19.5.2024 •

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Kynttilänpäivä

4.2

Kynttilänpäivänä kuulemme Herran Jeesuksen tuomisesta temppeliin. Hänet, vanhempiensa toimesta ”asetettiin Herran eteen”, koska Mooseksen lain mukaan kaikki esikoispojat kuuluivat Herralle. Näin Jeesuskin ikään kuin esiteltiin temppelissä, Hänen puolesta uhrattiin säädetyt uhrit ja Hänestä maksettiin lunastusmaksu temppelin kassaan. Sitten vanhemmat saivat Hänet takaisin.

Ennen kuin Jeesus vietiin temppeliin, paikalle osuu Simeon, joka oli odottanut Messiaansa näkemistä. Jumala oli luvannut hänelle, emme tiedä miten, ettei hän kuolisi ennen kuin olisi nähnyt Messiaan. Ja nyt hän sai nähdä Hänet! Siksipä Simeon virittää runon tai laulun, jonka tunnemme Simeonin kiitosvirtenä. Se on vanhastaan kuulunut kristikunnan päivän päätösrukoukseen ja uskonpuhdistuksen ajoista myös ehtoollisenviettoon.

Sunnuntain Vanhan testamentin teksti Malakian kirjasta profetoi Herran Voidellun saapumisen Herran temppeliin. Tämä Hänen ensimmäisen saapumisensa ihmisenä temppeliinsä ei kuitenkaan vaikuttanut juuri koskettavan kuin Simeonia ja Hannaa, josta puhutaan kynttilänpäivän evankeliumin jälkeen. Malakian kirjan profetiaa voisi soveltaa myös Jeesuksen viimeiseen tulemiseen temppeliinsä, kun Hän oli ratsastanut Jerusalemiin. Silloin tilanne oli toinen ja koko kaupunki sai tietää Hänen saapuneen paikalle.

Voimme nähdä kynttilänpäivän evankeliumissa näin yhteyden myös Jeesuksen syntymään ja toiseen tulemiseen; Hän syntyi ikään kuin salaa, mutta kun Hän tulee toisen kerran maailmaan kaikki näkevät Hänet. Kun Jumalan Poika syntyi maailmaan ja vieraili ensimmäisen kerran temppelissään, oli Hän avuton poikavauva. Eläessään Hän vaikutti ulospäin tavalliselta mieheltä. Ristillä kuollessaan Hän oli tehnyt itsensä avuttomaksi ja heikoksi. Kun Messias saapuu toisen kerran, Hän on kaikkien ihmisten Tuomari, joka ilmestyy kirkkaudessaan ja kunniassaan. Kukaan ei voi olla kumartamatta Häntä.

Täällä maan päällä Herran kirkkaus on aina kätkeytyneenä ristiin. Tämä koskee myös Kristuksen seuraajia. Kristuksen palatessa kirkkaudessaan ja kunniassaan, kaikki näkevät Hänet sellaisena kuin Hän on nyt ja iankaikkisesti. Silloin myös Kristuksen seuraajat loistavat Hänen kanssaan kuin tähdet.


Kynttilöitä: 6 Liturginen väri: valkoinen maanantaista lauantaihin vihreä.3. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: Ps. 48:10 Psalmi: Ps. 48:11–15 Hallelujasäe: Ps. 138:2
1. lukukappale: Mal. 3:1–2 2. lukukappale: 1. Joh. 1:5–7 Evankeliumi: Luuk. 2:22–33 Vaihtoehtoisia saarnatekstejä Joh. 1:14–18 Joh. 12:35–36


1. lukukappale
Mal. 3:1–2
Katso, minä lähetän sanansaattajani, ja hän on valmistava tien minun eteeni. Ja äkisti on tuleva temppeliinsä Herra, jota te etsitte, ja liiton enkeli, jota te halajatte. Katso, hän tulee, sanoo Herra Sebaot. Mutta kuka kestää hänen tulemisensa päivän, ja kuka voi pysyä, kun hän ilmestyy? Sillä hän on niinkuin kultasepän tuli ja niinkuin pesijäin saippua.

 

2. lukukappale
1 Joh. 1:5–7
Ja tämä on se sanoma, jonka olemme häneltä kuulleet ja jonka me teille julistamme: että Jumala on valkeus ja ettei hänessä ole mitään pimeyttä. Jos sanomme, että meillä on yhteys hänen kanssaan, mutta vaellamme pimeydessä, niin me valhettelemme emmekä tee totuutta. Mutta jos me valkeudessa vaellamme, niinkuin hän on valkeudessa, niin meillä on yhteys keskenämme, ja Jeesuksen Kristuksen, hänen Poikansa, veri puhdistaa meidät kaikesta synnistä.

 

Evankeliumi
Luuk. 2:22–33
Ja kun heidän puhdistuspäivänsä, Mooseksen lain mukaan, olivat täyttyneet, veivät he hänet ylös Jerusalemiin asettaaksensa hänet Herran eteen – niinkuin on kirjoitettuna Herran laissa: “Jokainen miehenpuoli, joka avaa äidinkohdun, luettakoon Herralle pyhitetyksi” – ja uhrataksensa, niinkuin Herran laissa on säädetty, parin metsäkyyhkysiä tai kaksi kyyhkysenpoikaa.
Ja katso, Jerusalemissa oli mies, nimeltä Simeon; hän oli hurskas ja jumalinen mies, joka odotti Israelin lohdutusta, ja Pyhä Henki oli hänen päällänsä. Ja Pyhä Henki oli hänelle ilmoittanut, ettei hän ollut näkevä kuolemaa, ennenkuin oli nähnyt Herran Voidellun. Ja hän tuli Hengen vaikutuksesta pyhäkköön. Ja kun vanhemmat toivat Jeesus-lasta sisälle tehdäkseen hänelle, niinkuin tapa oli lain mukaan, otti hänkin hänet syliinsä ja kiitti Jumalaa ja sanoi:
“Herra, nyt sinä lasket palvelijasi rauhaan menemään, sanasi mukaan; sillä minun silmäni ovat nähneet sinun autuutesi, jonka sinä olet valmistanut kaikkien kansojen nähdä, valkeudeksi, joka on ilmestyvä pakanoille, ja kirkkaudeksi kansallesi Israelille”.
Ja hänen isänsä ja äitinsä ihmettelivät sitä, mitä hänestä sanottiin.

 

Rukoukset
1. Kaikkivaltias, iankaikkinen Jumala! Niin kuin ainoa Poikasi asetettiin ihmislapsena temppelissä eteesi, niin anna meillekin, köyhille lapsillesi, se armo, että me saisimme aina tulla pyhien kasvojesi eteen synnistä puhdistettuina, pelkäämättä ja sinulle otollisina. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme kautta.

2. Herra Jumala, taivaallinen Isä, joka olet antanut meille Poikasi Vapahtajaksi, jotta hän olisi pakanoiden valo ja Israelin kirkkaus! Me rukoilemme sinua: valaise sydämemme, että tuntisimme Kristuksessa armosi ja isäntahtosi, turvautuisimme häneen perkelettä, syntiä ja kadotusta vastaan ja perisimme hänen kauttaan iankaikkisen autuuden. Kuule rukouksemme Jeesuksen Kristuksen nimessä.

 

Päivän psalmi

Antifoni:
Ps. 48:9
Jumala, me tutkistelemme sinun armo|asi *
sinun |temppelissäsi.

 

Psalmi:
Ps. 48:11–15
Jumala, niinkuin sinun nimesi, niin ulottuu sinun ylistyksesi maan ääriin |saakka; *
sinun oikea kätesi on vanhurs|kautta täynnä.

Siionin vuori |iloitsee, *
Juudan tyttäret riemuitsevat sinun |tuomioistasi.

Kiertäkää Siion, käykää sen |ympäri, *
luke|kaa sen tornit.

Tarkatkaa sen muurit, kulkekaa sen |linnat, *
kertoaksenne niistä tule|valle polvelle.

Sillä tämä on Jumala, meidän Jumalamme, aina ja iankaikki|sesti; *
hän johdattaa meitä |kuolemaan asti.

Kunnia Isälle ja |Pojalle *
ja |Pyhälle Hengelle,

niin kuin oli alussa, nyt on ja |aina, *
iankaikkisesta ian|kaikkiseen. Aamen.

Tiedot

Päivämäärä:
4.2
Tapahtumaluokat:
,


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos