24.6.2024 •

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

Pyhien muistopäivät: Robert Barnes

30.7

Robert Barnes (1495-1540), englantilainen uskonpuhdistaja

Barnes oli augustinolainen munkki, joka kohosi aikanaan veljeskunnan priorin asemaan. Etevänä oppilaana hän opiskeli vuosia Belgiassa ja Cambridgen yliopistossa, josta hän valmistui jumalauusopin tohtoriksi vuonna 1523.

Barnes tunnetaan Englannissa erityisesti luterilaisen uskonpuhdistuksen sanansaattajana. Hän kuului Cambridgen yliopisto-opiskelijoiden ryhmään, joka kritisoi keskiajan kirkon opetuksia ja tutki yhdessä mm. Erasmuksen ja Lutherin ajatuksia.

Ryhmään kuului Barnesin lisäksi muunmuassa Thomas Cranmer (myöhemmin Canterburyn arkkipiispa), Hugh Latimer (Worchesterin piispa), William Tyndale ja Thomas Bilney.

Robert Barnesin jouluaaton saarna Pyhän Edwardin kirkossa vuonna 1525 on jäänyt erityisellä tavalla historiaan. Joidenkin historioitsijoiden mukaan saarna oli Cambridgen evankelisen ryhmän ensimmäinen julkinen puhe. Barnes kritisoi saarnassaan erityisesti aikansa kirkon korruptiota ja kardinaali Thomas Wolseyta.

Tieto Barnesin reformatorisista ajatuksista levisi kulovalkean tavoin ja hänet asetettiin kotimaassaan kotiarestiin, joka lopulta johti hänet maanpakoon Wittenbergiin asti.

Lontoon kotiarestin aikana hän sai ottaa vastaan vieraita. Hän käytti sallivan käytännön hyväkseen ja jakoi vierailleen luterilaista kirjallisuutta ja William Tyndalen kääntämää kansankielistä uutta testamenttia.

Wittenbergissä Barnesista tuli luterilainen. Hän tutustui niin Lutheriin, Melancthoniin kuin Johannes Bugenhageniin Augsburgin tunnustuksen julkistamisen aikoihin (1530).

Barnesin merkittävin julkaistu teos on ”A Supplication to King Henry VII”. Teoksen tavoitteena oli sekä vakuuttaa hallitsija luterilaisen evankeliumin totuudellisuudesta, että puolustaa kirjoittajaa harhaoppisuutta koskevia syytöksiä vastaan.

Barnes toimi viimeisinä elinvuosinaan niin Englannin kruunun palveluksessa, kuin viestinviejänä ja lähettiläänä englantilaisten ja saksalaisten kirkkojen välillä. Vuonna 1540 Barnes vangittiin luterilaisen saarnansa tähden, kun Thomas Cromwell, kruunun pääministeri ei kyennyt suojelemaan enää uskonpuhdistajaa kuninkaan mielivallalta. Hänet poltettiin roviolla kahden muun protestanttisen saarnaajan kanssa.

Martti Luther kirjoitti Robert Barnesin kuoleman jälkeen seuraavasti:
”Tämän tohtori Robert Barnesin me totisesti tunsimme. Minulle tuottaa erityistä iloa kuulla, että Jumala on kutsunut meidän hyvän ja hurskaan ateria- ja huonevieraan veren vuodatukseen ja pyhän marrttyyrin asemaan Hänen rakkaan Poikansa tähden…”

 

Lähteet:
Robert Barnes, A Lutheran Martyr in England, Rev. Anthony Dodgers https://lutheranreformation.org/history/robert-barnes-lutheran-martyr-england/#_ftn3

Johdanto teoksesta The Reformation and Robert Barnes: History, Theology and Polemic in Early Modern England. Korey D. Maas

Robert Barnes, Early English Reformer, Simonetta Carr https://www.reformation21.org/blog/robert-barnes-early-english-reformer

 

Kuunneltavaksi:
Uskon sydänääniä – Löytöretki Augsburgin tunnustukseen

Tiedot

Päivämäärä:
30.7
Tapahtumaluokka:


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos