17.7.2024 •

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Pyhien muistopäivät: Timoteus

24.1

Tunnemme Timoteuksen Paavalin kirjeistä ja Apostolien teoista. Hän oli Paavalin työtoveri, jonka Paavali otti ”siipiensä” suojaan koulutettavaksi lähetystyötä varten seurakunnissa. Apostoli Paavali kutsuu häntä omaksi rakkaaksi hengelliseksi pojakseen (1. & 2. Tim. 1:2). Paavalin opetuksen lisäksi Timoteus oli saanut hyvät eväät jo kotoaan, sillä hän oli kristitty jo kolmannessa polvessa: “Kiitän Jumalaa, kun muistan sen vilpittömän uskon, joka sinulla on ja joka oli jo isoäidilläsi Looiksella ja äidilläsi Eunikella; myös sinulla se on, siitä olen varma.” (2. Tim 1:5) Timoteuksen kodissa olivat Raamatun sana ja laulut olleet ahkerasti esillä. ”Jo lapsuudestasi saakka tunnet pyhät kirjoitukset, jotka voivat tehdä sinut viisaaksi, niin että pelastut uskon kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa.” (2. Tim. 3:15) Apostoli Paavalin marttyyrikuoleman jälkeen Timoteus mitä suurimmalla todennäköisyydellä palasi työhön Vähä-Aasian seurakuntiin ja myöhemmin itsekin kärsi marttyyrikuoleman 80- tai 90-luvulla toimiessaan Efeson kaitsijana.

Myös nykyään luterilaisissa seurakunnissa tahdomme Timoteuksen tavoin liittyä siihen rikkaaseen uskon ja hengellisen elämän perintöön, jonka olemme Herralta Jeesukselta saaneet kirkkomme isien ja äitien kautta. Tahdomme myös antaa ‘viestikapulan’ eteenpäin ja edelleen opetella ammentamaan entistä syvemmältä näistä lähteistä. Tässä Timoteus on meille hyvänä esikuvana.

Paavali kirjeissään mentoroi Timoteusta ja rohkaisee nuorta pastoria monin tavoin. Hän toivoo Timoteukselle rohkeutta ja uskollisuutta. Timoteuksen saamat kirjeet muodostuvat rohkaisuksi myös kaikille myöhemmille pastoreille. Kirkolle ja sen hengellisiä aarteita hoitavalle paimenviralle on uskottu Kristuksen kallis evankeliumi, joka tulisi uskollisesti välittää eteenpäin sielujen autuudeksi ja seurakuntien rakentumiseksi.

“Pidä esikuvanasi niitä terveitä opetuksia, jotka olet minulta kuullut, ja säilytä se usko ja rakkaus, jonka Kristus Jeesus saa aikaan. Pidä meissä asuvan Pyhän Hengen avulla tallessa se hyvä, mikä on uskottu haltuusi.” (2. Tim. 1:13–14)

 

Kaikki pyhien muistopäivät täällä.

Tiedot

Päivämäärä:
24.1
Tapahtumaluokka:


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos