24.6.2024 •

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Hiljaisen viikon tiistai

12.4.2022

Kolmannen ahdin aiheena (katso ahti-saarnoista edellisen päivän johdannosta) on Jeesuksen kuulustelu niin suuren neuvoston, Pilatuksen kuin Herodeksenkin edessä. Evankelista Luukkaan mukaan otettuaan Jeesuksen kiinni, hänen vangitsijansa aloittavat heti kiduttamisen. Helposti meiltä näinä väkivaltaviihteen aikoina unohtuu, kuinka nuo ihmiset ”jotka pitivät Jeesusta kiinni, pilkkasivat häntä ja pieksivät häntä. Ja he peittivät hänen kasvonsa ja kysyivät häneltä sanoen: ”Profetoi, kuka se on, joka sinua löi!” Jeesus joutuu siis jo kidutettuna hallitsijoiden eteen; tämä kielii kaiken suunnitelmallisuudesta.

Jeesus on kolmenlaisten hallitusmiesten edessä kuulusteltavana: ensin hengellisten hallitsijoiden, sitten maan valtaajan edustajan ja kolmanneksi vasallihallitsijan. Omalla tavallaan kaikki nämä vallanpitäjät kertovat myös siitä, kuinka valheellinen Jeesuksen kuulustelu on.

Ylipappeja olisi pitänyt olla Mooseksen lain mukaan yksi kerrallaan, mutta heitä oli käytännössä kaksi. Ylipapit ovat saddukeuksia, jotka eivät uskoneet mm. ylösnousemukseen tai enkeleihin. Heidän uskonnossaan temppeli ja sen rituaalit olivat tärkeitä; he vaikuttavat oman aikansa liberaaliteologeilta. Nyt he kuulustelevat häntä, joka on ylösnousemus ja elämä sekä Herran Sebaotin sotajoukon päällikkö.

Pilatus oli pakana, joka oli kuuluisa turmeltuneisuudestaan ja julmuudestaan. Hänellä on hyvä käsitys siitä, että tässä ollaan vehkeilemässä tätä Jeesus Nasaretilaista vastaan. Oikeasti Pilatusta ei koko juttu kiinnostanut ja hän haluaisi vain Jeesuksesta eroon. Häntä kiinnosti oma asemansa maaherrana. Pilatus, Jumalan kansan alistajien edustaja, on tässä kuulustelemassa Israelin kuningasta, taivaan ja maan Herraa.

Herodes taas oli niin sanottu kuningas; käytännössä hänellä ei ollut juuri valtaa. Roomalaiset käyttivät häntä hyväkseen pitäessään kansaa aisoissa. Herodes oli idumealainen, ei siis juutalainen. Hänen ei olisi pitänyt olla edes Jumalan valitun kansan kuninkaana. Nyt hän pilkkaa edessään seisovaa Jumalan Poikaa, todellista maan hallitsijaa.

Näemme kuinka Jeesus on alentanut itsensä. Häntä viedään vangittuna ja sidottuna paikasta toiseen kuin tahdottomana. Jeesus olisi voinut milloin tahansa lyödä maahan nämä kaikki erilaiset vallanpitäjät. Hän ei kuitenkaan tehnyt niin, koska hänen tehtäväään oli sovittaa koko maailman synti; myös näiden hallitsijoiden synti. Kuningasten kuningas on kätkeytynyt rikollisen hahmoon, jota kidutetaan ja pilkataan kunkin ihmisen syntisten halujen mukaan.


Kynttilöitä: 3 Liturginen väri: violetti tai sininen.1. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: Ps. 71:4 Psalmi: Ps. 69:2–5 (7–10)
1. lukukappale: Jes. 52:13–15 2. lukukappale: 1. Kor. 1:18–19 Evankeliumi: Luuk. 22:63–23:12


1. lukukappale

Jes. 52:13–15

Katso, minun palvelijani menestyy, hän on nouseva, kohoava ja sangen korkea oleva. Niinkuin monet kauhistuivat häntä – sillä niin runneltu, ei enää ihmisenkaltainen, oli hänen muotonsa, hänen hahmonsa ei ollut ihmislasten hahmo – niin hän on saattava ihmetyksiin monet kansat, hänen tähtensä kuninkaat sulkevat suunsa. Sillä mitä heille ei ikinä ole kerrottu, sen he saavat nähdä, mitä he eivät ole kuulleet, sen he saavat havaita.

 

2. lukukappale

1. Kor. 1:18–19

Sillä sana rististä on hullutus niille, jotka kadotukseen joutuvat, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima. Onhan kirjoitettu: ”Minä hävitän viisasten viisauden, ja ymmärtäväisten ymmärryksen minä teen mitättömäksi”.

 

Evankeliumi

Luuk. 22:63–23:12

Ja miehet, jotka pitivät Jeesusta kiinni, pilkkasivat häntä ja pieksivät häntä. Ja he peittivät hänen kasvonsa ja kysyivät häneltä sanoen: ”Profetoi, kuka se on, joka sinua löi!” Ja paljon muita herjaussanoja he puhuivat häntä vastaan. Ja päivän valjetessa kansan vanhimmat ja ylipapit ja kirjanoppineet kokoontuivat ja veivät hänet neuvostonsa eteen ja sanoivat: ”Jos sinä olet Kristus, niin sano se meille”. Hän vastasi heille: ”Jos minä teille sanon, niin te ette usko; ja jos kysyn, ette vastaa. Mutta tästedes Ihmisen Poika on istuva Jumalan voiman oikealla puolella.” Silloin he kaikki sanoivat: ”Sinä siis olet Jumalan Poika?” Hän vastasi heille: ”Tepä sen sanotte, että minä olen”. Niin he sanoivat: ”Mitä me enää todistusta tarvitsemme? Sillä me itse olemme kuulleet sen hänen omasta suustansa.” Ja he nousivat, koko joukko, ja veivät hänet Pilatuksen eteen. Ja he alkoivat syyttää häntä sanoen: ”Tämän me olemme havainneet villitsevän kansaamme, kieltävän antamasta veroja keisarille ja sanovan itseään Kristukseksi, kuninkaaksi”. Niin Pilatus kysyi häneltä sanoen: ”Oletko sinä juutalaisten kuningas?” Hän vastasi hänelle ja sanoi: ”Sinäpä sen sanot”. Pilatus sanoi ylipapeille ja kansalle: ”En minä löydä mitään syytä tässä miehessä”. Mutta he ahdistivat yhä enemmän ja sanoivat: ”Hän yllyttää kansaa opettaen kaikkialla Juudeassa, Galileasta alkaen tänne asti”. Mutta kun Pilatus sen kuuli, kysyi hän, oliko mies galilealainen. Ja saatuaan tietää hänen olevan Herodeksen hallintoalueelta hän lähetti hänet Herodeksen eteen, joka hänkin niinä päivinä oli Jerusalemissa. Kun Herodes näki Jeesuksen, ihastui hän suuresti; sillä hän oli jo kauan aikaa halunnut nähdä häntä, koska oli kuullut hänestä, ja hän toivoi saavansa nähdä häneltä jonkin ihmeen. Ja hän teki Jeesukselle monia kysymyksiä; mutta tämä ei vastannut hänelle mitään. Ja ylipapit ja kirjanoppineet seisoivat siinä ja syyttivät häntä kiivaasti. Mutta Herodes joukkoineen kohteli häntä halveksivasti ja pilkkasi häntä; ja puetettuaan hänet loistavaan pukuun hän lähetti hänet takaisin Pilatuksen eteen. Ja Herodes ja Pilatus tulivat sinä päivänä ystäviksi keskenään; he olivat näet ennen olleet toistensa vihamiehiä.

 

Rukoukset
1. Kaikkivaltias, iankaikkinen Jumala! Auta meitä viettämään sinun pyhän Poikasi kärsimisen muistoa siten, että me tämän kärsimyksen kautta saisimme kaikki syntimme anteeksi. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme kautta.

2. Kaikkivaltias Jumala, joka olet rikkomustemme tähden antanut Poikasi puolestamme pilkattavaksi ja piinattavaksi! Herätä omatuntomme tuntemaan syntimme, jotka saattoivat hänet ristille. Anna meille rikkomuksemme anteeksi ja lahjoita meille se mieli, joka Jeesuksella Kristuksella oli, että taipuisimme kaikessa sinun tahtoosi. Tätä pyydämme Poikasi Jeesuksen Kristuksen nimessä.

 

Päivän psalmi

Antifoni:
Ps. 71:4
Jumalani, vapauta minut jumalattoman |kädestä, *
väärän ja väki|valtaisen kourista.

Psalmi:
Ps. 69:2–5 (7–10)
Pelasta |minut, Jumala, *
sillä vedet käyvät minun sie|luuni asti.

Minä olen vajonnut syvään, pohjat|tomaan liejuun, *
olen joutunut vetten syvyyksiin, ja virta tulvii minun |ylitseni.

Minä olen väsynyt huutamisesta, minun |kurkkuni kuivettuu, *
minun silmäni ovat rauenneet odottaessani |Jumalaani.

Enemmän kuin hiuksia päässäni on niitä, jotka minua syyttö|mästi vihaavat; *
paljon on niitä, jotka tahtovat tuhota minut, jotka syyttä ovat vihol|lisiani;

(Älä anna minussa häpeään joutua niiden, jotka odottavat sinua, Herra, |Herra Sebaot. *
Älä salli minussa pettyä niiden, jotka etsivät sinua, Isra|elin Jumala.

Sillä sinun tähtesi minä kärsin |herjausta, *
pilkka peittää |minun kasvoni.

Veljilleni minä olen |tullut vieraaksi, *
olen tullut oudoksi äi|tini lapsille.

Sillä kiivaus sinun huoneesi puolesta on minut |kuluttanut, *
ja niiden herjaukset, jotka sinua herjaavat, ovat sat|tuneet minuun.)

Tiedot

Päivämäärä:
12.4.2022
Tapahtumaluokat:
,


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos