24.5.2024 •

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

2. adventtisunnuntai

4.12.2022

Kun ensimmäinen adventtisunnuntai puhui Jeesuksen tulemisesta nöyrällä ja salatulla tavalla, niin toinen adventtisunnuntai kertoo Kuninkaasta, joka tulee voimalla ja vallalla aikojen lopulla. Tämäkin sunnuntai on näin yhteydessä tuomiosunnuntaihin. Toisena adventtisunnunaina seurakunnalle kuuluu Jeesuksen käsky ja kutsu kilvoitella uskossa odottaessamme Hänen saapumistaan. Tullessaan Hän murskaa näkyvällä tavalla kaikki vihollisensa, pimeyden turmiovallat ja lahjoittaa voiton kaikille kristityilleen.

Päivän evankeliumissa (Luuk. 12:35–40) Jeesus puhuu opetuslapsilleen ja käskee heidän olla valmiina Hänen paluuseensa. Tähän valmiina olemiseen kuuluu tässä kohden se, että ”kupeet ovat vyötettyinä ja lamput palamassa”. Tämä merkitsee valmiina olemista palvelua varten. Kristuksen Kirkon, varsinkin sen palvelijoiden eli pastorien tulee olla valmiina palvelemaan Hänen seurakuntaansa. Seurakunnan paimenille on tämä tehtävä käsketty ja osoitettu. Käsky olla valmiina kuuluu myös kaikille kristityille, ei vain pastoreille. Me emme tiedä Jeesuksen paluun hetkeä, joten olemme jatkuvasti valmiina. Valmiina valaisemaan elinpiiriämme, erityisesti seurakuntaamme Sanan valolla. Olemme valmiina ”kupeet vyötettyinä” eli turhista asioista vapaina. ”Kupeiden vyöttäminen” kuvaa evankeliumitekstin kirjoittamisajan tapaa nostaa raskaat vaatteiden helmat ja sitoa ne vyöllä riittävän ylös, jotta voidaan rientää sinne tänne tärkeissä askareissa. Molempia siis tarvitaan valmiina olemiseen; Jumalan Sanaa ja seurakunnan palvelemista kukin omalla paikallaan.

Jeesus lupaa evankeliumissa ihmeellisen asian. Nimittäin sen, että Hän itse palvelee seurakuntaansa! Tämä tapahtuu jo täällä ajassa seurakunnan kokoontuessa jumalanpalvelukseen, erityisesti ehtoollispöydässä. Herra Jeesus, Kunnian Kuningas, palvelee seurakunnan paimenen kautta kaikkia palvelijoitaan omassa pöydässään. Kun Hän tulee näkyvässä kunniassaan, Hän istuttaa meidät juhlapöytäänsä omissa häissään. Kristuksen Kirkko, seurakunnan jumalanpalvelus ja siihen kokoontunut juhlaväki ennakoi näin sitä ikuisuutta, jolloin Jumalan palvelijat ovat Hänen päättymättömissä häissään, joita Jumalan Karitsa on mennyt valmistamaan.


Kynttilöitä: 2 Liturginen väri: violetti tai sininen. 2. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: Ps. 80:2–3 Psalmi: Ps. 80:15–20 Hallelujasäe Ps. 122:1 tai Ps. 126:3
1. lukukappale: Jes. 35:3–6 2. lukukappale: Hepr. 10:35–39 Evankeliumi: Luuk. 12:35–40


1. lukukappale: Jes. 35:3–6
Vahvistakaa hervonneet kädet, voimistakaa horjuvat polvet. Sanokaa hätääntyneille sydämille: ”Olkaa lujat, älkää peljätkö. Katso, teidän Jumalanne! Kosto tulee, Jumalan rangaistus. Hän tulee ja pelastaa teidät.” Silloin avautuvat sokeain silmät ja kuurojen korvat aukenevat. Silloin rampa hyppii niinkuin peura ja mykän kieli riemuun ratkeaa; sillä vedet puhkeavat erämaahan ja aromaahan purot.

 

2. lukukappale: Hepr. 10:35–39
Älkää siis heittäkö pois uskallustanne, jonka palkka on suuri. Sillä te tarvitsette kestäväisyyttä, tehdäksenne Jumalan tahdon ja saadaksenne sen, mikä luvattu on.
Sillä ”vähän, aivan vähän aikaa vielä, niin tulee hän, joka tuleva on, eikä viivyttele; mutta minun vanhurskaani on elävä uskosta, ja jos hän vetäytyy pois, ei minun sieluni mielisty häneen”.
Mutta me emme ole niitä, jotka vetäytyvät pois omaksi kadotuksekseen, vaan niitä, jotka uskovat sielunsa pelastukseksi.

 

Evankeliumi: Luuk. 12:35–40
Jeesus sanoo:
”Olkoot teidän kupeenne vyötetyt ja lamppunne palamassa; ja olkaa te niiden ihmisten kaltaiset, jotka herraansa odottavat, milloin hän palajaa häistä, että he hänen tullessaan ja kolkuttaessaan heti avaisivat hänelle. Autuaat ne palvelijat, jotka heidän herransa tullessaan tapaa valvomasta! Totisesti minä sanon teille: hän vyöttäytyy ja asettaa heidät aterioimaan ja menee ja palvelee heitä. Ja jos hän tulee toisella yövartiolla tai kolmannella ja havaitsee heidän näin tekevän, niin autuaat ovat ne palvelijat.
Mutta se tietäkää: jos perheenisäntä tietäisi, millä hetkellä varas tulee, hän ei sallisi taloonsa murtauduttavan. Niin olkaa tekin valmiit, sillä sinä hetkenä, jona ette luule, Ihmisen Poika tulee.”

 

Rukoukset
1. Herra Jumala! Herätä sydämemme ja auta meitä valmistamaan tietä ainoalle Pojallesi Jeesukselle Kristukselle. Opeta meitä, että me hänen tulemistaan odottaessamme palvelisimme puhtaalla mielellä sinua, joka elät ja hallitset iankaikkisesta iankaikkiseen.

2. Herra Jumala, taivaallinen Isä, joka olet Poikasi kautta ilmoittanut meille, että taivas ja maa hukkuvat, meidän kuolleet ruumiimme nousevat jälleen ylös ja me kaikki joudumme tuomittaviksi! Me rukoilemme sinua: pidä meidät Pyhän Henkesi kautta sanassasi ja oikeassa uskossa. Varjele meitä armollisesti synnistä ja lohduta meitä kaikissa kiusauksissa, ettemme turruttaisi sydämiämme juopottelulla, päihtymyksellä ja jokapäiväisen elämän huolilla. Auta meitä olemaan aina raittiita, valvomaan ja rukoilemaan, niin että luotamme lujasti armoosi, odotamme ilolla Poikasi tulemista ja perimme hänen kauttaan iankaikkisen autuuden.

 

Päivän psalmi

Antifoni: Ps. 80:2–3
Kuuntele, Israelin paimen, ilmesty |kirkkaudessasi.*
herätä voimasi, tule mei|dän avuksemme.

Psalmi: Ps. 80:15–20
Jumala Sebaot, |käänny takaisin,*
katso alas tai|vaasta ja näe;

ota hoitaaksesi tämä viinipuu ja suojaa se, minkä sinun oikea kä|tesi istutti,*
tämä taimi, jonka kasvatit suureksi it|seäsi varten.

Se on tulen polttama, |se on karsittu.*
He hukkuvat sinun kasvoje|si uhkauksesta.

Kätesi suojelkoon sinun oikean kä|tesi miestä, *
ihmislasta, jonka kasvatit suureksi it|seäsi varten.

Silloin me emme si|nusta luovu. *
Suo meidän elää, niin me huudamme sinun nimeä|si avuksemme.

Herra, Jumala Sebaot, saata meidät |entisellemme, *
valista kasvosi, niin me au|tetuiksi tulemme.

Kunnia Isäl|le ja Pojalle *
ja |Pyhälle Hengelle,

niin kuin oli alussa, nyt |on ja aina, *
iankaikkisesta ian|kaikkiseen. Aamen.

Tiedot

Päivämäärä:
4.12.2022
Tapahtumaluokat:
,


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos