14.7.2024 •

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Itsenäisyyspäivä

6.12.2022

Kristus vapauttaa suurimmasta pakkovallasta
Itsenäisyyspäivän evankeliumissa Joh 8:31-34 Herramme ei puhu varsinaisesti yhteiskunnallisesta vapaudesta tai itsenäisyydestä. Hän puhuu vieläkin suuremmista asioista: vapaudesta synnistä, Perkeleestä ja kuolemasta (8:24,51).

Poliittisesti juutalaiset olivat olleet nujerrettuja, nyt he olivat Rooman vallan alla. He janosivat vapautta. Mutta Jeesus halusi vapauttaa heidät suurimmasta pakkovallasta, synnin orjuudesta. ”Jos Poika tekee teidät vapaiksi, niin te tulette todellisesti vapaiksi.”

Kun isiemme maata ja itsenäistä valtiotamme alettiin rakentamaan, oli selvää, että lainsäädännön tulee nousta kristillisen normiston pohjalta. Rakennettiin oikeus- ja yhteiskuntajärjestystä, jossa myös kristilliset arvot näkyvät. Tällä on ollut suuri Jumalan siunaus ja tällä tiellä tulisi määrätietoisesti myös jatkaa.

Mutta me elämme ja toimimme hyvin järjestäytyneessä yhteiskunnassakin aina sen keskellä, että synti, kuolema ja Perkele toimivat ja pääsevät usein jopa mielettömiin mittasuhteisiin.

Karitsan lippu liehuu maailman loppuun asti
Itsenäisyyden saavuttamisen jälkeen alkoi oman lipun suunnitteleminen. Toukokuussa 1918 eduskunta hyväksyi siniristilippumme Suomen viralliseksi lipuksi. Lippu saa olla muistuttamassa Kristuksen pelastusteosta ja Jumalan sanan totuudesta.

Olemme eettisissä valintatilanteissa yhtenään. Emme voi ratkaista yhteiskuntamme kysymyksiä emmekä edes omia henkilökohtaisia asioitamme vain noudattamalla yleistä kehotusta: ”Kuuntele sydämesi ääntä!” Kristittyinä etsimme totuutta Jumalan sanasta. Mikä on Jumalan tahto? Miten hän neuvoo kymmenessä käskyssään meitä toimimaan? Psalmista sanoo Jumalasta: “Totuutta sinä tahdot salatuimpaan saakka.” Jumalan lupaukset pitävät maailman loppuun asti: “Herra on lähellä …kaikkia niitä, jotka totuudessa häntä avuksensa huutavat.”

Rovasti K. W. Tamminen saarnaa Kristuksen evankeliumia laulussaan: ”Karitsan lippu johtaa joukkoamme, me eespäin käymme siihen katsoen. On Jeesus Kristus kuollut puolestamme, hän meidät päästi alta syntien. Hän raskaat kuormamme on kantanut. Ja orjankahleet katkaissut.” Tämä Karitsan lippu liehuu maailman loppuun asti. Ja se liehuu Suomessammekin. Yhä on meidänkin keskellämme oikeita alttareita ja saarnatuoleja, joiden äärellä Jeesus Kristus päästää synneistä, puhdistaa, ruokkii ja vie perille.

Ei voi olla mitään suurempaa vapautta täällä maailmassa kuin olla sidottuna Kristukseen ja hänen sanaansa.


Kynttilöitä: 4 Liturginen väri: valkoinen 2. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: Ps. 96:11–12 tai Ps. 16:6 Psalmi: Ps. 96:1–9 tai Ps. 121 Hallelujasäe Ps. 135:13 (–14)
1. lukukappale: 5. Moos. 8:10–17 tai Saarn. 9:13–18 2. lukukappale: Jaak. 3:13–18 tai Ap. t. 17:24–30 Evankeliumi: Joh. 8:31–36 tai Matt. 20:25–28 – Vaihtoehtoisia saarnatekstejä – 2. Moos. 23:1–9 – 5. Moos. 4:32–35 – 1. Aik. 29:10–14 – 2. Aik. 1:7–12 – Jes. 40:12–17 – Jes. 43:16–19 21 – Ef. 6:10–18.


1. lukukappale
5. Moos. 8:10–17
Kun sinä syöt ja tulet ravituksi, niin ylistä Herraa, sinun Jumalaasi, siitä hyvästä maasta, jonka hän on antanut sinulle. Varo, ettet unhota Herraa, sinun Jumalaasi, ja muista noudattaa hänen käskyjänsä, oikeuksiansa ja säädöksiänsä, jotka minä tänä päivänä sinulle annan.
Kun sinä syöt ja tulet ravituksi, kun rakennat kauniita taloja ja asut niissä, kun karjasi ja lampaasi lisääntyvät ja kun hopeasi ja kultasi lisääntyy ja kaikki, mitä sinulla on, lisääntyy, niin älköön sydämesi ylpistykö, äläkä unhota Herraa, sinun Jumalaasi, joka vei sinut pois Egyptin maasta, orjuuden pesästä, kuljetti sinua suuressa ja hirmuisessa, myrkyllisten käärmeiden ja skorpionien ja kuivien, vedettömien maiden erämaassa, vuodatti sinulle vettä kovasta kalliosta ja antoi erämaassa sinulle mannaa syödä, jota sinun isäsi eivät tunteneet – nöyryyttääksensä ja koetellaksensa sinua ja lopuksi sinulle hyvää tehdäksensä. Älä ajattele sydämessäsi: ‘Oma voimani ja oman käteni väkevyys on hankkinut minulle tämän rikkauden’

TAI
Saarn. 9:13–18
Tämänkin minä tulin näkemään viisaudeksi auringon alla, ja se oli minusta suuri:
Oli pieni kaupunki ja siinä miehiä vähän. Ja suuri kuningas tuli sitä vastaan, saarsi sen ja rakensi sitä vastaan suuria piiritystorneja. Mutta siellä oli köyhä, viisas mies, ja hän pelasti kaupungin viisaudellaan. Mutta ei kukaan ihminen muistanut sitä köyhää miestä. Niin minä sanoin:
Viisaus on parempi kuin voima, mutta köyhän viisautta halveksitaan, eikä hänen sanojansa kuulla. Viisaitten sanat, hiljaisuudessa kuullut, ovat paremmat kuin tyhmäin päämiehen huuto. Viisaus on parempi kuin sota-aseet, mutta yksi ainoa syntinen saattaa hukkaan paljon hyvää.

 

2. lukukappale
Jaak. 3:13–18
Kuka on viisas ja ymmärtäväinen teidän joukossanne? Tuokoon hän näkyviin tekonsa hyvällä vaelluksellaan viisauden sävyisyydessä. Mutta jos teillä on katkera kiivaus ja riitaisuus sydämessänne, niin älkää kerskatko älkääkä valhetelko totuutta vastaan. Tämä ei ole se viisaus, joka ylhäältä tulee, vaan se on maallista, sielullista, riivaajien viisautta. Sillä missä kiivaus ja riitaisuus on, siellä on epäjärjestys ja kaikkinainen paha meno. Mutta ylhäältä tuleva viisaus on ensiksikin puhdas, sitten rauhaisa, lempeä, taipuisa, täynnä laupeutta ja hyviä hedelmiä, se ei epäile, ei teeskentele. Vanhurskauden hedelmä kylvetään rauhassa rauhan tekijöille.

TAI
Ap. t. 17:24–30
Paavali puhui:
Jumala, joka on tehnyt maailman ja kaikki, mitä siinä on, hän, joka on taivaan ja maan Herra, ei asu käsillä tehdyissä temppeleissä, eikä häntä voida ihmisten käsillä palvella, ikäänkuin hän jotakin tarvitsisi, hän, joka itse antaa kaikille elämän ja hengen ja kaiken. Ja hän on tehnyt koko ihmissuvun yhdestä ainoasta asumaan kaikkea maanpiiriä ja on säätänyt heille määrätyt ajat ja heidän asumisensa rajat, että he etsisivät Jumalaa, jos ehkä voisivat hapuilemalla hänet löytää – hänet, joka kuitenkaan ei ole kaukana yhdestäkään meistä;
Sillä hänessä me elämme ja liikumme ja olemme, niinkuin myös muutamat teidän runoilijoistanne ovat sanoneet: ‘Sillä me olemme myös hänen sukuansa’. Koska me siis olemme Jumalan sukua, emme saa luulla, että jumaluus on samankaltainen kuin kulta tai hopea tai kivi, sellainen kuin inhimillisen taiteen ja ajatuksen kuvailema.
Noita tietämättömyyden aikoja Jumala on kärsinyt, mutta nyt hän tekee tiettäväksi, että kaikkien ihmisten kaikkialla on tehtävä parannus.

 

Evankeliumi
Joh. 8:31–36
Niin Jeesus sanoi niille juutalaisille, jotka uskoivat häneen: “Jos te pysytte minun sanassani, niin te totisesti olette minun opetuslapsiani; ja te tulette tuntemaan totuuden, ja totuus on tekevä teidät vapaiksi”. He vastasivat hänelle: “Me olemme Aabrahamin jälkeläisiä emmekä ole koskaan olleet kenenkään orjia. Kuinka sinä sitten sanot: ‘Te tulette vapaiksi’?” Jeesus vastasi heille: “Totisesti, totisesti minä sanon teille: jokainen, joka tekee syntiä, on synnin orja. Mutta orja ei pysy talossa iäti; Poika pysyy iäti. Jos siis Poika tekee teidät vapaiksi, niin te tulette todellisesti vapaiksi.

TAI
Matt. 20:25–28
Mutta Jeesus kutsui heidät tykönsä ja sanoi: “Te tiedätte, että kansojen ruhtinaat herroina niitä hallitsevat, ja että mahtavat käyttävät valtaansa niitä kohtaan. Näin älköön olko teillä keskenänne, vaan joka teidän keskuudessanne tahtoo suureksi tulla, se olkoon teidän palvelijanne, ja joka teidän keskuudessanne tahtoo olla ensimmäinen, se olkoon teidän orjanne; niinkuin ei Ihmisen Poikakaan tullut palveltavaksi, vaan palvelemaan ja antamaan henkensä lunnaiksi monen edestä.”

 

Rukoukset
1. Herra Jumala, taivaallinen Isä! Me kiitämme sinua siitä, että olet armollisesti antanut meidän elää tähän asti hyvässä rauhassa ja varjellut meitä sodista. Me rukoilemme sinua: anna meille vastedeskin armosi, niin että eläisimme sinun pelossasi ja mielesi mukaan emmekä antaisi synneillämme syytä rauhattomuuteen ja muuhun rangaistukseen. Hallitse ja johdata esivaltaamme, ettei se estäisi meitä tottelemasta sinua vaan edistäisi sinun pelkoasi, niin että meillä olisi yhä runsaampi siunaus ja menestys. Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta.

2. Kaikkivaltias Jumala! Siunaa kaikkea esivaltaa ja anna armosi, että se sinun palvelijanasi rakastaisi oikeutta ja vanhurskautta ja käyttäisi sinun lakiasi ihmisten keskuudessa. Varjele meitä riidasta ja eripuraisuudesta. Anna armosi, että rakastaisimme ja noudattaisimme sitä, mikä on totta ja oikeaa. Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta.

 

Päivän Psalmi
Antifoni:
Ps. 96:11–12
Iloitkoot taivaat, ja riemuitkoon maa; pauhatkoon meri ja kaikki, mitä |siinä on.*
Ihastukoot kedot ja kaikki, mitä kedolla on, riemuitkoot silloin |kaikki metsän puut

TAI:
Ps. 16: 6
Arpa lankesi minulle ihanasta |maasta,*
ja kaunis on minun |perintöosani.

Psalmi:
Ps. 96: 1–9
Veisatkaa Herralle |uusi virsi,*
veisatkaa |Herralle, kaikki maa.

Veisatkaa Herralle, ylistäkää hänen nime|änsä.*
Julistakaa päivästä päivään hänen pelastus|tekojansa,

ilmoittakaa pakanain seassa hänen kunni|aansa,*
hänen ihmeitänsä kaikkien |kansojen seassa.

Sillä Herra on suuri ja sangen ylis|tettävä,*
hän on peljättävä yli |kaikkien jumalain.

Sillä kaikki kansojen jumalat ovat epäjuma|lia,*
mutta Herra on |tehnyt taivaat.

Herraus ja kunnia on hänen kasvojensa |edessä,*
kiitos ja ylistys hänen |pyhäkössänsä.

Antakaa Herralle, te kansojen suku|kunnat,*
antakaa Herralle kunni|a ja väkevyys.

Antakaa Herralle hänen nimensä |kunnia,*
tuokaa lahjoja, tulkaa hänen esi|kartanoihinsa.

Kumartakaa Herraa pyhässä kaunis|tuksessa,*
vaviskaa hänen kasvojensa |edessä, kaikki maa.

Kunnia Isälle ja |Pojalle*
ja |Pyhälle Hengelle,

niin kuin oli alussa, nyt on ja |aina,*
iankaikkisesta ian|kaikkiseen. Aamen.

TAI:
Ps. 121
Minä nostan silmäni vuoria |kohti:*
mistä tulee |minulle apu?

Apu minulle tulee |Herralta,*
joka on tehnyt |taivaan ja maan.

Hän ei salli sinun jalkasi |horjua,*
sinun varjeli|jasi ei torku.

Katso, hän, joka Israelia |varjelee,*
ei torku |eikä nuku.

Herra on sinun varjeli|jasi,*
Herra on suojaava varjosi sinun oikealla |puolellasi.

Ei polta sinua aurinko |päivällä,*
ei|kä kuu yöllä.

Herra varjelee sinut kaikesta |pahasta,*
hän varjelee |sinun sielusi.

Herra varjelee sinun lähtemisesi ja tulemi|sesi,*
nyt ja ian|kaikkisesti.

Kunnia Isälle ja |Pojalle*
ja |Pyhälle Hengelle,

niin kuin oli alussa, nyt on ja |aina,*
iankaikkisesta ian|kaikkiseen. Aamen.

Tiedot

Päivämäärä:
6.12.2022
Tapahtumaluokat:
,


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos