Kristus

7.1.2017 • Ydinkohdat / K

Kristus on meille kreikasta tullut lainasana. Tuo kreikan sana khristos on puolestaan käännös Vanhan testamentin heprean sanasta mashiah (messias). Sanat kristus ja messias siis tarkoittavat samaa. Vanhasta testamentista luemme kuinka tiettyihin tehtäviin asetettiin henkilö voitelemalla (maashah) hänet öljyllä. Tällaisia virkoja olivat: papin, profeetan ja kuninkaan tehtävät. He olivat voideltuja eli messiaita eli kristuksia. Uusi testamentti kuitenkin puhuu ainoastaan Jeesuksesta voideltuna, kristuksena. Hän on Jumalan voitelema sanansaattaja, ylimmäinen pappi ja kuningasten kuningas.

Vanhassa testamentissa öljyllä voiteleminen oli tapa pyhittää eli erottaa tiettyyn pyhään käyttöön niin esineitä kuin ihmisiä. Kun Egyptistä paon jälkeen perustetaan Israelin jumalanpalvelus, niin Jumala neuvoo Moosesta pappien vihkimisestä muun muassa: Ja ota voiteluöljyä ja vuodata hänen päähänsä ja voitele hänet. (2. Moos. 29:7). Kuninkuuden astuessa voimaan Israelissa myös kuningas erotettiin voitelemalla tehtäväänsä (1. Sam. 9:16, 16:13). Vanha testamentti mainitsee voitelusta myös profeetan virkaanvihkimisen kohdalla (1. Kun. 19:16). Kun Vanhan testamentin lupauksissa puhutaan tulevasta Voidellusta, voidaan lupauksissa nähdä tuossa tulevassa olevan niin papillisia, profeetallisia kuin kuninkaallisia piirteitä. Kuninkaalliset piirteet kuitenkin ovat hallitsevimpia.

Kun Jeesus sitten tuli maailmaan, kyseltiin olisiko hän Kristus eli profeettojen lupaama Daavidin sukuinen valtaistuimen perijä. Monet Israelissa odottivat kansan kokoajaa ja vapauttajaa, joka kohoaisi kuninkaalliselle valtaistuimelle. Tällaisia messiaita eli kristuksia eli kuninkaita oli lähivuosikymmeninä noussut useita, kuten Uusi testamenttikin mainitsee (Ap. t. 5:36–37). Jeesus varoitti, että hänen jälkeensäkin nousisi vääriä messiaita, kuten tapahtuikin (Matt. 24:24). Tunnetuin näistä lienee viimeistä juutalaiskapinaa (132–135) johtanut Simon bar Kochba. Kun tapaamme evankeliumeissa sanan Kristus, on hyvä tietää, että Jeesuksen aikana se ei ollut jumalallinen nimi, ei myöskään Jeesuksen sukunimi. Se tarkoitti yksinkertaisesti sitä, että Jeesus nähtiin luvattuna kuninkaana. Myös valtaapitävät roomalaiset ymmärsivät puheen Jeesuksen messiaanisuudesta tarkoittavan sitä, että hän hankki sotilaallista kapinaa Roomaa vastaan. Halu syrjäyttää Rooman keisari ja asettua itse hallitsijaksi oli myös se syy, minkä tähden Jeesus tuomittiin kuolemaan, kuten hänen tuomionsa syy oli ristin päälle kirjattu: Jeesus Nasaretilainen juutalaisten kuningas.

Jeesus oli todella opettanut olevansa Daavidin sukuinen kuningas. Mutta kun ensimmäiset kristityt alkoivat puhua Jeesuksen ristinkuoleman ja ylösnousemuksen jälkeen Jeesuksesta Kristuksena, he tarkoittivat muutakin kuin sitä, että hän oli kuningas. Eräs Jeesuksen toiminnan ja julistuksen kaiken läpäisevä elementti oli Jumalan valtakunnan tuleminen. Voisimme puhua myös Jumalan valtakunnan sijaan Jumalan hallinnasta ja kuninkuudesta. Jeesus opetti Jumalan kuninkuuden toteutuvan hänen kauttaan. Vanha testamentti olikin aina tehnyt selväksi, että Jumala oli Israelin varsinainen kuningas. Daavidin sukuinen hallitsija oli hänen edustajansa ja hänen adoptoitu poikansa. Mutta Jeesuksen opetus, toiminta, kuolema ja ylösnousemus todistivat, että hän oli Jumalan todellinen Poika, Jumala itse. Hän oli Jumala, joka oli nyt tullut kansansa Israelin ja kaikkien maailman kansojen kuninkaaksi. Niinpä kristityt tunnustivat: Jeesus Kristus on Herra. Jeesus on se, Jumala, josta Vanha testamentti puhuu Herrana, ja hän on voideltu kuningas.

Valtansa Jeesus ilmaisee ylösnousemuksen jälkeen tutussa käskyssä tehdä opetuslapsia kastamalla ja opettamalla: Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, kastamalla heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettamalla heitä pitämään kaikki, mitä minä olen käskenyt teidän pitää. Ja katso, minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun asti. (Matt. 28:18-20). Hänellä on taivaallisena Kuninkaana kaikki valta. Missä ja miten hän käyttää valtaansa? Miten hän hallitsee kuninkaana? Hän hallitsee, kun apostolinen virka seurakunnassa kastaa ihmisiä, kun kirkko opettaa Jeesuksen sanoja. Jeesus hallitsee ja on seurakuntansa kanssa kaikki päivät tämän maailmanajan loppuun asti. Tämä läsnäolo on kaikista käsinkosketeltavimmalla tavalla läsnä Herramme ruumiissa ja veressä ehtoollispöydässä.

Kts. lisää: Jeesus Kristus ja kristologia


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos