Näemmekö taivaassa Kolminaisuuden?

10.11.2016 • Kysy pastorilta / Kristinoppi

Uskon kolmiyhteiseen Jumalaan, mutta en osaa hahmottaa, miten Hän on taivaassa, kun Hänet nähdään. Onko siellä Jeesus yksin vai sekä Isä että Jeesus Pyhän Hengen kanssa? Henkilökohtaisesti odotan näkeväni Jeesuksen niin kuin ihmiset näkivät Hänet maan päällä ja lisäksi kaikessa kirkkaudessaan, mutta ei kai kolmiyhteinen Jumala voi koskaan lakkauttaa olemassaoloaan…?

Raamatussa lukee selvästi, että taivaassa me näemme Jeesuksen “kasvoista kasvoihin” (1. Kor. 13:12). Johannes on myös varma siitä, että “me saamme nähdä hänet sellaisena kuin hän on” (1. Joh. 3:2).

Mutta kuka on tämä, jonka me taivaassa näemme? Onko siellä kolme hahmoa vai yksi? On tärkeä muistaa määritelmä, että Kolmiyhteisessä Jumalassa on “yksi olemus, mutta kolme persoonaa”. Persoona ei kuitenkaan tarkoita “henkilöä”, niin kuin se nykyisessä kielenkäytössä tarkoittaa vaan persoona oli alunperin “naamio”. Henkilöitä on vain yksi.

Athanasioksen uskontunnustuksen määritelmän mukaan“… on siis palvottava … kolminaisuutta, joka on yksi, ja ykseyttä joka on kolminaisuus”. Ei ole siis kolmea erillistä Jumalaa vaan ainoastaan yksi, joka on kolme. On siis mahdoton ajatella, että me näkisimme taivaassa kolme Jumalaa; Isän, Pojan ja Pyhän Hengen. Tällöin olisimme monijumalaisia.

Raamatun mukaan ihminen ei voi nähdä Jumalaa, koska hän on syntinen: “Häntä ei yksikään ihminen ole nähnyt eikä voi nähdä” (1. Tim. 6:16). Jumala on kuin kuluttava tuli: “yksikään ihminen, joka näkee minut, ei jää eloon” … “minun kasvojani ei kukaan saa nähdä” (2. Moos. 33:20). Vain Kristuksessa me voimme oppia tuntemaan Jumalan: “Jumalaa ei kukaan ole koskaan nähnyt. Ainoa Poika, joka itse on Jumala ja joka aina on Isän vierellä, on opettanut meidät tuntemaan hänet” (Joh. 1:18). Poika on Jumala näkyvässä muodossa: “Hän on näkymättömän Jumalan kuva” (Kol. 1:5).

Kristus, Jumalan Poika on siis se, mitä me Kolminaisuudesta näemme. Isä ja Pyhä Henki ovat näkymättömiä. Heillä ei ole ruumista. Olisi toki mahdollista, että Isä ja Pyhä Henki voisivat ottaa fyysisen hahmon. Pyhällä Hengellä ei kuitenkaan ole tiettyä hahmoa. Hän otti Jeesuksen kasteessa kyyhkysen muodon ja helluntaina laskeutui kuin tulisina kielinä.

Profeettojen ja Johanneksen taivaan valtaistuimella näkemän Jumalan hahmo on hyvin epäselvä (esim. Dan. 7:9; Ilm. 4:2-3). Tuon hahmon aistimiseen liittyy pelko ja kauhu (Jes. 6:1-5). Vanhan testamentin taivaskuvien pohjalta emme kuitenkaan voi päätellä, millaisen Jumalan me tulemme näkemään. Vanhassa liitossa ei vielä ollut Kristusta, vaan ainoastaan lupaus Hänestä.

Kun Jeesus sanoo: “Autuaita ovat puhdassydämiset. He saavat nähdä Jumalan” (Matt. 5:8), hän tarkoittaa sitä, että ne, joiden synnit on anteeksiannettu saavat taivaassa nähdä Jumalan Kristuksena, Hänen hahmossaan. Kristuksen näkemistä tarkoittaa myös Ilmestyskirjan lupaus: “Kaupungissa on Jumalan ja Karitsan valtaistuin, ja kaikki palvelevat Jumalaa. He saavat nähdä hänen kasvonsa, ja heidän otsassaan on hänen nimensä” (Ilm. 22:4). Ilmestyskirjan mukaan Siionin vuorella oli ihmisiä, “joiden otsaan oli kirjoitettu hänen nimensä ja hänen isänsä nimi” (Ilm. 14:1). “Hän” viittaa tässä selvästi Kristukseen, Poikaan. Eikä valtaistuimia ole kahta, Isälle ja Pojalle, vaan yksi. Se on Kolmiyhteisen Jumalan valtaistuin, jolla istuvalla on Pojan hahmo.

Jääkö meiltä sitten kokonaan näkemättä Isä ja Pyhä Henki. Ei! Muistattehan, että Jeesus sanoi jo maanpäällisen elämänsä aikana: “Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän. Kuinka voit sanoa: ‘Anna meidän nähdä Isä’. Etkö usko, että minä olen Isässä ja Isä on minussa.” (Joh. 14:9-10). Kun me taivaassa näemme Jumalan Pojan, me ymmärrämme, että me näemme Kolmiyhteisen Jumalan. Paavali sanoo Kristuksesta: “Hänessä on jumaluus ruumiillistunut koko täyteydessään” (Kol. 2:9). Eli koko Kolmiyhteinen Jumala on läsnä Kristuksessa.

Se Jumala, jonka me taivaassa näemme, on meille entuudestaan tuttu, koska me tunnemme uskon kautta Jeesuksen. Vanhan testamentin Job oli tästä myös vakuuttunut, kun sanoi: “saan katsella häntä omin silmin, ja silmäni näkevät: hän ei ole minulle outo! Tätä minun sieluni kaipaa” (Job 19:26-27).

Kts. myös Kolminaisuus


Evästeasetukset
Ulkoasu: Simo Santala | Wordpress kehitys: Juha Stenroos