18.5.2024 •

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Uskonpuhdistuksen muistopäivä

6.11.2022

Kuninkaan virkamiehen poika oli kuolemaisillaan, ja isä kiiruhti alhaalta Kapernaumista Kaanaan kylään, jossa kuuli Jeesuksen liikkuvan. Virkamiehen matkan tuskallisuutta lisäsi se, että Kaanaa oli 700 metriä Kapernaumia ylempänä ja 35 km:n päässä, mutta hätä ei lue lakia, hän tahtoi kantaa huolensa Jeesukselle fyysisistä vaivoista välittämättä. Hän, korkea virkamies nöyryytti itsensä, eikä lähettänyt palvelijoitaan hakemaan Jeesusta, vaan tahtoi itse kertoa huolensa Jeesukselle.

Jeesuksella oli paljon enemmän annettavaa, kuin virkamies arvasikaan. Koko miehen perhekunta oli pojan sairastumisen kautta tuleva sanan kautta kosketetuksi. Ensimmäiseksi mieheltä murtuu hänen väärä käsityksensä Jeesuksesta. Jeesus ei ole pelkkä ihmeiden tekijä ja avun tuoja yksittäisiin ja hetkellisiin ongelmiin. Ihmeiden näkeminen ei tuo uskoa, usko syntyy sanan kuulemisesta ja Jeesuksen lupauksiin tarrautumisesta. Jeesus ei suostunut lähtemään miehen mukaan näyttämään parantamisihmettä. Jeesuksen sana riittää!

Mies sai kuulla Jeesuksen suusta lauseen: ”Sinun poikasi elää!” Samalla hetkellä poika parantui, siihen ei tarvittu isän uskoa eikä näkemistä, se tapahtui Jeesuksen sanasta juuri sillä hetkellä. Sama sana synnytti isässä myös uskon. Hän, joka korkeasta asemasta huolimatta puhutteli Jeesusta Herraksi ja näin lausuen tunnusti olevansa Herran palvelija ja armon kerjäläinen, saikin yhtäkkiä uskon kautta taivaan kansalaisoikeudet, jonka myös koko perhekunta sai seuraavana päivänä itselleen lahjaksi. Epäuskoon kuolleesta perheestä tulikin elävä. Tällaista ihmettä Paavali kuvaa efesolaiskirjeessä seuraavasti: ”Ja Jumala on eläviksi tehnyt teidät, jotka olitte kuolleet rikoksiinne ja synteihinne.”(Ef.2:1) Sanassa on elämä, joka on Kristus.

Paluumatkalle isällä ei ollut evankeliumin mukaan kiirettä, vaikka taival oli alamäkeä ja mieli keveänä lupauksen sanasta. Johannes kertoo, että vasta seuraavana päivänä vastaan rientäneiden palvelijoiden suusta mies kuuli ilouutisen, ja usko muuttui kotona myös näkemiseksi.

Golgatalla Isä antoi oman Poikansa kuolla, että me saisimme iloita Jumalan Sanan lupauksien toteutumisista paitsi omien, myös perheidemme ja seurakuntalaistemme elämässä. Jeesuksen sovitustyön tähden omaamme kaikki Jumalan lapsen oikeudet ja lupaukset. Minkä Jumala sanassaan lupaa, se lupaus pitää. Kenellä on Jeesuksen sana ja lupaukset, sillä on Jeesus!


Kynttilöitä: 2 Liturginen väri: vihreä.1. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: Ps. 119:46 Psalmi: Ps. 46:2–8 Hallelujasäe: 1. Kor. 3:11
1. lukukappale: Jes. 33:20–22 tai Jer. 3:14–15 2. lukukappale: Room. 1:16–17 tai Ef. 6:10–18 Evankeliumi: Joh. 4:46–53


1. lukukappale
Jes. 33:20–22
Katso Siionia, juhliemme kaupunkia. Sinun silmäsi näkevät Jerusalemin, rauhaisan asuinsijan, telttamajan, jota ei muuteta, jonka vaarnoja ei ikinä reväistä irti, jonka köysistä ei yhtäkään katkaista. Sillä voimallinen on meillä siellä Herra, siellä on joet, on virrat, leveät rannasta toiseen, joita ei kulje soutualus, joiden poikki ei pääse uljas laiva. Sillä Herra on meidän tuomarimme, Herra on johdattajamme, Herra on meidän kuninkaamme; hän pelastaa meidät.

TAI:
Jer. 3:14–15
Palatkaa takaisin, te luopuneet lapset, sanoo Herra, sillä minä olen ottanut teidät omikseni, ja minä noudan teidät, yhden ainoankin kaupungista ja kaksi sukukunnasta, ja tuon teidät Siioniin. Ja minä annan teille paimenet oman sydämeni mukaan, ja he kaitsevat teitä ymmärryksellä ja taidolla.

 

2. lukukappale
Room. 1:16–17
Sillä minä en häpeä evankeliumia; sillä se on Jumalan voima, itsekullekin uskovalle pelastukseksi, juutalaiselle ensin, sitten myös kreikkalaiselle. Sillä siinä Jumalan vanhurskaus ilmestyy uskosta uskoon, niinkuin kirjoitettu on: “Vanhurskas on elävä uskosta”.

TAI:
Ef. 6:10–18
Lopuksi, vahvistukaa Herrassa ja hänen väkevyytensä voimassa. Pukekaa yllenne Jumalan koko sota-asu, voidaksenne kestää perkeleen kavalat juonet. Sillä meillä ei ole taistelu verta ja lihaa vastaan, vaan hallituksia vastaan, valtoja vastaan, tässä pimeydessä hallitsevia maailmanvaltiaita vastaan, pahuuden henkiolentoja vastaan taivaan avaruuksissa. Sentähden ottakaa päällenne Jumalan koko sota-asu, voidaksenne pahana päivänä tehdä vastarintaa ja kaikki suoritettuanne pysyä pystyssä. Seisokaa siis kupeet totuuteen vyötettyinä, ja olkoon pukunanne vanhurskauden haarniska, ja kenkinä jaloissanne alttius rauhan evankeliumille. Kaikessa ottakaa uskon kilpi, jolla voitte sammuttaa kaikki pahan palavat nuolet, ja ottakaa vastaan pelastuksen kypäri ja Hengen miekka, joka on Jumalan sana.
Ja tehkää tämä kaikella rukouksella ja anomisella, rukoillen joka aika Hengessä ja sitä varten valvoen kaikessa kestäväisyydessä ja anomisessa kaikkien pyhien puolesta.

 

Evankeliumi
Joh. 4:46–53
Niin hän tuli taas Galilean Kaanaan, jossa hän oli tehnyt veden viiniksi. Ja Kapernaumissa oli eräs kuninkaan virkamies, jonka poika sairasti. Kun hän kuuli Jeesuksen tulleen Juudeasta Galileaan, meni hän hänen luoksensa ja pyysi häntä tulemaan ja parantamaan hänen poikansa; sillä tämä oli kuolemaisillaan. Niin Jeesus sanoi hänelle: “Ellette näe merkkejä ja ihmeitä, te ette usko”. Kuninkaan virkamies sanoi hänelle: “Herra, tule, ennenkuin minun lapseni kuolee”. Jeesus sanoi hänelle: “Mene, sinun poikasi elää”. Ja mies uskoi sanan, jonka Jeesus sanoi hänelle, ja meni. Ja jo hänen ollessaan paluumatkalla hänen palvelijansa kohtasivat hänet ja sanoivat, että hänen poikansa eli. Niin hän tiedusteli heiltä, millä hetkellä hän oli alkanut toipua. Ja he sanoivat hänelle: “Eilen seitsemännellä hetkellä kuume lähti hänestä”. Niin isä ymmärsi, että se oli tapahtunut sillä hetkellä, jolloin Jeesus oli sanonut hänelle: “Sinun poikasi elää”. Ja hän uskoi, hän ja koko hänen huonekuntansa.

 

Rukoukset
1. Herra Jumala! Anna armosi kulkea kaikessa edellämme ja täytä meissä työsi, niin että olisimme aina valmiita hyviin tekoihin. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta.

2. Jumalamme! Me kiitämme sinua siitä, että olet kaikkina aikoina ottanut omaksesi ja varjellut niitä, jotka tunnustavat pyhää nimeäsi maailman kuullen. Anna meillekin armosi, niin ettemme hylkäisi sinua, vaan että vaelluksemme olisi todistuksena siitä, että olemme sinun valittujasi. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta.

3. Kaikkivaltias, iankaikkinen Jumala, joka olet Poikasi kautta luvannut meille syntiemme anteeksiantamuksen, vanhurskauden ja iankaikkisen elämän. Me rukoilemme sinua: herätä ja hallitse sydämiämme Pyhällä Hengelläsi, niin että me rukoilisimme joka hetki ja erityisesti kiusauksissa, etsisimme apua Pojaltasi Jeesukselta Kristukselta, uskoisimme hänen lupauksiinsa ja saisimme mitä pyydämme. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta.

 

Päivän psalmi

Antifoni:
Ps. 119:46
Minä puhun sinun todistuksistasi kunin|gasten edessä, *
enkä hä|peään joudu.

Psalmi:
Ps. 46:2–8
Jumala on meidän turvamme ja |väkevyytemme, *
apumme hädässä |aivan vahva.

Sentähden emme pelkää, |vaikka maa järkkyisi *
ja vuoret meren pohjaan |vajoaisivat,

vaikka sen vedet pauhaisivat ja |kuohuisivat *
ja vuoret vapisisi|vat sen raivosta.

Virta lähteinensä ilahuttaa |Jumalan kaupungin, *
Korkeimman |pyhät asunnot.

Jumala on sen keskellä, |ei se horju, *
Jumala auttaa sitä jo aamun |koittaessa.

Pakanat pauhaavat, valta|kunnat horjuvat; *
kun hän jy|lisee, huojuu maa.

Herra Sebaot on |meidän kanssamme, *
Jaakobin Jumala on |meidän linnamme.

Kunnia Isäl|le ja Pojalle *
ja Py|hälle Hengelle,

niin kuin oli alussa, |nyt on ja aina, *
iankaikkisesta iankaik|kiseen. Aamen.

Tiedot

Päivämäärä:
6.11.2022
Tapahtumaluokat:
,


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos