17.7.2024 •

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Pyhien muistopäivät: Hieronymos

30.9.2023

Hieronymus (tai: Hieronymos, engl. Jerome) eli varhaisen keskiajan alussa, varhaiskirkon ajan loppupuolella. Hän syntyi ilmeisesti n. vuonna 347 Stridonissa (Zrenj, nyk. Kroatia). Tarkka syntymävuosi ei ole kuitenkaan varma. Hieronymus kuoli Betlehemissä 30. syyskuuta vuonna 420.

Hieronymus oli lahjakas eksegeetti, raamatunselittäjä. Parhaiten hänet tunnetaan raamatunkäännöstyöstään: Hieronymus käänsi Raamatun latinaksi. Tämä Raamattu, Vulgata on edelleen merkittävä, varsinkin roomalais-katolisessa kirkossa. Hieronymus kirjoitti lukuisia raamatunkirjojen selityksiä eli kommentaareja. Näistä on tehty käännöksiä monelle nykykielellekin. Hieronymus myös käänsi huomattavia määriä teologista kirjallisuutta, mm. muiden kommentaareja sekä kirjoitti lukuisia kirjeitä. Voidaan todeta, että varhaisen kirkon raamatunselittäjistä Hieronymus oli yksi merkittävimmistä.

Lähes puolet elämästään Hieronymus eli askeettina luostarissa, Betlehemissä. Sinne hän asettui vuonna 386. Tällainen elämä omalta osaltaan mahdollisti sen, että Hieronymus saattoi työskennellä erittäin nopeasti käännös- ja kirjoitustyössään.

Pyhä Hieronymus joutui elämänsä aikana myös teologisiin kiistoihin. Varsinkin näiden osalta hänet tunnetaan neitsyt Marian ikuisen neitsyyden puolustajana sekä kuuluisan harhaoppisen Pelagiuksen vastustajana. Hieronymus oli myös äärimmäisen asketismin puolestapuhuja.

Voimme muistaa Hieronymusta ja kaikkia muita raamatunkääntäjiä sekä -selittäjiä, sekä kiittää Jumalaa heistä. Jumalan sana on tarkoitettu saarnattavaksi kaikilla kielillä. Tässä meitä auttavat raamatunkäännöstyöhön ja Raamatun selittämiseen erikoistuneet ihmiset.

 

Lähteitä:

Ancient Christian Commentary on Scripture. Old Testament X. Isaiah 1–39. Edited by Stephen A. MacKinion. General Editor Thomas C. Oden. Downer Grow, IL: InterVarsity Press, 2004.

St. Jerome. New Adwent. Catholic Encyclopedia. http://newadvent.org/cathen/08341a.htm

Tiedot

Päivämäärä:
30.9.2023
Tapahtumaluokka:


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos