kuninkaalle kuin syntisyytemme, huolemme ja sairautemme. Hän kuningasten kuningas rukoilee Isän edessä puolestamme, uhraa Golgatalla itsensä syntiemme sovituksena sekä antaa itsensä kuolemalle, jotta me saisimme elää.


Kynttilöitä: 6 Liturginen väri: valkoinen.3. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: 1. Aik. 29:11 Psalmi: Ps. 72:1–3 8–12 Hallelujasäe: Ps. 117:1
1. lukukappale: Miika 4:1–4 2. lukukappale: 1. Tim. 3:16 Evankeliumi: Matt. 2:1–12 Vaihtoehtoisia saarnatekstejä Joh. 8:12 tai Joh. 12:44–47 tai Luuk. 11:29–32


1. lukukappale
Miika 4:1–4
Aikojen lopussa on Herran temppelin vuori seisova vahvana, ylimmäisenä vuorista, ja se on oleva korkein kukkuloista, ja sinne virtaavat kansat. Monet pakanakansat lähtevät liikkeelle sanoen: ”Tulkaa, nouskaamme Herran vuorelle, Jaakobin Jumalan temppeliin, että hän opettaisi meille teitänsä ja me vaeltaisimme hänen polkujansa; sillä Siionista lähtee laki, Jerusalemista Herran sana.” Ja hän tuomitsee monien kansojen kesken, säätää oikeutta väkeville pakanakansoille, kaukaisiin maihin saakka. Niin he takovat miekkansa vantaiksi ja keihäänsä vesureiksi; kansa ei nosta miekkaa kansaa vastaan, eivätkä he enää opettele sotimaan. He istuvat kukin oman viinipuunsa ja viikunapuunsa alla kenenkään peljättämättä. Sillä Herran Sebaotin suu on puhunut.

2. lukukappale
1. Tim. 3:16
Ja tunnustetusti suuri on jumalisuuden salaisuus: Hän, joka on ilmestynyt lihassa, vanhurskautunut Hengessä, näyttäytynyt enkeleille, saarnattu pakanain keskuudessa, uskottu maailmassa, otettu ylös kirkkauteen.

Evankeliumi
Matt. 2:1–12
Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Beetlehemissä kuningas Herodeksen aikana, niin katso, tietäjiä tuli itäisiltä mailta Jerusalemiin, ja he sanoivat: ”Missä on se äsken syntynyt juutalaisten kuningas? Sillä me näimme hänen tähtensä itäisillä mailla ja olemme tulleet häntä kumartamaan.” Kun kuningas Herodes sen kuuli, hämmästyi hän ja koko Jerusalem hänen kanssaan. Ja hän kokosi kaikki kansan ylipapit ja kirjanoppineet ja kyseli heiltä, missä Kristus oli syntyvä. He sanoivat hänelle: ”Juudean Beetlehemissä; sillä näin on kirjoitettu profeetan kautta: ’Ja sinä Beetlehem, sinä Juudan seutu, et suinkaan ole vähäisin Juudan ruhtinasten joukossa, sillä sinusta on lähtevä hallitsija, joka kaitsee minun kansaani Israelia’.” Silloin Herodes kutsui salaa tietäjät tykönsä ja tutkiskeli heiltä tarkoin, mihin aikaan tähti oli ilmestynyt. Ja hän lähetti heidät Beetlehemiin sanoen: ”Menkää ja tiedustelkaa tarkasti lasta; ja kun sen löydätte, niin ilmoittakaa minulle, että minäkin tulisin häntä kumartamaan”. Kuultuaan kuninkaan sanat he lähtivät matkalle; ja katso, tähti, jonka he olivat itäisillä mailla nähneet, kulki heidän edellään, kunnes se tuli sen paikan päälle, jossa lapsi oli, ja pysähtyi siihen. Nähdessään tähden he ihastuivat ylen suuresti. Niin he menivät huoneeseen ja näkivät lapsen ynnä Marian, hänen äitinsä. Ja he lankesivat maahan ja kumarsivat häntä, avasivat aarteensa ja antoivat hänelle lahjoja: kultaa ja suitsuketta ja mirhaa. Ja Jumala kielsi heitä unessa Herodeksen tykö palaamasta, ja he menivät toista tietä takaisin omaan maahansa.

Rukoukset
Herra Jumala, joka tähden johdolla saatoit pakanat ainokaisen Poikasi, Jeesuksen Kristuksen, tykö! Anna meille armosi, että mekin, jotka nyt uskon kautta tunnemme sinut, pyhän sanasi valon johdolla pääsisimme taivaaseen, katselemaan kunniasi kirkkautta. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta. Amen.

Päivän psalmi
Antifoni:
1. Aik. 29:11
Sinun, Herra, on suuruus ja väkevyys ja loisto ja kunnia ja kirkkaus, *
sillä sinun on kaikki taivaassa ja maan päällä.
Psalmi:
Ps. 72:1–3, 8–12
Jumala, anna kuninkaan tuomita, niinkuin sinä tuomitset, *
anna vanhurskautesi kuninkaan pojalle.
Tuomitkoon hän sinun kansaasi vanhurskaasti *
ja sinun kurjiasi oikeuden mukaan.
Vuoret kantakoot rauhaa kansalle, *
niin myös kukkulat, vanhurskauden voimasta.
Hallitkoon hän merestä mereen *
ja Eufrat-virrasta maan ääriin saakka.
Hänen edessänsä erämaan asujat polvistuvat, *
ja hänen vihollisensa nuolevat tomua.
Tarsiin ja saarten kuninkaat tuovat lahjoja, *
Saban ja Seban kuninkaat veroa maksavat.
Häntä kumartavat kaikki kuninkaat, *
kaikki kansakunnat palvelevat häntä.
Sillä hän pelastaa köyhän, joka apua huutaa, *
kurjan ja sen, jolla ei auttajaa ole.
Kunnia Isälle ja Pojalle *
ja Pyhälle Hengelle,
niin kuin oli alussa, nyt on ja aina, *
iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.
Antifoni toistetaan.

Hallelujasäe Ps. 117:1
Kiittäkää Herraa, kaikki pakanat, *
ylistäkää häntä, kaikki kansat. Halleluja!

Tiedot

Päivämäärä:
6.1.2018
Tapahtumaluokka:


Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos