Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

2. sunnuntai helluntaista

3.6.2018

Kaikki tämän sunnuntain raamatunkohdat puhuvat omaa kieltään joko elämästä Jumalan lapsena tai sitten jonkun muun orjana. Kyse on siitä, seuraako ihminen Jeesusta vai jotain muuta? Päivän evankeliumin ja psalmin välillä on vahva yhteys, sillä Jeesus vaikuttaa lainaavan psalmia 49.

Evankeliumitekstin tausta on hyvä ottaa huomioon. Muuten toisen sunnuntain helluntaista tekstien viesti ja sanoma voi jäädä epäselväksi; ainakin evankeliumin osalta. Jeesus on Filippoksen Kesareassa ollessaan kysynyt opetuslapsiltaan, kun Hän heidän mielestään on? Pietari vastasi omasta ja muiden puolesta: ”Sinä olet Kristus, elävän Jumalan Poika” (Matt. 16:13–20). Jeesus sanoi, että tämä vastaus ei ole ihmiskeksintöä, vaan Jumalan ilmoitus. Tälle tunnustukselle Jeesus myös sanoi rakentavansa Kirkkonsa. Samalla Jeesus antoi tämän tunnustuksen viralle vallan ja tehtävän antaa syntejä anteeksi tai pidättää anteeksiantamus (ns. avainten valta). Heti tämän jälkeen Jeesus alkoi opettaa opetuslapsiaan siitä, kuinka Hänen, Kristuksen ja Jumalan Pojan on kärsittävä paljon, kuoltava ja sitten Hän nousisi kuolleista. Kuullessaan tämän, Pietari alkaa moittimaan Jeesusta ja Jeesuksen on sanottava hänelle kovat sanat: ”Mene pois minun edestäni, saatana; sinä olet minulle pahennukseksi, sillä sinä et ajattele sitä, mikä on Jumalan, vaan sitä, mikä on ihmisten” (Matt. 16:21–20). Välittömästi tästä jatkuu päivän evankeliumimme.

Jumalan Pojan on kärsittävä ja kuoltava koko maailman puolesta. Se oli Jumalan ikuinen pelastussuunnitelma. Muunlaista Jeesusta ja pelastusta ei ole olemassa. Voisi sanoa: Risti ratkaisee! Risti ei kuitenkaan merkitse tässä kohden vain Jeesuksen kärsimistä ja kuolemaa. Ristin tie ei tarkoita vain Jeesuksen tietä. Ristin tie on jokaisen tie, joka tahtoo olla Jeesuksen opetuslapsi; Hänen seuraajansa. Tämä koskee kaikkia Jeesuksen seuraajia. Samalla tähän liittyy valtava lupaus siitä, että Jeesusta ristin tiellä seuraava löytää todellisen elämän. Jeesuksen seuraaja löytää iankaikkisen elämän uudessa taivaissa ja uudessa maassa, mutta tämä elämä alkaa jo täällä maan päällä. Todellista, Jumalan tarkoittamaa elämää eletään Jeesusta seuraten. Sen palkka on suuri. ”Tekojen mukaan”, ei merkitse sitä, että joku pelastuisi todelliseen elämään omien tekojensa kautta. Ei, vaan se joka seuraa Jeesusta, saa omistaa itselleen uskossa myös Jeesuksen teot.


Kynttilöitä: 2 Liturginen väri: vihreä.3. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: Ps. 49:16 Psalmi: Ps. 49:6–10 16–21 Hallelujasäe: Ps. 17:15
1. lukukappale: Sananl. 30:7–9 2. lukukappale: 1. Tim. 6:6–12 Evankeliumi: Matt. 16:24–27


1. lukukappale

Sananl. 30:7–9
Kahta minä sinulta pyydän, älä niitä minulta koskaan kiellä, kuolemaani saakka: Vilppi ja valhepuhe pidä minusta kaukana. Älä köyhyyttä, älä rikkautta minulle anna; anna minulle ravinnoksi määräosani leipää, etten kylläisenä tulisi kieltäjäksi ja sanoisi: ”Kuka on Herra?” ja etten köyhtyneenä varastaisi ja rikkoisi Jumalani nimeä vastaan.

2. lukukappale

1. Tim. 6: 6–12
Ja suuri voitto onkin jumalisuus yhdessä tyytyväisyyden kanssa. Sillä me emme ole maailmaan mitään tuoneet, emme myös voi täältä mitään viedä; mutta kun meillä on elatus ja vaatteet, niin tyytykäämme niihin. Mutta ne, jotka rikastua tahtovat, lankeavat kiusaukseen ja paulaan ja moniin mielettömiin ja vahingollisiin himoihin, jotka upottavat ihmiset turmioon ja kadotukseen. Sillä rahan himo on kaiken pahan juuri; sitä haluten monet ovat eksyneet pois uskosta ja lävistäneet itsensä monella tuskalla. Mutta sinä, Jumalan ihminen, pakene semmoista, ja tavoita vanhurskautta, jumalisuutta, uskoa, rakkautta, kärsivällisyyttä, hiljaisuutta. Kilvoittele hyvä uskon kilvoitus, tartu kiinni iankaikkiseen elämään, johon olet kutsuttu ja johon hyvällä tunnustuksella olet tunnustautunut monen todistajan edessä.

Evankeliumi
Matt. 16:24–27
Silloin Jeesus sanoi opetuslapsillensa: ”Jos joku tahtoo minun perässäni kulkea, hän kieltäköön itsensä ja ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua. Sillä joka tahtoo pelastaa elämänsä, hän kadottaa sen, mutta joka kadottaa elämänsä minun tähteni, hän löytää sen. Sillä mitä se hyödyttää ihmistä, vaikka hän voittaisi omaksensa koko maailman, mutta saisi sielullensa vahingon? Taikka mitä voi ihminen antaa sielunsa lunnaiksi? Sillä Ihmisen Poika on tuleva Isänsä kirkkaudessa enkeliensä kanssa, ja silloin hän maksaa kullekin hänen tekojensa mukaan.

Rukoukset
1. Kaikkivaltias Jumala, niiden väkevyys, jotka sinuun toivovat, kuule armollisesti rukouksemme, sillä ilman sinua ei ihminen voi mitään. Anna meille armosi, että voisimme tehdä mitä käsket, ja että tahtomme ja tekomme kelpaisivat sinulle. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta. Amen.
2. Kaikkivaltias Jumala! Varjele meitä rakastamasta tätä maailmaa ja auta meitä käyttämään maallista hyvää, minkä olet meille suonut, sinun kunniaksesi, ja siihen, mikä on tarpeen lähimmäisellemme ja itsellemme. Anna meille armoa kootaksemme ahkerasti taivaallisia aarteita, joita ei ruoste eikä koi turmele, että olisimme sinussa rikkaita ja pääsisimme taivaallisen valtakuntasi kirkkauteen. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta. Amen.

Päivän psalmi
Antifoni:
Ps. 49:16
Mutta minun sieluni Jumala lunastaa tuonelan vallasta, *
sillä hän ottaa minut huomaansa.
Psalmi:
Ps. 49: 6–10, 16–21
Miksi minä pelkäisin pahoina päivinä, *
kun minun vainoojani vääryys piirittää minut?
He luottavat tavaroihinsa *
ja kerskaavat suuresta rikkaudestaan.
Kukaan ei voi veljeänsä lunastaa *
eikä hänestä Jumalalle sovitusta maksaa.
Sillä hänen sielunsa lunastus on ylen kallis *
ja jää iäti suorittamatta,
että hän saisi elää iankaikkisesti *
eikä kuolemaa näkisi.
Mutta minun sieluni Jumala lunastaa tuonelan vallasta, *
sillä hän ottaa minut huomaansa.
Älä pelkää, jos joku rikastuu, *
jos hänen talonsa komeus karttuu.
Sillä kuollessaan ei hän ota mitään mukaansa, *
eikä hänen komeutensa astu alas hänen jäljessänsä.
Vaikka hän eläissänsä kiittää itseään siunatuksi, *
vaikka sinua ylistetään, kun vietät hyviä päiviä,
täytyy sinun mennä isiesi suvun tykö, *
jotka eivät ikinä enää valoa näe.
Ihminen, mahtavinkin, on ymmärrystä vailla, *
hän on verrattava eläimiin, jotka hukkuvat.
Kunnia Isälle ja Pojalle *
ja Pyhälle Hengelle,
niin kuin oli alussa, nyt on ja aina, *
iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.
Antifoni toistetaan.
Hallelujasäe
Ps. 17:15
Mutta minä saan nähdä sinun kasvosi vanhurskaudessa, *
herätessäni ravita itseni sinun muotosi katselemisella.

Tiedot

Päivämäärä:
3.6.2018
Tapahtumaluokka:


Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos