Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

2. adventtisunnuntai

6.12.2020

Missä on Jumalan valtakunta? Se on siellä, missä Jumala vaikuttaa ja käyttää valtaansa.

Raamatussa puhutaan Jumalan valtakunnasta ja hallintavallasta kolmessa eri merkityksessä. Ensinnäkin Jumala hallitsee kaikkea olemassa olevaa (Ps. 103:19). Tätä nimitetään voiman valtakunnaksi. Toiseksi Jumala hallitsee maanpäällistä kirkkoaan. Siellä, missä Jumala sanallaan ja sakramenteillaan synnyttää uskon, siellä on Jumalan armon valtakunta (Joh. 3:5). Kolmanneksi Jumala hallitsee taivaallista seurakuntaa ja kaikkia sen enkeleitä kunnian valtakunnassa (2. Tim. 4:18).

Päivän evankeliumissa Jeesus puhuu sekä Jumalan armon että kunnian valtakunnasta. Toinen on jo täällä, toinen on vasta tulossa. Fariseuksille, jotka kyselivät Jumalan valtakunnan tulemisesta, Jeesus paljastaa, että armon valtakunta on jo täällä: ”Jumalan valtakunta on sisällisesti teissä.” Sanat voidaan kääntää myös toisin, kuten uudempi kirkkoraamattu tekeekin: ”Jumalan valtakunta on teidän keskellänne.”

Jumalan armon valtakunta todellakin tuli ihmisten keskelle, kun Jeesus itse syntyi ihmiseksi. Mutta armon valtakunta on myös sisällisesti meissä, sillä uskon kautta me omistamme itse Jeesuksen ja kaikki hänen aarteensa.

Opetettuaan fariseuksille armon valtakunnasta Jeesus opettaa opetuslapsiaan Jumalan kunnian valtakunnasta. Vaikka Jeesus istuu jo nyt kaikessa kirkkaudessaan ja kunniassaan Isän oikealla puolella, maanpäällinen seurakunta saa nähdä Jeesuksen näkyvän kirkkauden ja kunnian vasta silloin, kun hän saapuu takaisin. Siksi ennen tuota viimeistä päivää kristittyjen ei tule uskoa ja seurata opettajia, jotka haluavat meidän jo nyt löytävän ja kohtaavan kunniaan ja kirkkauteen korotetun Jeesuksen. Kirkkoa ei ole lähetetty julistamaan sellaista Jeesusta.

Sen sijaan kirkolle on uskottu tehtäväksi julistaa ristiinnaulittua Jeesusta. Jeesusta, jonka kunnia ja kirkkaus kätkeytyy meidän silmiltämme ja pukeutuu orjan pukuun. Jeesusta, jonka valtaistuin on risti ja jonka kruunu on orjantappuroista tehty. Jeesusta, joka tulee meidän luoksemme arkisiin asioihin – puhuttuun ja kirjoitettuun sanaan, veteen, leipään ja viiniin – kätkettynä. Kun aika on täysi, Jeesus saapuu kyllä näkyvällä tavalla takaisin, ja hänen mukanaan saapuu myös Jumalan kunnian valtakunta. Siihen asti me odotamme, kuten kirkko on odottanut jo 2000 vuoden ajan, Ihmisen Pojan ilmestymisen päivää. Emme kuitenkaan joudu odottamaan yksin tai kodittomina, vaan Herra Jeesus on jo nyt meidän kanssamme ja meidän keskellämme ja hän hallitsee jo nyt armon valtakunnassaan pitäen meistä huolta maailman loppuun asti.


Kynttilöitä: 2 Liturginen väri: violetti tai sininen.3. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: Ps. 80:2–3 Psalmi: Ps. 80:15–20 Hallelujasäe: Ps. 122:1 tai Ps. 126:3
1. lukukappale: Jes. 44:6–8 2. lukukappale: Jaak. 5:7–11 Evankeliumi: Luuk. 17:20–24


1. lukukappale

Jes. 44:6–8
Näin sanoo Herra, Israelin kuningas, ja sen lunastaja, Herra Sebaot: Minä olen ensimmäinen, ja minä olen viimeinen, ja paitsi minua ei ole yhtäkään Jumalaa. Kuka on minun kaltaiseni? Hän julistakoon ja ilmoittakoon ja osoittakoon sen minulle, siitä alkaen kuin minä perustin ikiaikojen kansan. He ilmoittakoot tulevaiset, ja mitä tapahtuva on. Älkää vavisko älkääkä peljätkö. Enkö minä aikoja sitten antanut sinun kuulla ja sinulle ilmoittanut, ja te olette minun todistajani: Onko muuta Jumalaa kuin minä? Ei ole muuta pelastuskalliota, minä en ketään tunne.

2. lukukappale

Jaak. 5:7–11
Niin olkaa kärsivällisiä, veljet, Herran tulemukseen asti. Katso, peltomies odottaa maan kallista hedelmää, kärsivällisesti sitä vartoen, kunnes saa syksyisen sateen ja keväisen. Olkaa tekin kärsivällisiä, vahvistakaa sydämenne, sillä Herran tulemus on lähellä. Älkää huokailko, veljet, toisianne vastaan, ettei teitä tuomittaisi; katso, tuomari seisoo ovella. Ottakaa, veljet, vaivankestämisen ja kärsivällisyyden esikuvaksi profeetat, jotka ovat puhuneet Herran nimessä. Katso, me ylistämme autuaiksi niitä, jotka ovat kestäneet; Jobin kärsivällisyyden te olette kuulleet, ja lopun, jonka Herra antaa, te olette nähneet. Sillä Herra on laupias ja armahtavainen.

Evankeliumi

Luuk. 17:20–24
Ja kun fariseukset kysyivät häneltä, milloin Jumalan valtakunta oli tuleva, vastasi hän heille ja sanoi: ”Ei Jumalan valtakunta tule nähtävällä tavalla, eikä voida sanoa: ’Katso, täällä se on’, tahi: ’Tuolla’; sillä katso, Jumalan valtakunta on sisällisesti teissä”.
Ja hän sanoi opetuslapsillensa:
”Tulee aika, jolloin te halajaisitte nähdä edes yhtä Ihmisen Pojan päivää, mutta ette saa nähdä. Ja teille sanotaan: ’Katso, tuolla hän on!’ ’Katso, täällä!’ Älkää menkö sinne älkääkä juosko perässä. Sillä niinkuin salaman leimaus loistaa taivaan äärestä taivaan ääreen, niin on Ihmisen Poika päivänänsä oleva.

Rukoukset

1. Herätä sydämemme, Herra Jumala, valmistaaksemme tietä ainokaiselle Pojallesi Jeesukselle Kristukselle, että me hänen tulemistansa odottaen oppisimme puhtaalla mielellä palvelemaan sinua, joka elät ja hallitset iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.
2. Herra Jumala, taivaallinen Isä, joka Poikasi kautta olet ilmoittanut meille, että taivas ja maa hukkuvat, meidän kuolleet ruumiimme jälleen nousevat ylös ja me kaikki tulemme tuomiolle. Me rukoilemme sinua: pysytä meitä Pyhän Henkesi kautta sanassasi ja oikeassa uskossa; varjele armollisesti meitä synnistä ja lohduta meitä kaikkinaisissa kiusauksissa, ettemme raskauttaisi sydämiämme päihtymyksellä, juoppoudella ja elatuksen murheella, vaan olisimme aina raittiit, valvovaiset ja rukoilevaiset, ja niin, armoosi lujasti luottaen, ilolla odottaisimme Poikasi tulemista sekä hänen kauttansa perisimme iankaikkisen autuuden. Amen.

Päivän psalmi

Antifoni:
Ps. 80:2–3
Kuuntele, Israelin paimen, ilmesty kirkkaudessasi. *
herätä voimasi, tule meidän avuksemme.
Psalmi:
Ps. 80:15–20
Jumala Sebaot, käänny takaisin, katso alas taivaasta ja näe; *
ota hoitaaksesi tämä viinipuu
ja suojaa se, minkä sinun oikea kätesi istutti, *
tämä taimi, jonka kasvatit suureksi itseäsi varten.
Se on tulen polttama, se on karsittu. *
He hukkuvat sinun kasvojesi uhkauksesta.
Kätesi suojelkoon sinun oikean kätesi miestä, *
ihmislasta, jonka kasvatit suureksi itseäsi varten.
Silloin me emme sinusta luovu. *
Suo meidän elää, niin me huudamme sinun nimeäsi avuksemme.
Herra, Jumala Sebaot, saata meidät entisellemme, *
valista kasvosi, niin me autetuiksi tulemme.
Kunnia Isälle ja Pojalle *
ja Pyhälle Hengelle,
niin kuin oli alussa, nyt on ja aina, *
iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.
Antifoni toistetaan.

Tiedot

Päivämäärä:
6.12.2020
Tapahtumaluokat:
,


Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos