18.5.2024 •

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Marian ilmestyspäivä

17.3

Marian ilmestyspäivän perinteinen viettopäivä olisi 25.3. eli tasan yhdeksän kuukautta ennen joulupäivää. Näin tämän pyhän paikka muistuttaa Herran seurakuntaa Jumalan Pojan lihaksi tulemisesta, Pyhästä Hengestä ja neitsyt Mariasta.

Marian ilmestyspäivän kolmannen vuosikerran evankeliumiteksti sisältää Marian kiitosvirren. Sen latinankielinen nimi on Magnificat, joka merkitsee ”Suuresti”. Näin alkaa Marian kiitosvirsi: ”Suuresti minun sieluni…” Marian kiitosvirsi on yksi kolmesta Luukkaan evankeliumin alun suuresta kiitoslaulusta. Näitä on laulettu vuosisatojen ajan Kirkon kolmessa rukoushetkessä: Sakariaan kiitosvirsi aamulla (Luuk. 1:68–79), Marian kiitovirsi iltarukouksessa (Luuk. 1:46–55) ja Simeonin kiitosvirsi rukouksessa päivän päätteeksi (Luuk. 2:29–32). Nämä kiitoslaulut löytyvät ainoastaan Luukkaan evankeliumista.

Mitä neitsyt Maria sitten evankeliumissa sanoo? Hän ylistää Jumalan suuria pelastustekoja. Hän ylistää Herraa, joka on tullut kansansa luokse Pojassaan, jota hän kantaa kohdussaan. Maria sanoo, että hänen henkensä ”iloitsee Jumalasta, Vapahtajastani”. Autuas Maria siis uskoi, että hänen poikansa ei ole vain ihminen. Vaikka Mariallekin tuli epäilyksen hetkiä elämässään silloin, kun Jeesus oli jo aikuinen, niin hän on kuitenkin uskonut, että hänen syntyvä poikansa on Jumalan poika, itse Jumala.

Maria kiittää ja ylistää Jumalaa, Herraa ja Pelastajaa, joka on tullut Pyhän Henkensä kautta hänen kohtuunsa ja alkanut kehittyä ihmislapseksi. Tämä on se suuri teko, josta Maria sanoo ”Voimallinen on tehnyt minulle suuria”. Koska jo Vanhassa Testamentissa on profetoitu että Jumalan lähettämä Pelastaja tulee kuolemaan koko maailman synnin tähden, näemme tähänkin kohtaan heittyvän Jeesuksen ristin varjon. Pelastaja, Jeesus pelasti meidät kuolemalla puolestamme ja nousemalla kuolleista. Muuta pelastusta ja Pelastajaa ei synnistä, kuolemasta ja Paholaisen vallasta ei ole. Vain Jeesus, Marian ja meidän kaikkien Pelastaja.


Kynttilöitä: 6 Liturginen väri: valkoinen maanantaista lauantaihin violetti tai sininen.3. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: 1. Sam. 2:1 Psalmi: Ps. 113:1–8 Hallelujasäe: Luuk. 1:28 42
1. lukukappale: 1. Sam. 2:1–2 6–9 2. lukukappale: Room. 8:1–4 Evankeliumi: Luuk. 1:46–55


1. lukukappale
1. Sam. 2:1–2, 6–9
Ja Hanna rukoili ja sanoi:
“Minun sydämeni riemuitsee Herrassa; minun sarveni kohoaa korkealle Herrassa. Minun suuni on avartunut vihollisiani vastaan, sillä minä iloitsen sinun avustasi. Ei kukaan ole pyhä niinkuin Herra; paitsi sinua ei ole yhtäkään, eikä ole kalliota meidän Jumalamme vertaista. Herra antaa kuoleman ja antaa elämän, hän vie alas tuonelaan ja tuo ylös jälleen. Herra köyhdyttää ja rikastuttaa, hän alentaa ja ylentää. Hän tomusta nostaa halvan, hän loasta korottaa köyhän, pannaksensa heidät ruhtinasten rinnalle ja antaaksensa heidän periä kunniasijat. Sillä maan tukipylväät ovat Herran, hän on asettanut niiden päälle maanpiirin. Hän varjelee hurskastensa jalat, mutta jumalattomat hukkuvat pimeyteen; sillä mies ei omalla voimallaan mitään voi.

 

2. lukukappale
Room. 8:1–4
Niin ei nyt siis ole mitään kadotustuomiota niille, jotka Kristuksessa Jeesuksessa ovat. Sillä elämän hengen laki Kristuksessa Jeesuksessa on vapauttanut sinut synnin ja kuoleman laista. Sillä mikä laille oli mahdotonta, koska se oli lihan kautta heikoksi tullut, sen Jumala teki, lähettämällä oman Poikansa syntisen lihan kaltaisuudessa ja synnin tähden ja tuomitsemalla synnin lihassa, että lain vanhurskaus täytettäisiin meissä, jotka emme vaella lihan mukaan, vaan Hengen.

 

Evankeliumi
Luuk. 1:46–55
Ja Maria sanoi:
“Minun sieluni suuresti ylistää Herraa, ja minun henkeni riemuitsee Jumalasta, vapahtajastani; sillä hän on katsonut palvelijattarensa alhaisuuteen. Katso, tästedes kaikki sukupolvet ylistävät minua autuaaksi. Sillä Voimallinen on tehnyt minulle suuria, ja hänen nimensä on pyhä, ja hänen laupeutensa pysyy polvesta polveen niille, jotka häntä pelkäävät. Hän on osoittanut voimansa käsivarrellaan; hän on hajottanut ne, joilla oli ylpeät ajatukset sydämessään. Hän on kukistanut valtiaat valtaistuimilta ja korottanut alhaiset. Nälkäiset hän on täyttänyt hyvyyksillä, ja rikkaat hän on lähettänyt tyhjinä pois. Hän on ottanut huomaansa palvelijansa Israelin, muistaaksensa laupeuttaan Aabrahamia ja hänen siementänsä kohtaan iankaikkisesti, niinkuin hän on meidän isillemme puhunut.”

 

Rukoukset
1. Jumala, rakas taivaallinen Isä, joka annoit iankaikkisuudessa sinusta syntyneen Poikasi syntyä ajassa neitsyestä meidän pelastuksemme tähden! Auta meitä olemaan kiitollisia tästä valtavasta armostasi ja seuraamaan pyhää tahtoasi aina rakastavin sydämin. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta.

2. Herra Jumala, taivaallinen Isä! Me kiitämme sinua sanomattomasta armostasi, kun olet muistanut meitä kurjia syntisiä ja antanut Poikasi omaksua ihmisyyden meidän tähtemme. Me rukoilemme sinua: hallitse sydämiämme Pyhällä Hengelläsi, niin että saisimme lohdun Poikasi ihmiseksitulemisesta, kärsimisestä ja kuolemasta, tunnustaisimme hänet Herraksemme ja Kuninkaaksemme ja saisimme hänen kauttaan iankaikkisen autuuden. Kuule meitä Jeesuksen Kristuksen nimessä.

 

Päivän psalmi

Antifoni:
1. Sam. 2:1
“Minun sydämeni riemuitsee |Herrassa; *
minun sarveni kohoaa korke|alle Herrassa.”

 

Psalmi:
Ps. 113:1–8
Halleluja! Ylistäkää, te Herran palvelijat, ylistäkää Herran |nimeä. *
Siunattu olkoon Herran nimi nyt ja ian|kaikkisesti.

Auringon noususta sen laskuun |saakka *
olkoon Herran nimi |ylistetty.

Herra on korkea yli kaikkien pakana|kansain, *
yli taivasten kohoaa hänen |kunniansa.

Kuka on niinkuin Herra, meidän Juma|lamme, *
joka korkealla asuu ja katsoo syvälle – taivaas|sa ja maassa?

Hän, joka tomusta nostaa |alhaisen, *
korottaa |loasta köyhän

asettaaksensa hänet ruhtinasten |rinnalle, *
hänen kansansa ruhti|nasten rinnalle

Kunnia Isälle ja |Pojalle *
ja |Pyhälle Hengelle,

niin kuin oli alussa, nyt on ja |aina, *
iankaikkisesta ian|kaikkiseen. Aamen.

Tiedot

Päivämäärä:
17.3
Tapahtumaluokat:
,


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos