19.5.2024 •

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Valvomisen sunnuntai

13.11.2022

Tätä sunnuntaita kutsuttiin ennen nimellä ”kirkkovuoden lähinnä viimeinen sunnuntai”. Sunnuntain aiheena ovat Jeesuksen paluuseen liittyvät tai sitä edeltävät tapahtumat. Jokaisen vuosikerran evankeliumitekstissä Herra Jeesus käskee omiaan valvomaan. Siitä johtuu myös sunnuntain nimi.

Ensimmäisen vuosikerran evankeliumissa (Matt. 25:1–3) Jeesus puhuu taivasten valtakunnasta. Hän aloittaa: ”Silloin on taivasten valtakunta oleva kymmenen neitsyen kaltainen…” (KR38). Milloin on tämä ”silloin”, jonka Herra mainitsee? Viitteen tähän saamme edellisestä luvusta, jossa Jeesus puhuu opetuslapsilleen: ”Autuas se palvelija, jonka hänen Herransa tullessaan havaitsee näin tekevän!” (Matt. 24:46). Kyse on siitä hetkestä tai ajasta, jolloin Kristus saapuu maan päälle tuomitsemaan elävät ja kuolleet. Hän kuvaa siis valtakuntaansa tuolloin kymmenen neitsyen eli morsiusneidon kaltaiseksi, jotka odottavat Häntä palaavaksi. Millainen sitten on tämä ”taivasten valtakunta”, joka ilmenee Kristuksen Kirkossa juuri ennen Hänen paluutaan?

Ensinnäkin on huomattava, että kaikki kymmenen menivät sulhasta vastaan; he siis odottavat Häntä. Toiseksi kerrotaan, että puolet heistä oli ”tyhmiä” tai ”typeriä” ja puolet ”ymmärtäväisiä”, ”viisaita”. Näiden toisten ”tyhmyys” ja toisten ”viisaus” paljastuu, kun edelliset eivät ota öljyä varalle öljylamppujaan varten ja jälkimmäiset ottavat. Sitten kaikki nukahtivat; eivät siis pelkästään tyhmät, vaan myös viisaat. Keskellä yötä kuitenkin sulhanen eli Kristus saapuu ja kaikki neitsyet heräävät huutoon: ”Katso, sulhanen tulee!” Lamppuja aletaan laittamaan kuntoon yön pimeydessä, mutta tyhmiltä on öljy loppunut eivätkä viisaat voi antaa heille omastaan. Tyhmien pitää lähteä ostamaan öljyä, mutta heidän mennessään sulhanen jo tuleekin. Ne, joilla oli öljyä ja lamput palamassa, pääsivät hääjuhlaan, muut eivät. Tyhmät myöhästyvät ja heitä ei Herra tunnekaan. Lopuksi Jeesus käskee omiaan ja sanoo: ”Valvokaa siis, sillä te ette tiedä päivää ettekä hetkeä.”

Huomaamme ettei kukaan jaksa lopulta valvoa. Kyse ei siis ole siitä, että kristitty valvomisellaan pelastaisi itsensä taivaaseen, Karitsan häihin. Öljy eli usko Kristukseen on sen sijaan ratkaisevaa. Öljyä käytetään Raamatussa myös Pyhän Hengen vertauskuvana, ja juuri Pyhä Henki luo uskon ihmiseen Raamatun Sanan kautta. Uskoa ei voi kukaan ihminen lahjoittaa toiselle, vain Pyhä Henki sen antaa. On siis valvottava siten, että on siellä missä Pyhä Henki lahjoittaa uskon. Tämä tapahtuu armonvälineiden vaikutuspiirissä (kaste, Sanan saarna, synneistäpäästö, ehtoollinen). Me emme voi omin voimin pysyä uskossa, mutta voimme etsiytyä aina sinne, missä Kolmiyhteinen Jumala on luvannut olla kohdattavissa (apostolisen järjestyksen mukainen seurakunta) ja antaa Hänen tehdä pelastavaa työtään omalla kohdallamme. Silloin olemme valvovia, vaikka ruumiimme nukkuisi tai makaisimme tiedottomuuden tilassa.


Kynttilöitä: 2 Liturginen väri: vihreä.1. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: 2. Piet. 3:13 Psalmi: Ps. 90:1–6 12–15 Hallelujasäe: Ps. 130:6
1. lukukappale: Aam. 4:12–13 2. lukukappale: 2. Piet. 3:8–14 18 Evankeliumi: Matt. 25:1–13


1. lukukappale
Aam. 4:12–13
Sentähden minä teen sinulle, Israel, näin. Koska minä tämän sinulle teen, niin valmistaudu, Israel, kohtaamaan Jumalaasi. Sillä katso: hän on se, joka on tehnyt vuoret ja luonut tuulen, joka ilmoittaa ihmiselle, mikä hänen aivoituksensa on, joka tekee aamuruskon ja pimeyden ja joka kulkee maan kukkulain ylitse – Herra, Jumala Sebaot, on hänen nimensä.

 

2. lukukappale
2. Piet. 3:8–14, 18
Mutta tämä yksi älköön olko teiltä, rakkaani, salassa, että “yksi päivä on Herran edessä niinkuin tuhat vuotta ja tuhat vuotta niinkuin yksi päivä”. Ei Herra viivytä lupauksensa täyttämistä, niinkuin muutamat pitävät sitä viivyttelemisenä, vaan hän on pitkämielinen teitä kohtaan, sillä hän ei tahdo, että kukaan hukkuu, vaan että kaikki tulevat parannukseen.
Mutta Herran päivä on tuleva niinkuin varas, ja silloin taivaat katoavat pauhinalla, ja alkuaineet kuumuudesta hajoavat, ja maa ja kaikki, mitä siihen on tehty, palavat. Kun siis nämä kaikki näin hajoavat, millaisia tuleekaan teidän olla pyhässä vaelluksessa ja jumalisuudessa, teidän, jotka odotatte ja joudutatte Jumalan päivän tulemista, jonka voimasta taivaat hehkuen hajoavat ja alkuaineet kuumuudesta sulavat! Mutta hänen lupauksensa mukaan me odotamme uusia taivaita ja uutta maata, joissa vanhurskaus asuu.
Sentähden, rakkaani, pyrkikää tätä odottaessanne siihen, että teidät havaittaisiin tahrattomiksi ja nuhteettomiksi, rauhassa, hänen edessänsä; ja kasvakaa meidän Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen armossa ja tuntemisessa. Hänen olkoon kunnia sekä nyt että hamaan iankaikkisuuden päivään.

 

Evankeliumi
Matt. 25:1–13
“Silloin on taivasten valtakunta oleva kymmenen neitsyen kaltainen, jotka ottivat lamppunsa ja lähtivät ylkää vastaan. Mutta viisi heistä oli tyhmää ja viisi ymmärtäväistä. Tyhmät ottivat lamppunsa, mutta eivät ottaneet öljyä mukaansa. Mutta ymmärtäväiset ottivat öljyä astioihinsa ynnä lamppunsa. Yljän viipyessä tuli heille kaikille uni, ja he nukkuivat. Mutta yösydännä kuului huuto: ‘Katso, ylkä tulee! Menkää häntä vastaan.’ Silloin kaikki nämä neitsyet nousivat ja laittoivat lamppunsa kuntoon. Ja tyhmät sanoivat ymmärtäväisille: ‘Antakaa meille öljyänne, sillä meidän lamppumme sammuvat’. Mutta ymmärtäväiset vastasivat ja sanoivat: ‘Emme voi, se ei riitä meille ja teille. Menkää ennemmin myyjäin luo ostamaan itsellenne.’ Mutta heidän lähdettyään ostamaan ylkä tuli; ja ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssansa häihin, ja ovi suljettiin. Ja myöhemmin toisetkin neitsyet tulivat ja sanoivat: ‘Herra, Herra, avaa meille!’ Mutta hän vastasi ja sanoi: ‘Totisesti minä sanon teille: minä en tunne teitä’. Valvokaa siis, sillä ette tiedä päivää ettekä hetkeä.

 

Rukoukset
1. Herra Jumala! Auta, ettemme nukkuisi synnissä vaan että valvoisimme ja rukoilisimme aina ja pääsisimme viimein iankaikkiseen kunniaan. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta.
2. Herra Jeesus Kristus! Me kiitämme sinua siitä, että olet luvannut palata tänne kirkkaudessa pelastamaan seurakuntasi lopullisesti ja tekemään sen osalliseksi voimastasi ja kirkkaudestasi taivaallisissa häissäsi. Me rukoilemme sinua: anna armostasi meille Pyhän Henkesi lahja, niin että me uskollisesti ja valvoen odottaisimme sinun tuloasi, antaisimme lamppumme palaa ja astiamme olla täynnä öljyä ja olisimme valmiita ottamaan sinut vastaan. Kuule meitä sinä, joka yhdessä Isän ja Pyhän Hengen kanssa hallitset yhdessä jumaluudessa iankaikkisesta iankaikkiseen.

 

Päivän psalmi

Antifoni:
2. Piet. 3:13
Me odotamme uusia taivaita ja |uutta maata, *
joissa vanhurs|kaus asuu.

Psalmi:
Ps. 90:1–6 12–15
Herra, sinä olet meidän turvamme |polvesta polveen. *
Ennenkuin vuoret syntyivät ja sinä loit maan ja maanpiirin, iankaikkisesta iankaikkiseen olet |sinä, Jumala.

Sinä palautat ihmiset takaisin |tomuun ja sanot: *
”Palatkaa jälleen, te ih|misten lapset”.

Sillä tuhat vuotta on sinun silmissäsi niinkuin eilinen päivä, joka |meni ohitse, *
ja niinkuin öinen var|tiohetki.

Sinä huuhdot heidät pois; he |ovat kuin uni, *
ovat kuin ruoho, joka aa|mulla kukoistaa:

aamulla se |kasvaa ja kukoistaa, *
mutta illalla se leika|taan ja kuivettuu.

Sillä me hukumme sinun |vihasi voimasta, *
ja me häviämme pois sinun kiivastuk|sesi voimasta.

Kuka ajattelee sinun vihasi |ankaruutta, *
sinun kiivauttasi, niin että hän si|nua pelkäisi?

Opeta meitä laskemaan |päivämme oikein, *
että me saisimme |viisaan sydämen.

Herra, palaja jälleen. |Voi, kuinka kauan? *
Armahda pal|velijoitasi.

Ravitse aamulla meitä |armollasi, *
suo meille iloa ja riemua kaikkina |päivinämme.

Kunnia Isäl|le ja Pojalle *
ja Py|hälle Hengelle,

niin kuin oli alussa, |nyt on ja aina, *
iankaikkisesta iankaik|kiseen. Aamen.

Tiedot

Päivämäärä:
13.11.2022
Tapahtumaluokat:
,


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos