24.6.2024 •

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Loppiainen Epifania

6.1.2023

Raamattu mainitsee tietäjien antaneen Jeesukselle ”kalliita lahjoja: kultaa, suitsuketta ja mirhaa.”
 Vanhassa kirkossa kolmen lahjan uskottiin viittaavan Kristuksen kolmeen virkaan: Toisin sanoen kulta oli kuninkuuden, suitsuke rukouksen ja pappeuden sekä mirha uhrikuoleman vertauskuva. Luther puolestaan tulkitsi kolme lahjaa uskon, toivon ja rakkauden vertauskuviksi. Kristittyinä saamme ajatella myös, että Pyhä Henki johdatti tietäjät kolmiyhteisen Jumalan eteen. Luoja Isälle kultaa, Lunastaja Pojalle mirhaa ja Pyhittäjä Pyhälle Hengelle suitsuketta.
 Matteuksen pääkorostuksen tuntien, hän tietäjäkertomuksessakin halunnee osoittaa juutalaislukijoilleen, että Jeesus on Vanhan Testamentin ennustama Messias-kuningas.

Lahjojen suunnaton arvo ja merkit taivaalla kuvaavat vastaanottajan taivaallista kuninkaallisuutta. Itämaan tietäjille Jeesus-lapsen löytyminen oli merkittävä hetki, mutta samalla tavoin tietäjien käynti oli merkityksellinen sekä Jeesukselle että hänen vanhemmilleen. Käynnin jälkeen heidän aikansa oli paeta, Joosef sai siihen taivaalliset ohjeet. Tietäjien tähtihetki oli, kun he löysivät Jeesuksen. Vaatimattomat kapalot eivät heitä hetkauttaneet, he kumartuivat vastasyntyneen edessä ja antoivat Hänelle arvokkaat lahjansa.

Betlehemin tähti on vertauskuva Jeesuksen ainutlaatuisuudesta, mutta se on myös vertauskuva Jumalan sanasta. Itämaan viisaat löysivät Jerusalemiin tähden avulla, mutta Jerusalemin kirjanoppineet osasivat Raamatun sanan avulla johdattaa etsijät Beetlehemiin Jeesuksen tykö, sana näytti tien.
 Meidänkin tähtemme on Jumalan sana, joka johtaa meidät suoraan Jeesuksen Kristuksen jalkojen juureen. Meillä ei ole annettavaa taivaan kuninkaalle kuin syntisyytemme, huolemme ja sairautemme. Hän kuningasten kuningas rukoilee Isän edessä puolestamme, uhraa Golgatalla itsensä syntiemme sovituksena sekä antaa itsensä kuolemalle, jotta me saisimme elää.


Kynttilöitä: 6 Liturginen väri: valkoinen.2. vuosikerta
Päivän psalmi Antifoni: 1. Aik. 29:11 Psalmi: Ps. 72:1–3 8–12 Hallelujasäe: Ps. 117:1
1. lukukappale: Jes. 49:5–7 2. lukukappale: Kol. 1:24–27 Evankeliumi: Matt. 2:1–12 2.vuosikerta


1. lukukappale
Jes. 49:5–7
Ja nyt sanoo Herra, joka on minut palvelijakseen valmistanut hamasta äitini kohdusta, palauttamaan Jaakobin hänen tykönsä, niin että Israel koottaisiin hänen omaksensa – ja minä olen kallis Herran silmissä, minun Jumalani on tullut minun voimakseni – hän sanoo: Liian vähäistä on sinulle, joka olet minun palvelijani, kohottaa ennalleen Jaakobin sukukunnat ja tuoda takaisin Israelin säilyneet: minä panen sinut pakanain valkeudeksi, että minulta tulisi pelastus maan ääriin asti. Näin sanoo Herra, Israelin lunastaja, hänen Pyhänsä, syvästi halveksitulle, kansan inhoamalle, valtiaitten orjalle: Kuninkaat näkevät sen ja nousevat seisomaan, ruhtinaat näkevät ja kumartuvat maahan Herran tähden, joka on uskollinen, Israelin Pyhän tähden, joka on sinut valinnut.

 

2. lukukappale
Kol. 1:24–27
Nyt minä iloitsen kärsiessäni teidän tähtenne, ja mikä vielä puuttuu Kristuksen ahdistuksista, sen minä täytän lihassani hänen ruumiinsa hyväksi, joka on seurakunta, jonka palvelijaksi minä olen tullut Jumalan armotalouden mukaan, joka minulle on annettu teitä varten, täydellisesti julistaakseni Jumalan sanan, sen salaisuuden, joka on ollut kätkettynä ikuisista ajoista ja polvesta polveen, mutta joka nyt on ilmoitettu hänen pyhillensä, joille Jumala tahtoi tehdä tiettäväksi, kuinka suuri pakanain keskuudessa on tämän salaisuuden kirkkaus: Kristus teissä, kirkkauden toivo.

 

Evankeliumi
Matt. 2:1–12
Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Beetlehemissä kuningas Herodeksen aikana, niin katso, tietäjiä tuli itäisiltä mailta Jerusalemiin, ja he sanoivat: ”Missä on se äsken syntynyt juutalaisten kuningas? Sillä me näimme hänen tähtensä itäisillä mailla ja olemme tulleet häntä kumartamaan.” Kun kuningas Herodes sen kuuli, hämmästyi hän ja koko Jerusalem hänen kanssaan. Ja hän kokosi kaikki kansan ylipapit ja kirjanoppineet ja kyseli heiltä, missä Kristus oli syntyvä. He sanoivat hänelle: ”Juudean Beetlehemissä; sillä näin on kirjoitettu profeetan kautta: ’Ja sinä Beetlehem, sinä Juudan seutu, et suinkaan ole vähäisin Juudan ruhtinasten joukossa, sillä sinusta on lähtevä hallitsija, joka kaitsee minun kansaani Israelia’.” Silloin Herodes kutsui salaa tietäjät tykönsä ja tutkiskeli heiltä tarkoin, mihin aikaan tähti oli ilmestynyt. Ja hän lähetti heidät Beetlehemiin sanoen: ”Menkää ja tiedustelkaa tarkasti lasta; ja kun sen löydätte, niin ilmoittakaa minulle, että minäkin tulisin häntä kumartamaan”. Kuultuaan kuninkaan sanat he lähtivät matkalle; ja katso, tähti, jonka he olivat itäisillä mailla nähneet, kulki heidän edellään, kunnes se tuli sen paikan päälle, jossa lapsi oli, ja pysähtyi siihen. Nähdessään tähden he ihastuivat ylen suuresti. Niin he menivät huoneeseen ja näkivät lapsen ynnä Marian, hänen äitinsä. Ja he lankesivat maahan ja kumarsivat häntä, avasivat aarteensa ja antoivat hänelle lahjoja: kultaa ja suitsuketta ja mirhaa. Ja Jumala kielsi heitä unessa Herodeksen tykö palaamasta, ja he menivät toista tietä takaisin omaan maahansa.

 

Rukous
Herra Jumala, joka tähden johdattamana toit pakanat ainoan Poikasi Jeesuksen Kristuksen luo! Anna meille armosi, että mekin, jotka nyt uskon kautta tunnemme sinut, pääsisimme pyhän sanasi valon johdattamana taivaaseen, katselemaan kunniasi kirkkautta. Sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta.

 

Päivän Psalmi

Antifoni:
1. Aik. 29:11
Sinun, Herra, on suuruus ja väkevyys ja loisto ja kunnia ja |kirkkaus, *
sillä sinun on kaikki taivaassa |ja maan päällä.

 

Psalmi:
Ps. 72:1–3, 8–12
Jumala, anna kuninkaan tuomita, niinkuin sinä |tuomitset, *
anna vanhurskautesi |kuninkaan pojalle.

Tuomitkoon hän sinun kansaasi vanhurs|kaasti *
ja sinun kurjiasi |oikeuden mukaan.

Vuoret kantakoot rauhaa |kansalle, *
niin myös kukkulat, vanhurs|kauden voimasta.

Hallitkoon hän merestä |mereen *
ja Eufrat-virrasta maan |ääriin saakka.

Hänen edessänsä erämaan asujat polvis|tuvat, *
ja hänen vihollisensa |nuolevat tomua.

Tarsiin ja saarten kuninkaat tuovat |lahjoja, *
Saban ja Seban kuninkaat |veroa maksavat.

Häntä kumartavat kaikki |kuninkaat, *
kaikki kansakunnat palve|levat häntä.

Sillä hän pelastaa köyhän, joka apua |huutaa, *
kurjan ja sen, jolla ei |auttajaa ole.

Kunnia Isälle ja |Pojalle *
ja |Pyhälle Hengelle,

niin kuin oli alussa, nyt |on ja aina, *
iankaikkisesta ian|kaikkiseen. Aamen.

Tiedot

Päivämäärä:
6.1.2023
Tapahtumaluokat:
,


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos