2000-vuotta vanha kristinusko

24.11.2016 • Kysy pastorilta / Kristinoppi

”Miksi kristitytkin puhuvat usein noin 2000 vuotta vanhasta kristinuskosta? Raamatun mukaanhan kuitenkin jo ensimmäiset ihmiset saivat heti syntiinlankeemuksen jälkeen itse Jumalalta lupauksen Kristuksesta ja taivaaseen pääsee jo ennen Kristuksen syntymää kuolleita ihmisiä, jotka ovat uskoneet Häneen.”

Aiheellinen kysymys! ”Kristinusko” sanan täsmällisimmässä merkityksessä tarkoittaa uskoa, jonka me tunnustamme apostolisessa uskontunnustuksessa:
”minä uskon … Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, meidän Herraamme, joka sikisi Pyhästä Hengestä, syntyi neitsyt Mariasta, kärsi Pontius Pilatuksen aikana, ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin, astui alas tuonelaan, nousi kolmantena päivänä kuolleista, astui ylös taivaisiin, istuu Jumalan, Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puolella ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita.”
Tätä uskoa ei tietenkään vielä voinut kukaan tunnustaa, ennen kuin Jeesus oli syntynyt ja kuollut ja ylösnoussut. Siinä mielessä kristinusko on todellakin 2000 vuotta vanha. Jeesuksen syntymä, kuolema ja ylösnousemus ovat samalla Vanhan testamentin antamien lupauksien täyttymys, joten kaikki ne ihmiset, jotka uskoivat Jumalan lupauksiin tulevasta messiaasta jo ennen Kristusta, ovat olleet ”esi-kristittyjä” ja heidän uskonsa oli uskoa samaan Kristukseen kuin meidänkin, kuitenkin vielä toivon varassa.

Apostolien tekojen 11. luvun 26. jae kertoo, että Barnabas ja Paavali ”vaikuttivat yhdessä kokonaisen vuoden seurakunnassa, ja niitä oli paljon, jotka saivat heiltä opetusta; ja Antiokiassa ruvettiin opetuslapsia ensiksi nimittämään kristityiksi”. Vaikka Vanhan testamentin pyhät uskoivat tulevaan Kristukseen, ei heitä vielä kutsuttu kristityiksi. Vasta ylösnousemuksen jälkeen voitiin ihmisiä kastaa ”Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen”, vasta sitten varsinainen temppeli, Jumalan kohtaamisen paikka, oli Jeesus Kristus eikä Jerusalemissa oleva temppeli. Vasta sitten ympärileikkauksen tilalle saattoi tulla kaste ja vasta sitten apostolit saattoivat tiedottaa kaikille Kristukseen uskoville, että Vt:n laki ei sido kristittyjä samoihin seremonioihin ja sääntöihin, kuin vanhan liiton kansaa, ja vasta sitten voitiin julistaa ehtoollisella ”Jeesuksen Kristuksen tosi ruumis… tosi veri… teidän edestänne annettu ja vuodatettu.”

Kts. Lisää:
liitto
laki
kaste
ehtoollinen


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos