Eikö suora yhteys Jumalaan riitä?

Kysymys: Eikö suora yhteys Jumalaan riitä? Minulla on suora yhteys Jumalaan. Puhun hänelle asioita ja pyydän häneltä mitä tarvitsen. Koen hänen läsnäoloaan. En siksi tarvitse mitään välittäjiä; en pappeja, seurakuntaa, oppeja, muotomenoja tai Raamattua. Minulle riittää tämä yhteys.

Vastaus: Pelkästään omien kokemusten varaan on vaarallista rakentaa omaa hengellistä elämäänsä. Mistä voin olla vakuuttunut siitä, että kokemukseni ovat aitoja ja todellisia? Saatanhan kuvitella monia asioita. Tai mistä tiedän, kuka on se henkilö, jonka kanssa olen tekemisissä? Onhan olemassa muitakin henkiolentoja kuin kristinuskon opettama elävä Jumala.

Kysyjällä taitaa olla mielessä se, miten vanhan liiton aikaan monet ihmiset olivat ”suorassa” yhteydessä Jumalan kanssa. Paratiisissa ensimmäiset ihmiset kuulivat Jumalan äänen ja myöhemminkin Jumala puhui esimerkiksi profeetoille ja kuninkaille. Vielä evankeliumeissakin ihmiset kuulivat äänen taivaasta (Joh. 12:29). Miksei Jumala voisi nykyisinkin puhua suoraan ihmisille?

Jumala ei toki ole sidottu mihinkään inhimillisiin välineisiin. Hän voi puhua ihmiselle missä ja miten haluaa. Pyhä Henki ei ole toiminnassaan sidottu, mutta meille ihmisille on osoitettu ne paikat ja tavat ja välineet, joilla voimme olla yhteydessä Jumalaan ilman, että meidän tarvitsee epäillä Hänen läsnäoloaan.

Raamatun mukaan ”monet kerrat ja monin tavoin Jumala muinoin puhui isillemme profeettojen suulla, mutta näinä viimeisinä aikoina Hän on puhunut meille Pojassaan” (Hepr. 1:1-2). Vanhassa liitossakaan Jumala ei puhunut kansalle suoraan vaan valitsemiensa ihmisten kautta. Näitä olivat varsinkin Mooses ja profeetat. Yhteys profeettojenkaan kanssa ei ollut niinkään heidän hengellisen elämänsä hoitamista vaan jonkin sanoman välittämistä heidän suunsa välityksellä muille ihmisille. Jo Vanhassa testamentissa oli siis VÄLINE, JUMALAN ILMOITUS, joka loi yhteyden ihmisten ja Jumalan välille. Tällainen ilmoitus olivat myös Kymmenen käskyä ja muut käskyt. Jumalan ilmoituksen oli määrä ohjata ihmisiä, ei Jumalan suoran yhteyden.

Heprealaiskirjeen mukaan profeettojen ajan jälkeen ilmoituksen lähteeksi tuli Jumalan Poika, Jeesus Kristus. Hän on uuden liiton ilmoitus ihmisille. Siksi se EVANKELIUMIN sana, joka julistaa Kristusta, on ihmisille tarkoitettu yhteys Jumalaan. Evankeliumi luo yhteyden, koska se synnyttää USKON. Tämä evankeliumi on tullut meille Kristuksen apostolien kautta ja sitä edelleenkin julistetaan meille seurakunnassa apostolisen saarnaviran kautta. 

Ihminen voi kyllä arvella, että hänen yhteytensä Jumalaan on kunnossa jo luonnollisessa tilassa, ts. ilman uskoa. Raamattu kuitenkin opettaa selvästi, että ”ilman uskoa ei … kukaan ole Jumalan mielen mukainen” (Hepr. 11:6). Usko ei ihmiseen voi tulla muuten kuin ”kuulemisesta, mutta kuulemisen synnyttää Kristuksen sana” (tai: sana Kristuksesta, Room. 10:17). Ilman tätä Jumalan asettamaa välinettä, evankeliumia, ei siis kenelläkään voi olla aitoa ja todellista yhteyttä Jumalan kanssa. Ihmisen täytyy saada KUULLA evankeliumi, ja siksi hänelle on välttämätöntä myös olla mukana SEURAKUNNASSA ja sen jumalanpalveluselämässä.

Jumalan pelastussuunnitelma on se, että ihmiset KASTETAAN Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja heitä OPETETAAN pitämään kaikki se, minkä Jeesus käski opetuslastensa pitää. Vain tällä tavoin ihmisistä tulee Jumalan lapsia ja Jeesuksen opetuslapsia ja he pysyvät tässä pelastuksen tilassa (Matt. 28:18-20).

Kaste ja usko ovat siis portti Jumalan yhteyteen. Niiden kautta me kohtaamme Kristuksen, joka sanoo itse olevansa lampaiden portti (Joh. 10:7). Mitään muuta kautta ihminen ei voi päästä Jumalan yhteyteen ja pelastua.

Opetuslapsi tarvitsee myös jatkuvasti ravintoa Jumalan sanasta ja Pyhästä EHTOOLLISESTA: ”Niin usein kuin te tästä syötte / juotte …” (1. Kor. 11:25). Jumalan lapsi tarvitsee myös YHTEYTTÄ toisiin kristittyihin ja seurakuntaan. Yksinäinen puu ei kauan pala!

Jumalan yhteyteen PÄÄSTÄÄN siis uskon ja kasteen kautta ja siinä PYSYTÄÄN elämällä julistuksen, opetuksen, ehtoollisen ja kristittyjen yhteyden kautta seurakunnassa. Tämä on Jumalan meille antama malli siitä, kuinka meidän tulisi elää Jumalan yhteydessä täällä maailmassa.

Toki henkilökohtainen yhteys Jumalaa on tärkeä. Mutta se ei edes ole mahdollista ilman evankeliumin synnyttämää uskoa ja elämistä Sanan ja sakramenttien yhteydessä. On siis hyvä varata aikaa myös henkilökohtaiseen hiljentymiseen sanan ääreen ja rukoukseen. Samalla on tärkeää säilyttää jatkuva yhteys omaan seurakuntaan (Hepr. 10:25).

Ks. myös Täytyykö kristityn kuulua johonkin seurakuntaan?

(Kuva LCMS)


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos