17.4.2024 •

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

1. sunnuntai pääsiäisestä, Quasimodogeniti

7.4

Päivän evankeliumiteksti alkaa Vapahtajan tervehdyksellä omilleen: ”Rauha Teille”! Se on rauhan tervehdys kaikkien aikojen kristityille, jotka vuosisadasta toiseen saavat olla kuuntelemassa sanan ääressä taivaallisesta ihmeestä ensimmäisen kristillisen pääsiäisen tapahtumista. Ylösnoussut Jeesus Kristus ei ole mikään aave tai henki, hän on ruumiillisesti totisesti ylösnoussut ja aterioi oppilaidensa seurassa. Rauhan aihe löytyy Kristuksen haavojen jäljistä. Käsiin, jotka paransivat sairaita, nostivat alaspainettuja ja kantoivat heikkoja, olivat piirtyneet naulojen lävistyksen jäljet. Jalat, jotka vaelsivat vanhurskauden teitä ja kuljettivat Mestaria kärsivien ja hylättyjen luokse olivat nyt verihaavojen arpeuttamat. Totisesti Hän on haavoitettu meidän rikkomustemme tähden, hänen haavainsa kautta olemme parannetut.

Hänen Henkensä avaa ymmärryksemme näkemään, miten Mooses, profeetat ja psalmit jo ennakoiden tästä kaikesta kertoivat ja näin vahvistavat koko Raamatun jumalallisuutta. Parannuksen tekemisen syntien anteeksiantamisen ilonsanoman julistaminen on uskottu hänen seuraajilleen alkaen Jerusalemista aina maan ääriin asti. Omissa voimissa ja viisaudessa ei hänen todistajiensa tarvitse lähteä. Lupaus helluntain ihmeestä ja pukemisesta voimalla korkeuksista sai pysymään Jerusalemissa, sen jälkeen maailma oli avoin ja työ edelleen jatkuu, kunnes Hän tulee takaisin. Paavalikin kirjoittaa korinttolaisille: ”Sillä minä olin päättänyt olla teidän tykönänne tuntematta mitään muuta paitsi Kristuksen Jeesuksen, ja Hänet ristiinnaulittuna.”


Kynttilöitä: 4 Liturginen väri: valkoinen.3. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: 1. Piet. 2:2 Psalmi: Ps. 116:1–9 Hallelujasäe: Joh. 20:26
1. lukukappale: Sak. 8:12–13 2. lukukappale: Ap. t. 13:23–33 Evankeliumi: Luuk. 24:36–49


1. lukukappale
Sak. 8:12–13
Sillä rauhan kylvö kylvetään, viiniköynnös antaa hedelmänsä, maa antaa satonsa, taivas antaa kasteensa, ja tämän kansan jäännökselle minä annan perintöosaksi kaiken tämän. Ja niinkuin te olette olleet kirouksena pakanakansain seassa, te Juudan heimo ja Israelin heimo, niin te, kun minä teidät vapahdan, tulette olemaan siunauksena. Älkää peljätkö, olkoot teidän kätenne lujat.

 

2. lukukappale
Ap. t. 13:23–33
Tämän jälkeläisistä on Jumala lupauksensa mukaan antanut tulla Jeesuksen Israelille Vapahtajaksi, sittenkuin Johannes ennen hänen tuloansa oli saarnannut parannuksen kastetta kaikelle Israelin kansalle. Mutta kun Johannes oli juoksunsa päättävä, sanoi hän: ’En minä ole se, joksi minua luulette; mutta katso, minun jälkeeni tulee se, jonka kenkiä minä en ole arvollinen jaloista riisumaan’.
Miehet, veljet, te Aabrahamin suvun lapset, ja te, jotka Jumalaa pelkäätte, meille on tämän pelastuksen sana lähetetty. Sillä koska Jerusalemin asukkaat ja heidän hallitusmiehensä eivät Jeesusta tunteneet, niin he tuomitessaan hänet myös toteuttivat profeettain sanat, joita kunakin sapattina luetaan; ja vaikka he eivät löytäneet mitään, mistä hän olisi kuoleman ansainnut, anoivat he Pilatukselta, että hänet surmattaisiin. Ja kun he olivat täyttäneet kaiken, mikä hänestä on kirjoitettu, ottivat he hänet alas puusta ja panivat hautaan. Mutta Jumala herätti hänet kuolleista. Ja hän ilmestyi useina päivinä niille, jotka olivat tulleet hänen kanssansa Galileasta Jerusalemiin ja jotka nyt ovat hänen todistajansa kansan edessä.
Ja me julistamme teille sen hyvän sanoman, että Jumala on isille annetun lupauksen täyttänyt meidän lapsillemme, herättäen Jeesuksen, niinkuin myös toisessa psalmissa on kirjoitettu: ’Sinä olet minun Poikani, tänä päivänä minä olen sinut synnyttänyt’.

 

Evankeliumi
Luuk. 24:36–49
Mutta heidän tätä puhuessaan Jeesus itse seisoi heidän keskellään ja sanoi heille: ”Rauha teille!” Niin heidät valtasi säikähdys ja pelko, ja he luulivat näkevänsä hengen. Mutta hän sanoi heille: ”Miksi olette hämmästyneet, ja miksi nousee sellaisia ajatuksia teidän sydämeenne? Katsokaa minun käsiäni ja jalkojani ja nähkää, että minä itse tässä olen. Kosketelkaa minua ja katsokaa, sillä ei hengellä ole lihaa eikä luita, niinkuin te näette minulla olevan.” Ja tämän sanottuaan hän näytti heille kätensä ja jalkansa. Mutta kun he eivät vielä uskoneet, ilon tähden, vaan ihmettelivät, sanoi hän heille: ”Onko teillä täällä jotakin syötävää?” Niin he antoivat hänelle palasen paistettua kalaa. Ja hän otti ja söi heidän nähtensä. Ja hän sanoi heille: ”Tätä tarkoittivat minun sanani, kun minä puhuin teille ollessani vielä teidän kanssanne, että kaiken pitää käymän toteen, mikä minusta on kirjoitettu Mooseksen laissa ja profeetoissa ja psalmeissa”. Silloin hän avasi heidän ymmärryksensä käsittämään kirjoitukset.
Ja hän sanoi heille: ”Niin on kirjoitettu, että Kristus oli kärsivä ja kolmantena päivänä nouseva kuolleista, ja että parannusta syntien anteeksisaamiseksi on saarnattava hänen nimessänsä kaikille kansoille, alkaen Jerusalemista. Te olette tämän todistajat. Ja katso, minä lähetän teille sen, jonka minun Isäni on luvannut; mutta te pysykää tässä kaupungissa, kunnes teidän päällenne puetaan voima korkeudesta.”

 

Rukoukset
1. Isä, kaikkivaltias Jumala! Suo meidän, jotka olemme juuri ilolla viettäneet pääsiäistä, parantaa elämämme sinun armosi avulla. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta.

2. Herra Jumala, taivaallinen Isä! Me kiitämme sinua sanomattoman suuresta armostasi, kun olet Poikasi Jeesuksen Kristuksen kautta säätänyt meille lohdutukseksi autuuden evankeliumin ja pyhät sakramentit, että me niissä löytäisimme syntien anteeksiantamisen. Me rukoilemme sinua: anna Pyhä Henkesi sydämiimme, että uskoisimme sanasi ja vahvistuisimme uskossa pyhien sakramenttien kautta. Tätä rukoilemme sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, nimessä.

3. Rauhan Jumala! Me kiitämme sinua siitä, että olet nostanut kuolleista hänet, joka iankaikkisen liiton veren kautta on lampaiden suuri paimen, Herramme Jeesuksen. Me rukoilemme sinua: tee meidät kykeneviksi kaikkeen hyvään voidaksemme toteuttaa sinun tahtosi. Pyhitä koko olemuksemme, että henkemme, sielumme ja ruumiimme säilyisi nuhteettomana hänen tuloonsa. Anna meille yhä runsaammin rauhasi, joka ylittää kaiken ymmärryksen, ja johdata meidät Pyhän Henkesi kautta kerran iäisiin rauhan asuintoihin. Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme kautta.

 

Päivän psalmi

Antifoni:
1. Piet. 2:2
Ja halatkaa niinkuin vastasyntyneet lapset sanan väärentämätöntä |maitoa, *
että te sen kautta kasvaisitte |pelastukseen.

 

Psalmi:
Ps. 116:1–9

Minä rakastan |Herraa, *
sillä hän kuulee minun ääneni ja |rukoukseni;

sillä hän on kallistanut korvansa minun |puoleeni, *
ja minä huudan häntä avuksi kaiken |elinaikani.

Kuoleman paulat piirittivät minut, tuonelan ahdistukset kohtasivat |minua; *
minä jouduin |hätään ja murheeseen.

Mutta minä huusin avukseni Herran |nimeä: *
”Oi Herra, pelasta |minun sieluni!”

Herra on armollinen ja |vanhurskas, *
meidän Juma|lamme on laupias.

Herra varjelee yksin|kertaiset; *
minä olin viheliäinen, mutta hän |auttoi minua.

Palaja, sieluni, takaisin |lepoosi, *
sillä Herra on tehnyt |sinulle hyvin.

Sillä sinä olet pelastanut minun sieluni kuole|masta, *
minun silmäni kyynelistä, jalkani |kompastumasta.

Minä saan vaeltaa Herran kasvojen |edessä *
elä|vien maassa.

Kunnia Isälle ja |Pojalle *
ja |Pyhälle Hengelle,

niin kuin oli alussa, nyt on ja |aina, *
iankaikkisesta ian|kaikkiseen. Aamen.

Tiedot

Päivämäärä:
7.4
Tapahtumaluokat:
,


Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos